• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.02.2024

09:16

Dan državnosti Srbije! Sretenje se vezuje za ova dva datuma u našoj istoriji! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Dan državnosti Srbije! Sretenje se vezuje za ova dva datuma u našoj istoriji! (VIDEO)

Podeli vest

Centralnu državnu ceremoniju povodom Dana državnosti predvodiće danas izaslanik predsednika Republike Aleksandra Vučića potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević kod Spomenika voždu Karađorđu u Orašcu. Na ovu temu u "Info jutru" razgovarali smo sa istoričarima prof. dr Milojem Pršićem i prof. dr Miloradom Radusinovićem i Aleksandar Marušić.

Nizom manifestacija Dan državnosti Republike Srbije biće obeležen u znak sećanja na Sretenje1804. godine kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak i istog datuma 1835. kada je u Kragujevcu donet prvi moderni ustav Srbije. 

Istoričar prof. dr Miloje Pršić rekao je da je 15. februar izuzetan datum u istoriji našeg naroda koji zaslužuje da se nađe u svim udžbenicima.

Foto: Masha Bandjur

Miloje Pršić

-Po mom mišljenju je dosta kasno počeo da se obeležava onako kako treba. Taj datum je dao impuls balkanskim narodima da krenu u borbu protim osmanske imperije. Kada je Turčin nastao na materijalno i duhovno, viđeniji ljudi su se okupili u Orašcu i dogovorili se da krenu u borbu protiv dahija. Centralna otomanska vlast se u dobroj meri se ispostila. Dahije su preuzele vlast na našem terenu i sprovodile su represiju protiv Srba. Tuđin ne atakuje na bilo koga, nego na one ljude koji mogu da stanu na čelo naroda i da ga povedu. 1804. godine, Karađorđe nije insistirao na tome da on bude vođa ustanka. Rekao je svojim saborcima da je dosta prek i da ne bi bilo dobro da on bude na čelu. Vojska koja nije organizovana ne može da opstane. Zahvaljujući toj disciplini, vojska je organizovana i već 1804. godine ostvarila je takve uspehe da to nije borba protiva samovolje dahija, već i protiv Turske. To je tadašnja vojska Srbije uradila je to potpuno sama, bez pomoći Francuske- rekao je Miloje Pršić.

Istoričar prof. dr Milorad Radusinović ispričao je pojedine detalje iz života vožda Karađorđa koji su malo poznati.

Foto: Masha Bandjur

Milorad Radusinović

-Karađorđe je nosio ratničke gene dinarida odakle je poticao i nosio je šumadijsku domaćinsku dušu. On je bio trgovac svinjama, to je bilo važno zanimanje. On nije slučajno izrastao u ratnika. Karađorđe je bio pravi vođa u pravom trenutku. Pokazalo se da gde je on, tu je pobeda. U Dalmaciji i Dubrovniku bilo je dosta saznanja o prošlosti. Dušanova sestra je tamo udata i osnovala manastir. Dušan je ostavio zakonik, to nije malo. Karađorše je baštinio srpsku prošlost. U tom vremenu tituističkom, bilo je to da ja uveličavam istoriju Srbije i Crne Gore, a umanjujem istoriju ostalih zemalja bivše Jugoslavije. Šta ja da radim kada oni nemaju istoriju? Navodno, Srbi se busaju junaštvom, a  to treba smanjiti. U to vreme valdalo je nepisano pravilo, što slabija Srbija, to jača Jugoslavija- rekao je profesor Radusinović.

Istoričar Aleksandar Marušić istakao je da je veliki broj evropskih, ali i svetskih predsednika čestitalo Dan državnosti predsedniku Vučiću, što mnogo govori o odnosima naše zemlje sa drugim zemljama sveta.

Foto: Foto: Masha Bandjur

Aleksandar Marušić

-Pored američkog predsednika, predsednik Rusije i predsednik Kine čestitali su Dan državnosti predsedniku Vučiću. Te čestitke govore mnogo o odnosima Srbije sa drugim zemljama. Mi dobro znamo šta je Srbija doprinela u oba svetska rata. Ipak, u poslednje vereme nismo bili miljenici zapadnih sila. Verujem da će u budućnosti oni uvideti značaj balkanskih zemalja- rekao je Aleksandar Marušić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija