• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.02.2024

17:25

Zapadu klecaju kolena od saveza sa Istoka! Rusija i Kina stožeri novog svetskog poretka! (VIDEO)

Informer

Live TV

Zapadu klecaju kolena od saveza sa Istoka! Rusija i Kina stožeri novog svetskog poretka! (VIDEO)

Podeli vest

U novom Info danu na pitanje da li savez sa Istoka uzima vođstvo od Zapada u svetu, odgovorili su gosti strategijski menadžer Mihajlo Rabrenović, ekonomista Živorad Jovanović i politički analitičari Stefan Srbljanović i Milutin Ilić.

Politički analitičar Milutin Ilić govori o tome da se dešava sudar globalizma i suverenizma u svetu.

- Svake godine u isto vreme češko udruženje prijatelja Srbije, održava protest protiv nelegalno proglašenog tzv. Kosova. Sudar globalizma i suverenizma se dešava u svetu i jasno je su povređena međunarodna prava. Sve je jači osećaj naroda i na Zapadu za suverenizam i shvataju da se Srbi bore protiv globalizma već decenijama - istakao je Ilić.

Foto: Zoran Sinko

Milutin Ilić

 

Strategijski menadžer Mihajlo Rabrenović kaže da je Kina postala vodeća ekonomska supersila, a da je Rusija postala značajan geopolitički i vojni faktor.

- Dugo smo živeli u unipolarnom svetu, ali se polako stvarao novi svet i nova perspektiva. Kina je postala vodeća ekonomska supersila, a Rusija je postala značajan geopolitički i vojni faktor na svetu. Zemlje Zapada raspolažu sa privatnom svojinom građana bez zakona i njihovih pitanja. Pojedine zemlje ne žele da prate kolektivni Zapad, a BRIKS je prestigao Zapad u svakom smislu - naveo je Rabrenović.

Foto: Pedja Milosavljević

Mihajlo Rabrenović

 

Ekonomista Živorad Jovanović ističe da Istok i BRIKS jača, dok Zapad upada u krizu, jer nema adekvatnog lidera.

- Zapad i Istok uvek gledaju jedni u druge, a u poslednje vreme Istok je preuzeo vođstvo u svetskoj ekonomiji i razvoju. Nastanak BRIKS-a je spojio zemlje koje su vodeće na svojim kontinentima i prisutne su u svim savezima i institucijama. Nastala je kriza u zapadnom svetu i kriza je potekla i od vodećih ličnosti koje nemaju toliko moć. Amerika je uspela da odvoji Evropu od Rusije, a sve je počelo odlaskom lidera koji je vršio balans a to je Angela Merkel - rekao je Jovanović.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Stefan Srbljanović i Živorad Jovanović

 

Politički analitičar Stefan Srbljanović navodi da Amerika ne može da bude vodieća sila ako nema dobre odnose sa Rusijom ili Kinom, koja može da prestigne Ameriku sa mesta svetskog lidera.

- Kina pretenduje da smeni Ameriku sa mesta vodećeg svetskog lidera u ekonomskom i vojnom smislu. Kisindžer je smatrao da Vašington ne može da bude lider u svetu ako nema dobre odnose ili sa Kinom ili sa Rusijom. Bajdenova administracija je potpuna suprotnost Trampove doktrine i otvorili su sukobe sa Kinom i Rusijom. Za Zapad je Putin zločinac i agresor, a sada su ga etiketirali i kao ubicu zbog smrti Alekseja Navaljnog - objasnio je Srbljanović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15