• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.03.2024

12:49

Mart koban za Srbe! Evo koje sve jezive događaje je pretrpela Srbija u novijoj istoriji! (VIDEO)

Maša Banđur

Live TV

Mart koban za Srbe! Evo koje sve jezive događaje je pretrpela Srbija u novijoj istoriji! (VIDEO)

Podeli vest

Posmatrajući noviju srpsku istoriju, nema značajnijeg meseca od Marta. Naročito ukoliko se osvrnemo na zadnjih dvadesetak godina, onda nema ni sudbonosnijeg, ni tragičnijeg, niti tužnijeg meseca u toku jedne godine. Toliko je strašan da ga srpski narod naziva kobni mart. Zasto je mart najtezi mesec za srpski narod i istoriju? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Srđan Simić iz Centra za društvenu stabilnost i istoričar Jovan Pejin.

Istoričar Jovan Pejin pobrojao je sve užasne događaje koji su se desili u novijoj srpskoj istoriji, a svi su se dogodili u martu.

Foto: Masha Bandjur

Jovan Pejin

-General Draža Mihailović, zatim martovske demonstracije u Beogradu, pogrom Srba na Kosovu i stradanje Zorana Đinđića i Slobodana Miloševića. Te događaje ne možemo da povezujemo. Uzroci su različiti. Draža Mihajlović je prvi gerilac Evrope. On njemu smo nekada sve najgore učili. Deveti mart je bila revolucija, s tim što ja mislim da je bila kontrarevolucija. Ja sam bio da posmatram te martovske demonstracije, nisam hteo da učestvujem. Kada je Milošević uveo višepartijski sistem i slobodu govora ja sam se prvi put osećao slobodnim. Na kraju krajeva, Jugoslavija je počela da se obnavlja, a deveti mart je to prekinuo- rekao je Jovan Pejin.

Srđan Simić iz Centra za društvenu stabilnost istakao je da je 1999. godine, iako je bombardovana Jugoslavija, Srbija ta koja je pretrpela najveću štetu.

Foto: Masha Bandjur

Srđan Simić

-Udruženo je 19 zemalja bombardovalo našu zemlju već iscrpljenu sankcijama. Mart jeste veoma težak mesec za nas Srbe. Ono što je najteže za državu je četvrt veka od bombardovanja naše zemlje. Da ne govorimo o šteti koju je pretrpela naša vojska. Ceo narativ je nastao tako što su Srbi zločinci koji su izazvali humanitarnu katastrofu na Kosovu. Račak je potpuno montiran zločin. Došli smo do toga da ništa od svega što su rekli nije bila istina. Na kraju smo pretrpeli štetu i Albanci su 2008. proglasili takozvano nezavisno Kosovo- rekao je Srđan Simić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija