• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.03.2024

18:00

Jeljcin je bio u partnerskim odnosima s Klintonom! NATO agresiju je bilo nemoguće izbeći osim na jedan način koji Srbija nije mogla da dozvoli! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Jeljcin je bio u partnerskim odnosima s Klintonom! NATO agresiju je bilo nemoguće izbeći osim na jedan način koji Srbija nije mogla da dozvoli! (VIDEO)

Podeli vest

Danas se obeležava 25. godišnjica NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, o toj temi, u emisiji "Dan info" na Informer TV govorili su Boris Bratina, profesor sa Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, Duško Matković, nekadašnji ministar industrije i Goran Matić, nekadašnji ministar u SRJ.

Bratina otkriva da je rukovodstvo SR Jugoslavije znalo da je bombardovanje u nekom trenutku bilo neizbežno još 1990. godine.

- Mi smo prve pretnje dobili već 1990. godine. Naše rukovodstvo je sve vreme znalo da ćemo mi, pre ili kasnije, biti bombardovani. Ljudi su se tad borili herojski, na nemoguće načine. Albanci imaju svoj razlog, a Amerikanci svoje interese, da se bore za Kosovo. Milošević je imao ljude koji su bili dostojni da vode zemlju. To je zaista bila izvanredna ekipa. Demokratska stranka je takođe na početku imala dobre ljude. Mi imamo mnogo toga da naučimo. Nama se sprema novi 5. oktobar. Ukoliko ponovo potpadnemo pod istu logiku, doživećemo isto. Uvođenje sankcija Rusiji bi bila potpuna glupost - navodi Bratina.

Foto: Masha Bandjur

Duško Matković

Matković ističe da nas je rusko rukovodstvo tokom NATO agresije ostavilo na cedilu.

- Nije bilo moguće izbeći agresiju osim bezuslovnom kapitulacijom koju Srbija nije mogla da dozvoli. Zapad je sve to isprojektovao, a Srbija je platila cenu u tom istorijskom trenutku. Kosovo ima jedno od najvećih rezervi lignita na svetu i neko ko gleda u budućnost je hteo da gospodari tim resursima. Rusi su nas 1999. istorijski ostavili na cedilu. Bitna je želja Rusa i ruske vojske, na bazi istorijskih odnosa i ponosa, da dođu i da nam pomognu, a onda delovanja tadašnjeg vrha Rusije da se oni povuku. Nama je to bio veliki udarac, a posledice osećamo i dan danas. Ja sam u tom periodu bio zadužen za niški region, kao potpredsednik SPS. Dobio sam zadatak da idem tamo. Dva minuta nakon našeg dolaska na skladište Jugopetrola, koje su već bombardovali - ponovo su ga gađali. Desna ruka mi je bila praktično otkinuta i imao sam baš teške operacije - kaže Matković.

On je prokomentarisao i izjavu Donalda Trampa koju je dao nakon agresije na SRJ, u vreme dok je još uvek bio samo biznismen, a u kojoj je delimično osudio način na koji je "intervencija" sprovedena, budući da je odnela veliki broj života.

- Tramp nije definicijski političar. On je veliki biznismen, uspešan u Americi. Postoji jedna knjiga "Projekat Rusije". To je verovatno najbolja knjiga koju sam ikada pročitao. Autori se ne znaju, ali su najveći umovi Rusije. Uveren sam da ona stoji na stolu ruskog predsednika. Ta je knjiga napisana 2008, a američke službe su dobile milijarde dolara da otkupe tu knjigu, da se ne bi objavila. U njoj piše da će Tramp biti Američki predsednik - poručio je Matković.

 

Foto: Informer TV

Goran Matić

Matić navodi da su tadašnji predsednici Rusije i SAD bili u partnerskim odnosima tokom agresije.

- Naša zemlja je prvi put bila suočena sa zahtevima za bombardovanje još 1992. godine. Taj zahtev je došao kao apel beogradskih intelektualaca da treba bombardovati Beograd. Sledeće bombardovanje Srba je bilo 1995. godine u Republici Srpskoj. Oni su rešili da nas bombarduju, ma šta mi uradili. Mi smo 1998. godine sprečili bombardovanje uz pomoć Japanaca. Rusija pod Jeljcinom nije ista kao ova danas. On je bio u partnerskim odnosima s Klintonom i sprovodili su politiku Amerike u odnosu prema nema. Najveća podrška Rusije u to vreme je bilo to što je tadašnji premijer, koji je išao u posetu Americi, okrenuo avion i vratio se nazad - poručuje Matić.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku u nastavku teksta:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija