• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.03.2024

09:20

Zahuktavaju se ratni sukobi na sve strane! Evropa ponovo u prvom planu! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Zahuktavaju se ratni sukobi na sve strane! Evropa ponovo u prvom planu! (VIDEO)

Podeli vest

Svet je nažalost sve manje sigurno mesto. Gaza, Ukrajina, pa sad Moskva trenutno su gorući, ali čini se da ovi sukobi neće uskoro biti okončani. Nažalost, o mirovnim pregovorima gotovo niko ne govori ili pak, kad ih spomene, to ostane samo na rečima. O situaciju u svetu u "Info jutru" govorili su Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko američkog prijateljstva i Zoran Milivojević, diplomata.

Diplomata Zoran Milivojević rekao je da se nalazimo u turbulentnim vremenima jer su velike sile opredeljene za neku vrstu obračuna u multipolarnom svetu.

Foto: Tanja Andric

Zoran Milivojević

-Imamo dva ozbiljna sukoba: u Ukrajini i na Bliskom Istoku. Završila se dominacija jedne sile i zato smo mi u problemu. Zato je militarizacija u prvom planu na štetu i obrazovanja i kulture i drugih elemenata koji bi trebalo da obeleže razvoj. Onaj ko je mudar, ko ima dobre koncepte i unutrašnju stabilnost, on će bolje proći, on će se spasiti od većih tegoba i problema. Evropa je nažalost ponovo u prvom planu. Mi u toj Evropi moramo o tim stvarima da govorimo. Taj civilizacijski bum koji je doneo prošli vek nije u prvom planu; u prvom planu su ove teme. Nema kraja sukobima, na žalost. Sila je osnovni način za ostvarivanje ciljeva. Sile su oduvek koristile sva sredstva koja su imala na raspolaganju. Kada izgubite sve argumente, onda ostaje gola sila. Nismo mi jedini predmet te upotrebe sile- rekao je Zoran Milivojević.

Predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković rekao je da su, pre samo nekoliko dana, Amerikanci odobrili ogromnu pomoć Izraelu u naoružanju.

Foto: Tanja Andric

Vladimir Marinković

-To ne može da bude ohrabrujuće i ne govori o tome da će uskoro da stane. Mi se apsolutno u taj sukob ne mešamo. Te poruke koje se šalju, pa i Makronove poruke ne idu u prilog smirivanju situacije. Ja bih to posmatrao i sa strane položaja naše zemlje. Mislim da se još vodi žešća borba za geostrateški prestiž i za kritičke sirovine. One su već sada potrebne kako bi ekonomije najvećih sila mogle da se razvijaju. Tu prvenstveno mislim na rude i na sve ono što je potrebno za četvrtu industrijsku revoluciju. Ovi ratovi bore se za trgovinski i ekonomski uticaj. I borba sa Hutima je značajna jer su tu ugroženi interesi SAD-a i Engleske. Oni su u obavezi da brane te rute jer su ugroženi njihovi trgovinski putevi. Ništa neće biti isto kao što je bilo. To vidimo po ponašanju i SAD-a i evropskih država. Slažem se da je svet danas suočen sa nedostatkom ozbiljnih lidera- rekao je Vladimir Marinković.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija