• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.04.2024

19:32

Putin gazi ka Odesi i Harkovu! NATO ulazi u direktan sukob sa Rusijom, jer im propada projekat "Ukrajina"? (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Putin gazi ka Odesi i Harkovu! NATO ulazi u direktan sukob sa Rusijom, jer im propada projekat "Ukrajina"? (VIDEO)

Podeli vest

O specijalnoj operaciji u Ukrajini, ali i o uticaju Zapada na svet, govorili su u emisiji Rat uživo Predrag Ćeranić, Fakultet bezbednosnih nauka u Banjaluci, Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić i Mina Zirojević iz Instituta za uporedno pravo.

Predrag Ćeranić, Fakultet bezbednosnih nauka u Banjaluci, govori o tome da Zapad želi da nametne svoj uticaj u svetu, a pojedini lideri se suprotstavljaju uticaju zapadnog neoliberalizma

- Zapad funkcioniše po sistemu neoliberalizma da bi umanjili suverentitet različitih država i da nametnu svoj uticaj. Pojedini lideri se suprotstavljaju uticaju Zapada i oni su uvek na udaru. Zapad vrši svoj uticaj preko medija, NVO organizacija i pojedinih opozicionih političara. Evropa više nema prave lidere, danas su to lideri koji implementiraju politiku i interese SAD - objasnio je Ćeranić. 

Foto: Informer.rs/printscreen

Predrag Ćeranić

 

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost, kaže da su SAD kolevka terorizma i da teroristički napad u Moskvi nisu izvršile ISIL i Al Kaida.

- Amerika je majka terorizma, jer sve terorističke grupe potiču od SAD. BiH su iskoristili kao odskočnu dasku za mnoge terorističke napade u Evropi i svetu. Kada je Amerika videla da Al Kaida nije dovoljna za njihove interese, onda su napravili i ISIL. Ovo što se desilo u Moskvi nema veze sa islamističkim strukturama tipa Al Kaide i ISIS-a - rekao je Galijašević.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Dževad Galijašević

 

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, ističe da ruska vojska napreduje na frontu u Ukrajini, a da NATO jedino može da održi u životu Ukrajinu ako se uključi u direktan sukob sa Rusijom.

- Rusi napreduju na frontu, a samo se čeka ulazak u Časovjar. Ukrajinci žele nova sredstva od Zapada, ali očigledno je smanjenje pomoći Ukrajini i manjak sredstava. Krajnji ciljevi Rusije su Harkov i Odesa. Pitanje je da li će Zapad da šalje dalju pomoć Ukrajini, ali se Britanci nadaju preokretu na frontu, ali to nije moguće ako NATO ne uđe u direktan sukob sa Rusijom - istakao je Nešić.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Nenad Nešić

 

Prema rečima ministra većina muslimana je protiv Zapadnog sveta i Amerikanci i Britanci su imali informacije o terorističkom napadu, što je sumnjivo.

- Pitanje je da li ISIS, koji je uzeo odgovornost za napad, uopšte postoji. Najčudnije je od svega što su Amerikanci i Britanci imali informacije o terorističkom napadu, a velika služba bezbednosti Rusije nije, što je sumnjivo. Većina muslimana je protiv Zapadnog sveta i težnja Zapada je da pokaže kako su oni uz muslimane, a to najbolje pokazuju u Bosni i na KiM. Zapad deluje invazivno i nameće svoj stil ponašanja i stavove - naveo je Nešić i dodao:

- Što se tiče BiH, rešenje za BiH je razdvajanje Bosne i Republike Srpske, jer smo mi na silu tu u zajednici i tu niko nikoga ne voli - zaključio je Nešić. 

Mina Zirojević iz Instituta za uporedno pravo navodi da je pitanje da li Zapad namerava da daje naoružanje Ukrajini u budućnosti. 

- Teško je braniti grad i Ukrajinci ne žele da žrtvuju više svoje vojnike. Rusi sprovode jako jako brzu akciju i evidentno je da će se teritorija deliti. Vidimo da se gomila oružje na granicama Ukrajine i pitanje je da li Zapad namerava da daje naoružanje Ukrajini u budućnosti. Nadam se da će Rusi osloboditi Odesu i stvoriti jaku tampon zonu - rekla je Zirojević.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Mina Zirojević

 

Naša sagovornica dodaje i da je Amerika iskoristila ISIS za odgovornost, i da se zna da su SAD finansirale uvek ISIS.

- Potrebna je ozbiljna obuka Ukrajinaca, jer današnja tehnologija je komplikovana za korišćenje. Isto se ponavlja kao i u Drugom svetskom ratu, da Zapad napadne Rusiju i zaglavi se u ruskom blatu. Velike sile vode terorističke poteze i akcije u svetu, a izvesno da je nalogodavac bio sa strane u terorističkim napadima u Moskvi. Amerika je iskoristila ISIS za odgovornost, a dobro se zna da su SAD finansirale uvek ISIS i ne mislim da j to bilo delo ISIS-a - kazala je Zirojević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija