• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.05.2024

17:15

(VIDEO) SPECIJALNI PROGRAM TV INFORMER! Atentat na Roberta Fica maslo obaveštajnih službi Zapada, a sledeće mete su Vučić, Orban i Dodik?!

Reuters

Live TV

(VIDEO) SPECIJALNI PROGRAM TV INFORMER! Atentat na Roberta Fica maslo obaveštajnih službi Zapada, a sledeće mete su Vučić, Orban i Dodik?!

Podeli vest

Atentat na premijera Slovačke, ali i politiku Zapada prema slobodarskim zemljama Evrope komentarisali su mnogobrojni gosti u specijanom programu na Informer TV.

Slovački premijer Robert Fico ranjen je u pucnjavi posle sednice vlade u gradu Handlova, na oko 150 kilometara severoistično od Bratislave, preneli su slovački mediji. Podsetimo, na Fica je atentator ispalio četiri metka, a obezbeđenje je potom premijera unelo u automobil kako bi ga sklonili odatle. Sva dešavanja i aktuelne vesti, komentarisali su gosti specijalnog programa na Informer TV.

Zapadni mediji krive Fica, a ne atentatora

Novinar Vlastimir Vidić navodi da neki zapadni mediji krive Roberta Fica za to što je upucan, a ne atentatori.

- Od momenta atentata, nemački mediji su odmah počeli da pišu, a državni vrh Nemačke je osudio atentat na Fica. Neki mediji su pisali o tome da je pucano na proputinovog čoveka i analizirali su da je Robert Fico kriv svojom ideologijom, a ne sam atentator - objasnio je Vidić.

 

Fico bio trn u oku Briselu

Dejan Miletić iz Centra za globalizaciju, ističe da je akcija bila planirana, ali da je obezbeđenje premijera Fica zakazalo, kao i da je Fic bio trn u oku Briselu.

- Tokom katastrofalnog incidenta, bilo je evidentno da je obezbeđenje zakazalo. Loša je bila postavka obezbeđenja i pustili su premijera da idu napred. Ovde se radi o jednoj planiranoj akciji. Umesto brze akcije neutralisanja, oni su dopustili da se atentator izloži medijima. Ovo je ili namešteno ili amatersko delo, ali je jasno da je Fico bio trn u oku Briselu, a do sada im je bio samo Orban - kazao je Miletić.

Foto: Informer.rs/printscreen

Ivan Miletić i Dejan Miletić

 

Ivan Miletić, analitičar, kaže da je atentat veliki šok, ali i da je stanje premijera ozbiljno.

- Razne vesti stižu sa svih strana i nekada je teško razlučiti da li je nova ili stara vest. Operacija traje već više od tri sata, jer svi koji su bili na ratištu znaju da je najgora opcija da budete pogođeni u stomak. Stanje mu je ozbiljno i ovo je veliki šok za celu Slovačku. U Evropi su opasni militantni pokreti, ma koliko god mali bili. Ekstremizam je prisutan i u opozicijama širom Evrope - rekao je Miletić.

Atentator je opozicija i osnivač pokreta protiv nasilja

Duško Vukajlović, novinar, objašnjava da je atentator na premijera Frica osnivač pokreta protiv nasilja i da je motiv za napad bio suverena politika Slovačke.

- Strašno je da atentator osnivač pokreta protiv nasilja, a sam sprovodi nasilje time što je 5 puta pucao u premijera. Jaka medijska kampanja opozicije je građena protiv suverene politike zemalja kao što je Slovačka i premijer je radio u interesu slovačkog naroda i nije govorio ono što plasiraju iz Brisela i Vašingtona - tvrdio je Vukajlović.

Foto: Pedja Milosavljević

Duško Vukajlović

 

Otkriveni motivi i uzroci atentata?

Milan Jolović Legenda, pukovnik u penziji ističe da obezbeđenje premijera nije postupilo po postupcima i pravila obezbeđenja.

- Kao bivši komandir jedinice koja je regrutovala pripadnike za obezbeđenje najviših zvaničnika. Postoje mnoga pitanja koji je bio motiv atentatora, ali obaveštajne službe i njegovo obezbeđenje su morale da reaguju, jer su oni zaduženi za zaštitu i bezbednost premijera. Obezbeđenje nije postupilo po postupcima i pravila obezbeđenja - objasnio je Jolović.

Foto: Tanja Andric

Milan Jolović

 

Vesna Pešić, izdavač, kaže da je moguće da su mediji uticali na čoveka koji je izvršio atentat.

- Određena grupacija kolektivnog Zapada diktira raznorazne projekte za zemlje širom sveta i u Evrope. Jasno nam je što je atentator izvršio ovo, a svakako da su mediji jedni od najbitnijih faktora u svetu i vidimo posrnuće civilizacije, jer se slika stvarnosti neprestano krivi. On je učinio bezumni čin pod uticajem medija, mediji su pres i ne smeju biti "prestitutke" - kazala je Pešić.

Foto: Informer.rs/printscreen

Vesna Pešić, Andreja Lović

 

Andreja Lović, politikolog, ističe da postoji mogućnost da je uzrok atentata stav Slovačke o Ukrajini, ali i da će posledica atentata biti ugrožavanje slobodarske politike zemalja u Evropi, među kojima je i Srbija.

- Ako se bavimo uzrokom ovog zločina danas vidimo da je ovo prvi akt na evropskom tlu posle atentata na Zorana Đinđića. Pitanje je kako je ovaj čovek uopšte uspeo da priđe premijeru i ispali hitce u njega. Mađarska i Slovačka su se odvojile od ostalih zemalja Evrope po stavu o Ukrajini i zato se dešavaju ovakve stvari. Atentat i posledice njega, ćemo tek videti u narednom periodu, ali smatram da može da se desi ugrožavanje slobodarske politike Srbije i moguće da će obruč stegnuti oko predsednika Aleksandra Vučića- objasnio je Lović.

 

Šešelj zagrmeo: Vučiću ne idi u Crnu Goru!

Dr Vojislav Šešelj kaže da postoji mogućnost da i dalje ima mafije u crnogorskoj policiji i da zato predsednik Srbije neće biti siguran prilikom posete toj zemlji.

- Svima je jasno, kao i svim srpskim patriotama, da je ovaj atentat bio politički motivisan. Pitanje je koliko je pročišćena crnogorska policija od mafije, jer je bila impregnirana mafijom Mila Đukanovića i ostalih i na to mora da se obrati pažnja i ponavljam da Vučić ne ide u Crnu Goru - istakao je Šešelj.

Tomo Kovač ističe da je Kotor sedište narko mafije i da predsednik Vučić mora da obrati pažnju prilikom puta u Kotor.

- Naši neprijatelji čekaju momenat odluke, putem ozbiljnih organizacija. Kotor je sedište narko mafije i naše službne znaju šta Kotor predstavlja. Crnogorske ustaše smatraju da je Vučić "kriv" za litije i potpisivanje sporazuma sa crkvom, pa postoji bojazan da se nešto dogodi prilikom predsednikove posete Crnoj Gori - objasnio je Kovač.

Povodom atentata na premijera Slovačke Roberta Fica, oglasio se i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a to možete videti ovde.

- Bio je nepokolebljiv, a i danas je, prijatelj Srbije i verujem da će to ostati. On i Slovačka su u našim srcima, uvek su bivali na strani Srbije i nikada to nećemo zaboraviti. Nadam se da ćemo uskoro imati prilike da razgovaramo, kao i pre nekoliko dana - rekao je predsednik Vučić u obraćanju.

U Evropi vlada antiruska histerija

Milutin Ilić, direktor NVO "Geopolitikon", saopštava da u Evropi vlada antiruska i antisuverenistička histerija.

- Prema informacijama koje sam dobio od savetnika u slovačkoj vladi, premijer je ugrožen životno i u pitanju je član stranke koja je poražena na izborima. Deni Ken koji je perjanica medija propagiranja NATO pakta, njegov reporter je bio na metar od atentata, ali se nije oglašavao. Mora policija da se pozabavi antiruskom i antisuverenističkom histerijom koja vlada u Evropi - objasnio je Ilić.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Milutin Ilić

 

Šešelj: Sledeće mete Vučić, Orban i Dodik

Dr Vojislav Šešelj, lider SRS objašnjava da su upletene strane službe u atentat, ali i da su u opasnosti Dodik, Vučić i Orban.

- Celi srpski narod je užasnut time što je ranjen premijer Fico. Duge su ruke američke i britanske službe, moguća je umešanost ukrajinske službe, ali i slovačke službe pod stranim uticajem. Ovo je definitivno upozorenje za Vučića, Dodika, Orbana da su i oni ugroženi, jer oni ne slušaju Zapad - tvrdio je Šešelj.

Foto: Zoran Sinko

Dr Vojislav Šešelj

Šešelj dodaje i da Zapad iskoristi ljude za svoje potrebe, a onda ih odbaci.

- Zapad huška opoziciju u svakoj zemlji, kao što to rade u Srbiji. Koriste ih kao marionete, o atentatoru niko neće brinuti, jer nikome nije potreban. Prema ljudima se ponašaju kao toalet papiru, a onda ih bace, molimo se samo da Fico preživi - zaključio je Šešelj.

Bivši ministar policije RS Tomislav Kovač, govori o tome da su umešane strane obaveštajne službe, jer se Slovačka nalazi u NATO paktu.

- Podbačaj službije je evidentan, ali i obaveštajne službe moraju da idu u skladu sa premijerom i da imaju istu ideologiju. Slovačka je članica NATO pakta i samim ti pokrivene su stranim obaveštajnim službama sve zemlje koje se nalaze u tom paktu, a posebno one manje koje nemaju toliku jačinu kao velike sile - naveo je Kovač.

Politički motivisan atentat

Milenko Jovanov, narodni poslanik, kaže da je ovo politički atentat sa političkom pozadinom.

- Svako će da koristi okolnosti u kojima se nalazi i mi ne smemo da budemo poprište obaveštajnih službi i da sačuvamo predsednika Aleksandra Vučića i našu zemlju. Ne može da bude političkog atentata bez političke pozadine - rekao je Jovanov.

Foto: Zoran Sinko

Milenko Jovanov

 

Bivši obaveštajac Božidar Spasić, slaže se sa Jovanovim i dodaje da je obezbeđenje moralo da reaguje na vreme.

- Ovo je definitivno politički motivisan atentat i ima političku pozadinu. Obezbeđenje je moralo da uoči protivnika premijera iako se kretao u masi ljudi. Evidentne su greške obezbeđenja, ali je jasno i da su atentatora dobro opremili o obučili i vrlo je verovatno da su za to - kazao je Spasić.

Specijalni program obavezno pratite na Informer TV.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda
Politika

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je danas na Zlatiboru građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda Dačić je na manifestaciji "Karavan bezbednosti saobraćaja" poručio da se svi učesnici ove kampanje zalažu za podizanje svesti građana o bezbednom ponašanju u saobraćaju i odgovornosti koje nosi vožnja na putu kako bi se smanjili rizici od nesreća.

26.07.2024

19:47

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija