• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.05.2024

16:40

Izjednačavanje genocida iz Drugog svetskog rata i zločina u Srebrenici je ruganje žrtvama nacista! Cilj rezolucije nije pomirenje! (VIDEO)

Pedja Milosavljević, Miloš Rafailović

Live TV

Izjednačavanje genocida iz Drugog svetskog rata i zločina u Srebrenici je ruganje žrtvama nacista! Cilj rezolucije nije pomirenje! (VIDEO)

Podeli vest

Gosti "Info dana" Informer televizije bili su advokat Pavle Staničić i predsednik Saveza Srba u Sloveniji Vladimir Kokanović. Oni su govorili na temu potencijalnog usvajanja sramne Rezolucije o Srebrenici.

Staničić kaže da bi eventualno usvajanje takozvane Rezolucije o Srebrenici dovelo samo do podizanja tenzija, a ne pomirenja u regionu.

- Sam naziv "genocid" se dosta lako upotrebljava, odnosno zloupotrebljava, u te dnevnopolitičke svrhe. Stavljanje znaka jednakosti između onoga što se dogodilo u Drugom svetskom ratu i onog u Srebrenici je ruganje žrtvama nacističke Nemačke i Nezavisne Države Hrvatske. Rezolucija neće doneti nikakvo pomirenje u regionu, niti poboljšanje međuljudskih odnosa, već samo do većih tenzija. Srpsko državno rukovodstvo se zalaže za dobre susedske odnose, a s druge strane, nemate baš pozitivnu reakciju na njegovo angažovanje. Možemo samo da se nadamo da će se taj pristup prema Srbiji promeniti. Novim generacijama će biti nametnuto da uče nešto što nije utemeljeno na istorijskim činjenicama. Vi indoktrinirate omladinu od ranih razreda, učeći ih pogrešne stvari. Voleo bih da se to ne dogodi, da ne stave to (navodni genocid u Srebrenici) u udžbenike i da deca u Hrvatskoj i Crnoj Gori ne uče nešto što nije istorijski niti pravno utemeljeno - rekao je Staničić.

Foto: Foto: Pedja Milosavljević

Vladimir Kokanović

Kokanović ističe da ova rezolucija za cilj ima nametanje političke odgovornosti.

- Svo znanje, iskustvo i autoritet koji idu u prilog srpskoj strani se uopšte ne uvažavaju od strane jednog dela međunarodne zajednice. Sve ovo dokazuje da da bi neka rezolucija bila uvažena, ona mora da ima određenu dozu pravnog okvira, odnosno pravnu težinu. Mora da bude potkovana dokazima. U svemu ovome postoji element usvajanja jednog političkog, a ne pravnog akta. Nema za cilj pomirenje, nego nametanje političke odgovornosti. To su diplomatske zamke, koje zasad vešto izbegvamo. Postoje određene indicije da će, zbog ogromnog pritiska, ova rezolucija biti usvojena. Neverovatno je da se o pomirenju govori samo kada Srbija treba nešto da pretrpi. Zoran Milanović je izjavio da podržava rezoluciju, ali nije rekao zašto je podržava. Boli me to što će jedna bratska država, Crna Gora, podržati ovu rezoluciju. Ti lideri koji se nalaze pod pritiskom, ne vode se interesom zemalja na čijem su čelu. Jako mi je drago što će sadašnja Vlada Srbije voditi sve više računa o javnoj i kulturnoj diplomatiji. Obaveza svakog Srbina, gde god živeo, je da svojim sunarodnicima priča istinu o stradanju srpskog naroda, o bogatoj tradiciji i bogatoj kulturi. To je način da se odbranimo od ovog revidiranja istorije - navodi Kokanović.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Liban ulazi u totalni rat! Francuska vlada izdala hitno saopštenje!
na ivici

Liban ulazi u totalni rat! Francuska vlada izdala hitno saopštenje!

Liban bi mogao da propadne i sklizne u građanski rat, izjavio je u ponedeljak francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu. Ova bliskoistočna zemlja, kojom je Francuska upravljala tokom nekog od 20. veka, poslednjih nedelja je postala bojno polje između Izraela i naoružane grupe Hezbolah.

22.10.2024

20:40

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija