• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.05.2024

19:39

Atentat ili nezgodno sletanje helikoptera? Čitav svet gleda u Ameriku! Gosti Informera o padu letelice iranskog predsednika! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Atentat ili nezgodno sletanje helikoptera? Čitav svet gleda u Ameriku! Gosti Informera o padu letelice iranskog predsednika! (VIDEO)

Podeli vest

Profesor dr Dragan Radenović, akademik i Slobodan Samardžija, bivši dopisnik "Politike" iz Moskve, bili su gosti emisije "Info dan" Informer TV. Komentarisali su interesovanje afričkih zemalja za pristupanje BRIKS-u, ali i današnji pad helikoptera iranskog predsednika Ibrahima Raisija.

Radenović ističe da je prva globalizacija uspela na afričkom kontinentu.

- U Africi postoji pet regiona. Najbogatija zemlja je Južnoafrička Republika. Ono što je najinteresantnije, oduvek je Afrika bila predmet interesovanja. Afrika je kontinent koji podrazumeva suprotnosti svih karaketa koji postoje na celom svetu. Svi su pokušavali da budu kolonizatori u Africi. Nemci su došli u Namibiju, pokrenuli revoluciju i otišli kući. Za godinu dana vlasti u Namibiji su tražili od kolonizatora da se vrati. Prva globalizacija je uspela u Africi. To su bili hrišćani, misionari. BRIKS širom otvara vrata afričkim zemljama. Iran je ozbiljna država, koja vodi računa o svim događanjima na svojoj teritoriji - rekao je Radenović.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Dragan Radenović

On se osvrnuo i na današnji incident sa helikopterom iranskog predsednika Ibrahima Raisija.

Ovde je reč u atentatu. Iza svakog ovakvog slučaja stoji država, da li susedna ili ona u kojoj se ti događaji dešavaju. Fico je ranjen sa pet metaka. Njegovo obezbeđenje je odgovorno. Tako su i ovde odgovorni oni koji su planirali rutu predsednika Irana. Nove informacione tehnologije sada omogućuju mnogo toga što ranije nije bilo izvodljivo. Puno je pitanja koja se sada postavljaju. Ukoliko je iranski predsednik poginuo, najgora posledica može biti raslojavanje muslimanskog sveta. Islamski svet mora da bude jedinstven i oni najekstremniji da budu pod kontrolom. Atentat na predsednika je najviši stepen međunarodnog razbojništva. Ovo je već postalo pandemija. Na različitim delovima sveta se događaju slični događaji - istakao je Radenović.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Slobodan Samardžija

Samardžija poručuje da je moguće da se zapravo desilo sletanje helikoptera na nepogodan teren, a ne obaranje letelice.

- Afrika je shvatila da sistem koji je imala, kolonijalni, polako počinje da biva neefikasan. Mnoge zemlje su se nametnule kao privredno jake i sa njima može da se sarađuje. Postoji informacija da je helikopter iranskog predsednika sleteo na nezgodan način, na nepogodan teren. Ne znači da je srušen. Iranski predsednik može najviše da smeta interesima Izraela, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, ali pre svega SAD. To su glavni protivnici. Iran je previše jaka i bogata zemlja da bi Amerika mogla da ima uticaj koji bi želela da ima. Dok ne budemo znali na čemu smo... Očigledno je da bezbednosne službe nisu obavile posao na pravi način. Definitivno je ovo jedan incident koji bi trebalo da neke stvari dovede u red. Ovo ako i jeste izazvala Amerika, to sigurno nije bio Džo Bajden, nego američke tajne službe. Čitav svet gleda u Ameriku. Prvo treba videti da li su spoljni ili unutrašnji neprijatelji. To je nešto o čemu može da se priča tek kad se vide posledice svega ovoga. Evropa će ispasti najveći gubitnik rata u Ukrajini  - navodi Samardžija.

Foto: Informer printscreen

Stevica Deđanski

U program se uključio i politički analitičar profesor dr Stevica Deđanski.

- Mislio sam da je neka diverzija. Čovek naučen nekim iskustvima od ranije, javlja se sumnja u sve što se dešava sada. Stradaju oni koji ne vode tu main streem politku Zapada. Nadam se da to nije tako, ali videćemo. Sukob na Bliksom istoku već postoji. Žarište je stvoreno. SAD ima stav da se taj sukob iz Izraela ne prelije nigde drugde. Ako bi se umešao Iran, umešala bi se i Saudijska Arabija, a onda i Katar. Onda bi Amerikanci morali da biraju između svojih prijatelja. Ako i postoji neka diverzija, desila se na prostoru Azerbedžana. Čudno je da neki ozbiljan helikopter ne može brzo da reaguje. To dokazuje da stvar nije jednostavna i da se desilo nešto vrlo krupno. Jako je teško predvideti na osnovu ovih podataka šta zna iranska služba. Ako postoji bilo kakva sumnja da je došlo do diverzije, uslediće odgovor, što bi nas dovelo u drugi krug pakla - rekao je Deđanski i zaključio:

- Ako oni nešto znaju i ako je to diverzija ili pokušaj eliminacije predsednika, možda se pokušava da se dobije na vremenu i zbog toga se ćuti. Možda oni i nemaju informacije,pa ne žele da izlaze sa pogrešnim informacijama. Moraju da se otvore nova žarišta. Rusija-Ukrajina, Palestina, Afrika... Mora da dođe do još većeg haosa, a ja se nadam da to nije slučaj sa Iranom. Ako ovo jeste atentat, siguran sam da će izaći na površinu. Ako postoji tragova atentata, biće objavljeno. Ja bih zasad bio oprezan. Iran je jedna ozbiljna država i siguran sam da neće dozvoliti sebi da izađe sa nekom informacijom za koju nema tačne podatke. Deluje mi da ni oni sami ne znaju šta se dešava i kako da reaguju.

Foto: Tanja Andric

Nenad Matejić

Gostima se u studiju pridružio i novinar Informera Nenad Matejić.

Prve vesti su bile da je helikopter imao teško sletanje, a kasnije su došle informacije da je pao. Potpuno je moguće da su imali tehnički kvar zbog kog nisu mogli da nastave let. Isključujem mogućnost da je u pitanju bio napad. Oni su pali na nepristupačnom terenu uz loše vremenske uslove. To područje je pokriveno gustom šumom - poručio je Matejić.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani
Politika

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani

U francuskom gradu Troyesu održana je ceremonija obeležavanja Dana sećanja na stradale, prognane i nestale Rome na Kosovu i Metohiji. Burhan Osmani, organizator i inicijator ovog događaja, podsetio je prisutne na teške okolnosti u kojima su se Romi našli tokom rata na Kosovu i Metohiji u drugoj polovini 1990-ih godina, kada su Albanci hteli da otcepe južnu srpsku pokrajinu.

21.06.2024

19:42

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!
Politika

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!

Predsednik Skupštine Grada Beograda, Nikola Nikodijević, zakazao je 2. sednicu Skupštine grada Beograda za ponedeljak, 24. jun, u 10 časova. Mesto održavanja sednice je zgrada Skupštine grada na Trgu Nikole Pašića 6, u velikoj sali u prizemlju. Na dnevnom redu ove sednice naći će se izbor gradonačelnika Beograda, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

21.06.2024

18:43

Đurić: Srbija je stabilna, sigurna i slobodna!
Politika

Đurić: Srbija je stabilna, sigurna i slobodna!

Čitajući kojekakve budalaštine koje udarna Đilasova pesnica i fantom koji je pored grada u kome živi menjao čak i ime pa se danas zove Borko izjavljuje prosto se, samo od sebe, nameće pitanje - da li on zaista smatra građane Srbije ludim i glupim?

21.06.2024

18:10

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51