• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.05.2024

09:11

Trampova pobeda će pogoršati situaciju s Iranom! Šta će se promeniti zbog smrti predsednika Raisija? (VIDEO)

Peđa Milosavljević

Live TV

Trampova pobeda će pogoršati situaciju s Iranom! Šta će se promeniti zbog smrti predsednika Raisija? (VIDEO)

Podeli vest

Darko Obradović iz Foruma za strateške analize bio je gost "Info jutra" Informer TV i govorio o tragičnom padu helikoptera u kojem su živote izgubili iranski predsednik Ebrahim Raisi i još sedmoro ljudi, kao i o tome kako će ovaj događaj uticati na političku situaciju u državi.

Obradović kaže da će Iran delovati slabo pred svojim građanima, ali i pred svetom, ukoliko pogibiju predsednika Raisija okarakteriše kao ubistvo.

- Odnosi Irana i Azerbejdžana su prilično komplikovani. U okviru Irana se nalazi provincija Istočni Azerbejdžan, a postoji i sovjetska tvorevina Republika Azerbejdžan. Iran je 2020. pretio da će sravniti režim u Bakuu. Jermenija donekle smatra Iran za garantora svoje bezbednosti. Na prostoru južnog Kavkaza dolazi do ukrštanja vektora sila. Predsednik Raisi je bio drugi čovek u hijearhiji. U Iranu je predsednik izvršilac odluka vrhovnog vođe, a ne kreator politike. Spoljnu politiku većinom sprovodi Iranska revolucionarna garda. Jasno je bilo da je napad na Prigožina bio atentat. Iran će delovati slabo ako se odluči da kaže da je ovo bilo ubistvo. Iranci ne kupuju nove helikoptere jer strahuju da će Mosad umešati prste i modifikovati ih, pa se zato voze u olupinama. Izrael ni u jednom trenutku nije potvrdio da je bio odgovoran za ubistvo iranskog generala u ambasadi u Siriji, ali su sad požurili da kažu da nisu oni krivi. Iran je egzistencijalna pretnja za Izrael otkako su ekstremisti došli na vlast. Iran predviđa uništenje Izraela kao svrhu svog postojanja. Međunarodna izolacija koja postoji će se nastaviti. Eventualna pobeda Donalda Trampa će dodatno pogoršati situaciju po pitanju Irana - rekao je Obradović.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda
Politika

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je danas na Zlatiboru građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda Dačić je na manifestaciji "Karavan bezbednosti saobraćaja" poručio da se svi učesnici ove kampanje zalažu za podizanje svesti građana o bezbednom ponašanju u saobraćaju i odgovornosti koje nosi vožnja na putu kako bi se smanjili rizici od nesreća.

26.07.2024

19:47

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija