• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.05.2024

09:12

Sramna rezolucija je udarac na Dejtonski sporazum! Srbi neće da budu deo unitarne Bosne! (VIDEO)

Peđa Milosavljević

Live TV

Sramna rezolucija je udarac na Dejtonski sporazum! Srbi neće da budu deo unitarne Bosne! (VIDEO)

Podeli vest

Atmosferu na svetskoj sceni nakon donošenja sramne rezolucije o Srebrenici i slabljenje političkog Zapada na globalnom planu, komentarisao je gost Info jutra, predsednik SO za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun.

Predsednik SO za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun istakao je da smatra značajnim što je predsednik Vučić za govornicom ispred UN-a javno rekao kako je Nemačka vršila pritisak na druge zemlje.

- Interesantno je da se iz ovog glasanja vidi da se globalna situacija promenila i da Zapad više nema toliku moć da apsolutno donosi sve odluke.Pronađen je model za naše buduće delovanje sučeljavanja buduće izazove poput KiM i sva srpska pitanja. Srbija je postala subjekat koji ima značajan uticaj na svetskom planu. Predsednik Vučiće je za govornicom pred celim svetom rekao da je Nemačka vršila ucenu i pritisak na druge zemlje. Veliki uspeh kada umanjite broj i neke države ne budu na strani velikih sila i sad imamo diplomatsku snagu koju možemo da koristimo. Ne zaboravimo da smo je iskoristili da odgodimo glasanje tzv. Kosova da pristupi Savetu Evrope. Iznenadilo me je ponašanje Rumunije, Španije i Crne Gore. Ali ima smisla jer su zavisni od velikih sila Zapada poput Nemačke - rekao je Drecun.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Naš sagovornik je dodao kako Zapad želi da otkloni uticaj Republike Srpske u politici BiH kako bi je konačno pridružili NATO paktu i zaokružili priču na Balkanu.

- Zadat je snažan udarac dejtonskom obliku BiH i koraku ka unitarnoj Bosni od strane Sarajeva kako bi se Srbi obespravili dodatno. Poenta je da Srbi ne budu ravnopravni narod već robovi Bošnjaka, a ovo će imati teške posledice i ne postoji način da BiH nastavi da postoji ovako. Srbija pomaže Republici Srpskoj po svakom pitanju, a Srbija zajedno sa Hrvatskom predstavlja garant dejtonskog okvira BiH. Ovo što su Bošnjaci uradili je stvaranje situacije u kojoj RS neće postojati. Nemci su lično pogođeno što je RS odbila da prizna Šmita kao nekog vrhovnog predstavnika i što blokira da BiH uđe u NATO i zaokruži tu priču. Zapad bi želeo da preusmeri politiku RS u drugom pravcu, tražeći mogućnost da obojenim revolucijama smene Dodika. Ovo sve ukazuje da postoje planovi da se RS postepeno ugasi. Situacija u Crnoj Gori je složena, njoj je od presudnog značaja da održi dobre odnose sa Srbijom. Mogli su da se odupru rezoluciji da su bili dovoljno hrabri i samostali - rekao je Drecun.

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija