• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.06.2024

09:57

Zapad vodi program protiv pravoslavlja već hiljadu godina! Žrtve bolesnog ustaškog klanja ne smeju da padnu u zaborav! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Zapad vodi program protiv pravoslavlja već hiljadu godina! Žrtve bolesnog ustaškog klanja ne smeju da padnu u zaborav! (VIDEO)

Podeli vest

U Info jutru o izborima u Evropskom parlamentu, ali i o ustaškom klanju skoro milion Srba u Jasenovcu, govorili su Dušan Berak, analitičar, Jovan Pejin, istoričar, Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine.

Dušan Berak, analitičar, kaže da su stranke koje su orjentisane desno, osvojile nezapamćen uspeh na izborima u Evropskom parlamentu. 

- Desnice su u Evropskom parlamentu napravile nezapamćen uspeh. Narod u Evropi je shvatio da kada su počeli problemi da ih pritiskaju, okrenuo se nacionalnim idejama i desnim strankama. Kada se dese savezni izbori 29. septembra, mislim da će slobodarske stranke imati još veći uspeh - rekao je Berak. 

Jovan Pejin, istoričar, ističe da program uništenja pravoslavlja traje od 11-tog veka, ali i da su ustaše jedni od glavnih zločinaca nad srpskom narodu.

- Neki su se stideli naših žrtava, ali program uništenja pravoslavlja traje od 11-tog veka. Zahvaljući katoličkoj crkvi i blagoslovu Alojzja Stepinca, ustaše su mogle nesmetano da kolju Srbe u Jasenovcu. Inače, jedan od tvoraca programa uništenja Srba u Jasenovcu bio je i Mile Budak, poreklom Srbin. Franjevci su isto želeli da im Srbija pomogne, ali to se nije desilo - kazao je Pejin.

Foto: Tanja Andric

Jovan Pejin i Nebojša Kuzmanović

 

Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine, rekao je da je bitno da Srbija napravi memorijalni centar za žrtve u Jasenovcu.

- Kada su pravljeni spomenici u Jugoslaviji, izbegavalo se da se kaže da su to ustaški zlotvori, stavljeno je samo da su žrtve stradale od fašizma. Moramo da napravimo veliki memorijal za naše žrtve koje su stradale u Jasenovcu. To će pomoći da se žrtve ne zaborave i da naša deca pamte. Izrael je napravio memorijal za stradale Jevreje u Nemačkoj - objasnio je Kuzmanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija