• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.06.2024

17:57

Zakuvava se u loncu! Evropa se nalazi na ivici tačke ključanja, nazire se kraj? (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Zakuvava se u loncu! Evropa se nalazi na ivici tačke ključanja, nazire se kraj? (VIDEO)

Podeli vest

U Info danu o ekonomskoj i političkoj situaciji u Evropi, govorili su ekonomista Nemanja Antić, politikolog Nikola Jović i politički filozof Dragoljub Kojčić.

Ekonomista Nemanja Antić ističe da ekonomija u Evropi slabi, ali da će doći do preispitivanja raspodele budžeta.

- Rusija je pretekla mnoge zemlje u Evropi, a Kina i Amerika imaju mnogo bolju ekonomiju nego EU. Neke zemlje će praviti preispitivanje raspodele budžeta za ulaganje u Ukrajinu, ali i raspodelu novca u siromašnije zemlje u Evropi. Nemačka je primila mnogo migranta, ali i Francuska. Poslednja kap je bila poskupljenje enegenata u Evropi i Evropa svojom privredom ne može da prati ekonomiju SAD - rekao je Antić.

Politički filozof Dragoljub Kojčić navodi da je Evropa sad kao lonac koji se topi i kuva zbog rezultata izbora u Evropskom parlamentu.

- Rezultati izbora u Evropskom parlamentu daju potpuno drugu sliku u Evropi. Dolazimo do jedne situacije gde nemamo više klasičnu levicu i desnicu. Ljudi u Evropi više ne znaju da li pripadaju levici ili desnici. Dolazi do mnogo promena u stavovima kod političarima, a Evropa je sad kao lonac koji se topi i kuva - istakao je Kojčić.

Foto: Zoran Sinko

Dragoljub Kojčić, Nemanja Antić, Nikola Jović

 

Politikolog Nikola Jović kaže da izbori u Evropskom parlamentu ne mogu toliko da utiču na nacionalne izbore u državama Evrope.

- Makron može da bude spokojan jer evropski izbori ne mogu da utiču mnogo na nacionalne izbore. Francuska i Nemačka puštaju pasivno svoje rivale da se "istroše" pre nacionalnih izbora. AFD i Le Pen neće da se transportuje na nacionalne izbore, jer su izbori u Evropskom parlamentu mali i nisu toliko krucijalni. Ekonomija je nestabilna i može da se desi pad berze - kazao je Jović.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ipese: Šta nam donosi novi saziv Evropskog parlamenta?
Planeta

Ipese: Šta nam donosi novi saziv Evropskog parlamenta?

Političke stranke širom Evrope se već decenijama udružuju kako bi zadržale ekstremističke opcije podalje od vlasti, koristeći strategiju poznatu kao "cordon sanitaire" (zaštitni zid) ali da su u finišu evropskih izbora, nacionalne opcije širom Evrope odnele ubedljivu pobedu, kao i u regionu jugoistočne Evrope, piše Institut za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope (Ipese) u najnovijoj analizi.

11.06.2024

16:55

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!
Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!

Izraelski kanal 12 objavio je večeras da se u Izraelu veruje da je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen u večerašnjem napadu izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na, kako se navodi, podzemnu komandnu bazu Hezbolaha u Bejrutu.

27.09.2024

22:24

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija