• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.06.2024

22:30

Ućutaše teški mitraljezi, Čiča Dražo izdaše Englezi! Kolektivni Zapad imao za cilj uništenje moćne Rusije i jake Srbije! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Ućutaše teški mitraljezi, Čiča Dražo izdaše Englezi! Kolektivni Zapad imao za cilj uništenje moćne Rusije i jake Srbije! (VIDEO)

Podeli vest

U emisiji Info veče, o ubistvu porodice Romanov, ali i likvidaciji Dragoljuba Draže Mihailovića, govorili su gosti pisac Ranko Gojković i istoričar dr Bojan Dimitrijević.

Pravoslavni publicista Ranko Gojković objašnjava da su saveznici učestvovali u zaveri protiv ruskog cara Nikolaja.

- Velika zavera se desila protiv Nikolaja Romanova i kraljevske porodice. Ubijen je takođe i Raspućin, koga je ubio engleski špijun. Car je znao da njegovi saveznici ubijaju prijatelja carske porodice. Veliki novac je ubačen u zbacivanje cara Nikolaja. Masonska februarska revolucija je možda i prva obojena revolucija, a ona je prethodila Oktobarskoj revoluciji. Deo pravoslavne crkve je takođe želeo da se zbaci car. Francuzi su bili lojalni saveznici, a Englezi su bili do grla umešani u ubistvo cara Nikolaja - kazao je Gojković.

Prema rečima Gojkovića zapadni faktor se borio protiv pravoslavnog monarhizma, pre svega protiv Draže Mihailovića i kralja Aleksandra.

- Zapadni faktor se borio protiv pravoslavnog monarhizma na sve načine. Svesni su bili da je poslednja pravoslavna armija upravo od Čiča Draže. Ratovali su protiv partizana, ustaša, nacista i svog zla, a zauzvrat smo bombardovani od saveznika. Kralju Aleksandru je dojadila priča o hrvatskoj nezavisnosti i kada je počeo da se okreće više srbovanju, a ne jugoslovenima, onda je bio i ubijen. Englezima nije odgovarala jaka Srbija, a kasnije ni Brozu - objasnio je Gojković. 

Istoričar dr Bojan Dimitrijević, tvrdi da je Nikola Kalabić učestvovao u hapšenju Draže Mihailovića.

- Nisam uspeo da rehabilitujem generala Nedića, ali sam zbog tog događaja isključen iz Demokratske stranke čiji sam i jedan od osnivača. Napravio sam veliku studiju o tome da je Nikola Kalabić učestvovao u hapšenju Draže Mihailovića i bio je saradnik službe. Kalabić je to odradio i verovao je da će preći svoje ljude koji su ga uhapsili, ali su ga na kraju likvidirali. Neko je odneo kutiju o dokumentima koji su sadržali likvidaciju Draže Mihailovića i obrisali su prošlost 1946. godine - rekao je Dimitrijević.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Bojan Dimitrijević i Ranko Gojković

Naš sagovornik dodaje i da je Britaniji odgovaralo da Jugoslavija uđe u Drugi svetski rat, ali i da je Draža Mihailović verovao saveznicima, koji su ga na kraju prevarili.

- Postoje skrivene akteri raznih revolucija. Britanska služba je imala veliki uticaj u Srbiji. Britancima je odgovaralo da Srbija uđe u Drugi svetski rat. Puč i martovski protesti su doveli do toga da se rat i premesti u Jugoslaviju. Britanija je izgubila pojam svetske sile, a Mihailović je verovao Britancima da će sačuvati i Jugoslaviju i Grčku. Verovao je i Amerikancima da neće dozvoliti da komunisti pobede, a i želeo je da ostane uz svoj narod. Savezničko bombardovanje se desilo, a naši vojnici su spašavali saveznike po Srbiji. Saveznici su bombardovali rezevne ciljeve Nemaca u Srbiji, a objašnjavali su to da je strategija - zaključio je Dimitrijević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17