• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.06.2024

19:43

Putin aktivira stare saveznike! Ako NATO napadne Rusiju, Vijetnam i Severna Koreja ulaze u rat?! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Putin aktivira stare saveznike! Ako NATO napadne Rusiju, Vijetnam i Severna Koreja ulaze u rat?! (VIDEO)

Podeli vest

Ratna žarišta u svetu, odnose Rusije i Zapada, Putinovu posetu Severnoj Koreji, ali i mnoge druge aktuelne teme, analizirali su gosti Sava Stambolić iz Centra za društvenu stabilnost, Mihajlo Rabrenović stručnjak za stratigijski menadžment, Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu i prof. dr Sergej Boljević.

Prof. dr Sergej Boljević kaže da Vladimir Putin stvara i obnavlja saveze sa Severnom Korejom i Vijetnamom, ali i to da Zapad ne želi mir.

- Rusija i Severna Koreja su uvek bili prijatelji i to će uvek biti u budućnosti. Protekli period je bio težak, Putin je prvo morao da digne Rusiju, a onda da razmišlja o spoljnoj politici. Rusija želi da izvozi svoje proizvode u razne zemlje Azije, pre svega Vijetnam i Severnu Koreju. Putin želi da učvrsti saradnju sa Vijetnamom. Putin uvek ide sa nekim ciljem u neku zemlju i on ima viziju saveza sa Severnom Korejom. Zapad igra opasnih igara sa Rusijom i ne želi mir - objasnio je Boljević.

Sava Stambolić iz Centra za društvenu stabilnost, ističe da je evidentan napredak ruskih snaga na frontu.

- Mirovna konferencija je pozitivna i došli su svi prijatelji koji podržavaju Ukrajinu. Činjenica je nije na najbolji način sprovedena ruska ofanziva u Harkovu, ali je Putin hteo da preseče snabdevanje Ukrajine. Harkov i ostali gradski centri nisu osvojeni. Ruska vojska ima određene rezultate i ciljeve i napreduju na svim frontovima, ne toliko ekstremno. Postepeni napredak je evidentan i idalje je Ukrajina u lošijoj poziciji - kazao je Stambolić. 

Naš sagovornik dodaje i da iako Ukrajini pomaže kolektivni Zapad, Rusija može da odgovori na sve izazove i jasno je ko će na kraju da pobedi.

- Svakako će se poseta Putina koristiti u propagande svrhe. Zapad i ostali će se plašiti sastanka i saradnje Putina i Kima, a Amerika će sigurno napraviti strah i propagandu. Kim želi da iskoristi vreme dok se Tramp ne vrati na vlast, da sarađuje sa Putinom. Analiza govori da je ruska vojska evoluirala i da je porasla. Rusija je usvojila doktrinu superiornih oružja koja su ispred zapadne tehnologije. Uz svu pomoć koju Zapad pruža, Rusija može da odgovori na sve izazove i jasno je ko će na kraju da pobedi - istakao je Stambolić.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Darko Obradović i Sava Stambolić

 

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu, smatra da je ruska ofanziva propala, kao i da Ukrajina i Rusija kubure sa municijom.

- Smatram da je ruska ofanziva propala u Harkovu. Bitno je da znamo da su ruske linije snabdevanja pomerene unutar teritorije Rusije za 200 km. Relaksiraće se pritisak, ako saveznici dopreme "Taurus" rakete u Ukrajini. Pitanje je kakve će nove jedinice ući u Ukrajinu, jer je trenutno pozicioni rat. Jedni i drugi kubure sa municijom. Rusija je u maju izgubila 50.000 vojnika i 20 aviona. Bajden je rekao da će isporučiti "Patriot" sisteme Zelenskom - tvrdio je Obradović.

Mihajlo Rabrenović stručnjak za stratigijski menadžment, dotakao se i situacije u Velikoj Britaniji.

Veliku Britaniju očekuje mnogo izazova. Kraljica Elizabeta je kao neka vrsta kišobrana štitila Britaniju dok je bila živa, a kada je preminula, počelo je urušavanje Velike Britanije. Kralj Čarls se dugo pripremao za mesto kralja, ali nije se snašao u toj ulozi - objasnio je Rabrenović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!
Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!

Izraelski kanal 12 objavio je večeras da se u Izraelu veruje da je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen u večerašnjem napadu izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na, kako se navodi, podzemnu komandnu bazu Hezbolaha u Bejrutu.

27.09.2024

22:24

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija