• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.06.2024

16:33

Svi pokušaji integracije naroda na Balkanu su bili neuspešni! Ovde su se dešavala najveća krvoprolića u oba svetska rata! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Svi pokušaji integracije naroda na Balkanu su bili neuspešni! Ovde su se dešavala najveća krvoprolića u oba svetska rata! (VIDEO)

Podeli vest

Profesor dr Branko Nadoveza sa Insituta za noviju istoriju Srbije govorio je o trenutnom stanju na Balkanu, kao i o kolapsu energetskih sistema širom regiona tokom gostovanja u "Info danu".

Nadoveza ukazuje na potrebu za povećanim ulaganjima u energetski sektor.

- Mi nismo ozbiljno shvatili Vučićeve priče o povećanoj potrošnji energenata. Mi moramo smanjiti javni sektor. Svi će morati da se pomire s tim. Moramo više da uložimo u energente. Energija se mora akumulirati, kao rezerve u domaćinstvu. Mora se povećavati proizvodnja. Nove hidrocentrale na Dunavu i gde je moguće, na Drini  - rekao je Nadoveza za Informer.

Foto: Zoran Sinko

Branko Nadoveza

On je komentarisao i međusobne odnose zemalja na Balkanu.

- Ja sam se dosta bavio novijom istorijom Balkana. Dezintegrativni faktori su jači od integrativnih na Balkanu. Imamo istorijske, verske, nacionalne i kulturološke razlike koje nam ne omogućavaju integraciju svih naroda. Svi pokušaji su bili neuspešni. Istorija je prepuna zločina i to se nikada ne može zanemariti. Mi smo se samo branili. Ja ne osuđujem devedesete niti lično Slobodana Miloševića. U Bosni i Hercegovini apsolutno Republiku Srpsku ne doživljavaju kao državu. Oni svoje političke ciljeve programiraju prema prošlosti. Velike sile imaju neke svoje ciljeve. Oni smatraju da Bosna i Hercegovina, ovako kako je uređena prema Dejtonskom sporazumu, ne može da ulazi u evrointegracije. Ovo područje je, geografski, centar sveta. Sve velike religije su se ovde ukrštale. Imamo i brojne etničke grupe. Ovo je područje gde je vrlo lako potpaliti fitilj. Ovde su se dešavala najveća krvoprolića u oba svetska rata - poručio je Nadoveza.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nove kampanje za bezbedno ponašanje u tunelu! Vesić: Obrazovanje vozaca je ključ - ako sačuvamo makar jedan život, onda sve ima smisla
Društvo

Nove kampanje za bezbedno ponašanje u tunelu! Vesić: Obrazovanje vozaca je ključ - ako sačuvamo makar jedan život, onda sve ima smisla

Nove obrazovne kampanje o ponašanju u tunelu promovisane su danas u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića koji je istakao da su takve kampanje važne da bi se ljudima ukazalo na to kako mogu da izbegnu nepredviđene situacije u tunelu i sačuvaju svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju.

27.06.2024

18:32

Malović: Tajkuni ponovo napadaju predsednika i njegovu porodicu
Politika

Malović: Tajkuni ponovo napadaju predsednika i njegovu porodicu

Mеta koja jе ponovo nacrtana na čеlo Vučiću i njеgovom sinu na današnjoj naslovnici tajkunskog glasila jе još jеdan dokaz da skup kriminala, mafijе, stranaca i tajkuna nеćе odustati od satanizacijе prеdsеdnika našе državе i cеlе njеgovе porodicе i najbližеg okružеnja, saop[tio je danas Branislav Malović član Prеdsеdništva Srpskе naprеdnе strankе.

27.06.2024

18:13

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija