• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.06.2024

09:04

Drugi ili treći vikend u julu radićemo ultrazvuk štitne žlezde i pregled endokrinologa! Do kraja godine otvaramo centar kakvog nema nigde u ovom delu Evrope! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Drugi ili treći vikend u julu radićemo ultrazvuk štitne žlezde i pregled endokrinologa! Do kraja godine otvaramo centar kakvog nema nigde u ovom delu Evrope! (VIDEO)

Podeli vest

Gost "Info jutra" bio je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar. Govorio je o skriningu malignih bolesti u Srbiji, kao i o stanju u samom zdravstvenom sistemu.

Lončar kaže da su preventivni pregledi veoma važni jer se na taj način oboljenja otkrivaju na vreme i mnogo lakše leče.

- Ako imate preko 2.330 njih koji nisu imali nikakve tegobe, a otkrijete da imaju neki tumor i te ljude ćete izlečiti, ja mislim da je to velika pobeda. Dve trećine naših građana je u 2022. umrlo od malignih i kardiovaskularnih oboljenja. Ne rađa nas se dovoljno, svake godine gubimo jedan veći grad. Na 38.560 pacijenata je otkriveno 2.330 obolelih. Najbitnije je da je to u ranoj fazi i da će biti izlečeno. Kad na vreme otkrijete da imate visok pritisak i krenete s terapijom, vi možete dugo da živite bez problema. Visok pritisak je veliki rizik i da se čovek šlogira. Mi ne volimo da idemo kod lekara kad nam se nešto dešava. Prvo što pomislimo je da će proći samo od sebe ili gledamo na internetu šta bi to moglo da bude, a onda kreće još gora stvar, krećemo da se lečimo samo na osnovu toga što smo pročitali. Ne znam da iko u svetu radi ovo za svoje građane. Drugi ili treći vikend u julu radićemo ultrazvuk štitne žlezde i imaćemo pregled endokrinologa. Želimo da ulažemo u tu decu, oni su ti koji treba da nas leče. Oni sad imaju tu sigurnost, znaju da ako budu najbolji da će dobiti posao koji žele. Kod nas treba da prođe mnogo vremena da bi se nešto cenilo. Uvek nam treba ta naknadna pamet. Ostaće ta neka dela iza nas, na koja ćemo biti ponosni. Do nove godine će biti otvoren centar za decu sa poremećajem u razvoju na Bežanijskoj kosi. To će biti nešto što nema u ovom delu Evrope - rekao je Lončar.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Potisnuti sa leve obale Dnjepra! Ali ne odustaju, male grupe vojnika šalju se na obližnja ostrva, svi će biti uništeni!
MOSTOBRAN VAŽAN ZA KIJEV

Potisnuti sa leve obale Dnjepra! Ali ne odustaju, male grupe vojnika šalju se na obližnja ostrva, svi će biti uništeni!

Pritisak Oružanih snaga Rusije na harkovskom pravcu i u Donbasu doveo je do toga da su Oružane snage Ukrajine morale da napuste levu obalu Dnjepra kako bi zatvorile rupe na drugim sektorima fronta. Ipak, s vremena na vreme, oni šalju male grupe na ostrva blizu leve obale Dnjepra, pošto ovaj mostobran ima veliki značaj za ukrajinske vlasti. O tome je za list VZGLjAD pričao vojni ekspert Mihail Onufrienko.

30.06.2024

17:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija