• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.06.2024

09:42

Dr Vojislav Šešelj objasnio simboliku i istoriju Vidovdana! Evo zašto Srbi slave ovaj praznik! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Dr Vojislav Šešelj objasnio simboliku i istoriju Vidovdana! Evo zašto Srbi slave ovaj praznik! (VIDEO)

Podeli vest

O svim aktuelnim temama u zemlji i svetu u emsiji "Info jutro " govorio je dr Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke. Naknadno su se emisiji priključili i novinarka Informera Branka Lazić i Raša Rojević, predsednik udruženja kosovskomitrovačkog okruga.

Predsednik Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj komentarisao je značaj Vidovdana za Srbe i našu istoriju.

-Vidovdan je najveći i najsvetiji srpski nacionalni praznik koji su naši preci hiljadama godina slavili. Na taj dan se odigrala presudna bitka u istoriji srpskog naroda. Prema legendi, tu su se Srbi opredelili carstvu nebeskom prezirući carstvo zemaljsko. Sveti Vid je bio jedini pravi bog u slovenskoj mitologiji. Sveti Vid Srbi nisu napuštali ni kada su prešli na hrišćanstvo. Religiju je stvorio čovek tragajući za Bogom, tvorcem života i tvorcem razuma. Tragajući za Bogom tvorcem čovek je stvarao religije, a suština svake religije nije u istinitosti nego u moralnosti. Svaka religija trebalo bi da propoveda vrhunski moral. Srbi su u početku nameravali da ostanu svojoj staroj veri, ali su ipak prihvatili hrišćanstvo. Većina Srba je pripala zapadnoj crkvi na čijem čelu je bio rimski papa. To su Srbi koji su naseljavali današnju Albaniju, jadransko primorje u Crnoj Gori, Dalmaciju i Dubrovnik. Kada su napokon primili hrišćanstvo, onda su uspomenu na nekadašnje bogove sačuvali u krsnoj slavi. Dubrovčani su iz Male Azije doneli koščurine tvrdeći da je to Sveti Vlah da bi se odvojili od boga Velesa. U Rijeci je bila velika crkva Svetog Vida. Prvobitni naziv Rijeke je Reka Svetog Vida. Jedan od velikih dalmatinskih Srba Natho Nodilo napisao je knjigu "Stara vera Srba i Hrvata" i on je pokazao šta je sve u današnjim običajima sačuvano iz starog vremena- rekao je Šešelj.

Foto: Tanja Andric

Vojislav Šešelj

On je govorio o ubicama Olivera Ivanovića, ali i o ponašanju Kurtija koji je odbio da razgovara sa predsednikom Vučićem.

-Juče su na Vidovdan izrekli presudu navodno optuženim za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića. Šiptari su ga hapsili i lažno ga optuživali za lažne zločine. Ja sam očekivao da će odmah posle toga i Radu Trajković da likvidiraju. Sve čine da napakoste Srbima i da Srbe motivišu da što pre napuste KiM. Naše vlasti tome moraju da se suprotstave tome i oni to rade. Vučić je uvek spreman za razgovore, nekada čak i suviše spreman. Ne treba uvek tim stranim silama da bude na "izvolite". Na taj način on želi da pokaže da je Srbija spremna za sve razgovore, a da Šiptari nisu. Može Kurti sto zahteva da iznese! Prvo ZSO, pa onda možemo da razgovaramo- rekao je Šešelj.

Novinarka Informera Branka Lazić izveštavala je danima o planiranju festivala "Mirdita, dobar dan", kao i o protestima protiv održavanja tog festivala.

Foto: Zoran Sinko

Branka Lazić

-Njihova inicijativa bila je da stanu ispred Ruskog cara i da obaveštavaju građane zašto su protiv festivala Mirdita. Veći broj stranaca je dolazio da se raspita i oni su im objašnjavali na engleskom. To je taj prodor istine koji je jako važan. Značajno je to da su u međuvremeno dolazile neke žene koje su napadale ovaj protest- rekla je Branka Lazić.

Raša Rojević, predsednik udruženja kosovskomitrovačkog okruga rekao je da je u pitanju bio miran skup i da su građani zamoljeni da to bude civilizovan otpor.

Foto: Informer printscreen

Raša Rojević

-Videlo se da to nije imalo nikakvu kulturnu pozadinu, već je to bio šiptarski manifest. To je trebalo da kaže: Dobar dan,  Mirdita, evo nas u Beogradu na Vidovdan! Ja sam svaki dan sa Kosovom i Metohijom. Ja tamo idem, ja tamo živim. Neverovatno je da Nataša Kandić i Sonja Biserko nas nazivaju huliganima. Vidovdan je naš najveći sveti praznik i oni žele da nas podcene baš na taj dan. Kosovo i Metohija je stara Srbija, to je naša kolevka. Ja imam veliki broj prijatelja Albanaca koji su mi rekli nemojte to da dozvolite. Kada je Nenadu Jezidiću zabranjeno da izvede predstavu, mnogi Albanci su digli glas. Ovde je isključivo reč o onima koji slušaju mentore sa Zapada. Ja sam 2000. godine stavio glavu u torbu. Hteli smo da smirimo tenzije, ali smo videli da je to udaranje glavom o zid. Nema razgovora sa njima dokle god slušaju mentore sa Zapada. Oni nemaju svoju politiku. Politika je ono što im kažu tamo-rekao je Rojević.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

sledeća vest

Vesti

Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"
Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"

Terorista koji je u subotu ranio pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu, prema oceni predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovana Drecuna, nije delovao sam, jer su otkrivene njegove konekcije sa drugim verskim konvertitima koji su pripadnici iste organizacije.

01.07.2024

12:11

Sport

Planeta

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...
KATAKLIZMA

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...

U snažnom nevremenu za vikend, koje je pogodilo Švajcarsku, Francusku, Nemačku i Italiju poginulo je najmanje pet ljudi, objavile su lokalne vlasti. Nevreme ide ka Srbiji, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom koje se očekuju već večeras i u toku noći.

01.07.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija