• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.06.2024

22:30

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela! (VIDEO)

Podeli vest

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

Pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević objasnio je kako izgleda slika Boga u Svetom pismu.

-Sveto pismo se deli na Stari i Novi zavet. Zavet je savez između Boga i ljudi. Ako je ista sudbina Svetog Save i Hitlera, onda svi mi treba da se ubijemo. Mi kao pravoslavni hrišćani znamo da nije tako. Bog je uspostavio zavet sa ljudima zato da bi spasio ljudski rod. Mi smo oni koji sa punim pravom kroz Hrista govorimo Oče naš. Mi imamo svoga oca na nebesima. Svi imamo jednog oca i on se naziva u  Svetom pismu Bog otaca naših. To nije zlobni ljubomorni bog tipa Zevsa, niti božanstva olimpijska koja se tuku međusobno, to je Bog koji je otac i ljubav. U Starom zavetu, Gospod kaže: Može li majka zaboraviti porod svoj? Ako te i zaboravi, ja te neću zaboraviti. Svaki narod koji je kršten, koji je primio istinu krštenja je narod zaveta. To nismo samo mi, to su svi pravoslavni narodi: to su Rusi, to su Grci... - rekao je Dimitrijević.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Vladimir Dimitrijević

On je objasnio da su Srbi kroz svoju istoriju imali četiri zaveta i da, ako u Srba ne postoji vera u Hrista, onda mi imamo najbesmisleniju istoriju na svetu.

-Specifičnog onoga što smo mi imali je to što smo mi imali četiri zaveta. Prvi zavet je svetosavski. Prvi zavet je očuvanje pravoslavne vere. Suština je odbrana prave vere. Drugo je Lazarev zavet. Lazar nije išao u boj da pogine. On je išao u boj da pobedi. On je rekao da je značajno nebesko carstvo i da je ono manje važno od zemaljskoj. Zavetna je istina takva da su se Srbi uvek vraćali. Miloš Obilić je ostao kao veliki primer heroja koji je spreman da pogine za zavet. Treći je zavet njegoševski: neka bude što biti ne može! To je moguće samo u svetosti vaskrsenja. Konačni zavet je onaj koji osmišljava najstrašniji deo naše istorije. To je novomučenički, ustaški. To se odnosi na ustaška klanja. Ako je srpska istorija bez Hrista, onda je to najbesmislenija istorija na svetu. Taj demonski ustaški zločin ne može se rečima opisati. Ako mi ne znamo za Hrista i vaskrsenje, onda imamo najbesmisleniju istoriju na svetu. Vidovdan je dan cara Lazara, ali je i dan novomučenika srpskih- rekao je Dimitrijević.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Vladimir Dimitrijević

On je objasnio lice i naličje srpskog zaveta u književnim delima Njegoša.

-Izdaja je bitan element kosovskog zaveta. Lažni car Šćepan Mali predstavlja se kao ruski car. Taj spis je malo tumačen. Kad se predstavlja kao ruski car, on je izgovarao reči cara Lazara. Ipak, on je kukavica, on u borbe ne ide. Ruski knez objašnjava narodu da je on lažov, ali ne uspeva. Samo jedan čovek odbija da od lažnog cara primi znamenje, to je đakon Petar. Njegoš ima lice i naličje srpskog zaveta. Lice je "Gorski vijenac", a naličje je "Lažni car Šćepan Mali"- rekao je Dimitrijević.

On je objasnio da šta je suština vidovdanskog zaveta.

-Vladika Nikolaj Velimirović je rekao da Srbe nikada neće spasiti veština, nego vrlina. Srbi će opstati samo ako ostanu verni svom zavetu. U njegovoj knjizi car Lazar vodi razgovor sa anđelom o smislu svoje žrtve. Anđeo mu kaže da ne žali jer je zauvek sa svojim narodom pobedio. Momčilo Nastasijević napisao je dramu o Đurađu Brankoviću koji je morao da žrtvuje svoju decu, ali on ne gubi nadu. Gresi su se umnožili, propada sve, ali narod ne odustaje od svog zaveta. Kosovski zavet je zavet neodricanja nebeskog zarad ovozemaljskog- rekao je Dimitrijević.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija