• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.06.2024

18:03

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Podeli vest

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

V. d. direktor Pošte Srbije Zoran Anđelković rekao je da mlađe i srednje generacije treba da se podsete šta se uopšte desilo na Gazimestanu.

Foto: Zoran Sinko

Zoran Anđelković

-Nije lako okupiti ni 100 hiljada ljudi, a kamo li dva miliona ljudi. Šta je motivisalo sve te ljude da dođu na Kosovo polje. Svi su bili tamo. Ja sam bio tamo. Suština je bila u tome da smo mi pokrenuli aktivnosti te 8. sednice. To je proces povratka Srbije sebi. Lajtmotiv je bio da Srbija iz tri dela ponovo bude cela. Srbija je posle tog nesretnog Ustava iz 1974. pretvorena u više od konfederacije. Svi zakoni koji su se usvajali nisu važili na Kosovu i Vojvodini, ali su delegati iz dve pokrajine dolazili i učestvovali u donošenju tih zakona. Ni Ustav ni Sud Srbije nije bio nadležan za Vojvodinu i Kosovo i Metohiju. I lovački i sportsk saveza zvali su se savezom uže Srbije. To je proces koji je krenuo 1987. ili 1988. godine. Ta energija se zapravo ispraznila na Gazimestanu na Vidovdan. To je razlog želje ljudi da se okupe u tolikom broju. Kad je reč o govoru, taj govor je bio veličanstven- rekao je Zoran Anđelković.

Institut za međunarodnu politiku i privredu Dušan Proroković rekao je da ono što nam dolazi sa Zapada tiče se toga da sve treba tumačiti kroz događaj i naglasio je da je to pogrešno.

Foto: Zoran Sinko

Dušan Proroković

-Usvajanjem Ustava iz 1974. godine Kosovo je bilo teritorija sa najvećom autnomijom na svetu. Nema takvog nečeg u komparativnom pravom. Oni su imali svoj administrativni aparat.  To je najboji način da se demantuje Kurtijeva priča o aparthejdu nad Albancima. Mi smo te godine bili desuverenizovani. Stalno su nas preglasavali. Imali smo dve pokrajine koje su glasale protiv interesa Srbije u SFRJ. Meni se čini da je Milošević počeo da govori ono što je većina u Srbiji očekivala. Većina nije mogla da pristane na takav poredak. Nije moglo više da se izdrži. Posmatrati Miloševića kao figuru van konteksta je nemoguće. Izolacija Srbije i sankcije koje su uzrokovali hiper inflaciju jesu problemi koji su se dešavali. U to vreme ste imali Rusiju i Kinu koje nisu stavljale veto, nego su čak glasali za sankcije i za brojne rezolucije. Mi smo ostali sami, ostali smo izolovani i otuda su nastale brojne turbulencije u našem društvu. Moj zaključak je da bi malo naroda i malo država to preživeli- rekao je Proroković.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)
Live TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)

Šta znači evroazijski trougao? Da li će zaista indijski premijer Remodni posetiti Rusiju početkom jula. Ova poseta pokazaće da su Indija i Rusija na istoj strani. Dvojica lidera sastaće se prvi put posle dve godine. Indija se uzdržava od Rezolucije UN koja osuđuje Rusiju zbog sukoba u Ukrajini. Gosti emisije "Rat uživo" bili su prof. dr Uroš Šuvaković i prof. dr Prvoslav Davinić koji su govorili o ovoj, ali i drugim važnim temama.

26.06.2024

18:47

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija