• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.06.2024

18:47

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)

Aleksadar Jovanovic Cile

Live TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)

Podeli vest

Šta znači evroazijski trougao? Da li će zaista indijski premijer Remodni posetiti Rusiju početkom jula. Ova poseta pokazaće da su Indija i Rusija na istoj strani. Dvojica lidera sastaće se prvi put posle dve godine. Indija se uzdržava od Rezolucije UN koja osuđuje Rusiju zbog sukoba u Ukrajini. Gosti emisije "Rat uživo" bili su prof. dr Uroš Šuvaković i prof. dr Prvoslav Davinić koji su govorili o ovoj, ali i drugim važnim temama.

Prof. dr Uroš Šuvaković rekao je da je ideja Zapada da je evroazija zapravo terra inkognita i da je svim silama dozvoljeno da tu ostvaruju svoje interese nasuprot interesima narodima koji tu žive.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Prvoslav Davinić i Uroš Šuvaković

-Indija je bila najveća britanska kolonija. Očigledno je da Rusija, Indija i Kina prepoznaju interes ujedinjenja i da ne dozvole četvrtima da se tu mešaju. Oni čuvaju svoje interese i brane interese onih država koje žele da vode samostalnu politiku. Ti interesi su bili ugroženi i tokom prošlosti, a pogotovo su ugroženi danas. Brazil i Južna Afrika su daleko, a ostale tri zemlje su blizu i čak se graniče. Kada se saberu, zajedno imaju skoro polovinu planetarnog stanovništva. Ta ideja o multipolarnosti koju tako naziva Putin, dobija sve više podršku- rekao je Uroš Šuvaković.

Prof. dr Prvoslav Davinić, biviši diplomata Ujedinjenih nacija istakao je da se unipolarni svet polako transformiše u multipolarni.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Prvoslav Davinić i Uroš Šuvaković

-Ova poseta biće jako značajna, kao i poseta Vijetnamu u Severnoj Koreji. To je učvršćivanje snaga koje mogu biti nosioci novog međunarodnog poretka. Dalje zbližavanje Rusije i Indije omogući će multipolarni svet gde će postojati ravnopravnija raspodela svih ovih bogatstava. Pogledajte kako se stvaraju ti savezi. Bilateralnim savezima treba dodati ono što se dešava u BRIKS-u. Ova organizacija uvodi nov način gledanja na međunarodne odnose. Pored tih desetak zemalja koje su već članice, postoji još 40 zemalja koje žele da postanu članice. Zbog toga postoji taj kritičan odnos onih snaga koje su bile nosioci ovog unipolarnog sveta. SAD su i dalje uticajne vojno i ekonomski. To je jedan proces koji će za nekoliko godina stvoriti novu atmosferu. U tom kontekstu poseta indijskog premijera dokazuje da te snage sve snažnije i snažnije stupaju na scenu. Put kojim je krenula međunarodna zajednica jeste nezaustavljiv, ali će ići sporo- rekao je Davinić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija