• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.06.2024

16:43

Da li se Kurti uplašio sastanka sa predsednikom Vučićem? Lažni premijer zapravo je samo slušao naređenja sa Zapada! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Da li se Kurti uplašio sastanka sa predsednikom Vučićem? Lažni premijer zapravo je samo slušao naređenja sa Zapada! (VIDEO)

Podeli vest

Juče su održani pregovori u Briselu o Kosovu i Metohiji. Svi su se pojavili, ali se nisu svi sreli. Aljbin Kurti je izbegao susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Da li Kurti nije hteo ili nije smeo da se sastane sa predsednikom, ostaje dilema. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji i Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba u Sloveniji.

Predsednik Matice Albanaca  u Srbiji Demo Beriša rekao je da nije iznenađenje to što nije došlo do sastanka između Kurtija i predsednika Vučića.

Foto: Zoran Sinko

Demo Beriša

-Mislim da je ovo bio poslednji pokušaj Lajčaka i Borelja da održe dijalog između Beograda i Prištine. S jedne strane imamo predsednika koji tačno zna šta želi da postigne u svakom razgovoru, a s druge strane imamo Kurtija bez ideja. Kurti je znao da su dva pitanja koja je postavio retorička i nemaju nikakvu težinu. Mislim na pitanje priznavanja KiM. Videli smo da je Borelj preporučio da se ukinu sankcije uvedene Aljbinu Kurtiju, bez obzira što su one izuzetno blage. Ideja Aljbina Kurtija bila je da se izvuče iz tih sankcija. Kada je nacionalni interes u pitanju, njihova i vlast i opozicija imaju istu poliitku i isti cilj, a to je priznavanje samostalnosti od strane Beograda. Predsednik je imao dobre sastanke sa svim bitnim činiocima EU. Kurti je imao za cilj da se stavi u zapećak razgovor Beograda i Prištine- rekao je Demo Beriša.

Predsednik Saveza Srba u Sloveniji Vladimir Kokanovć istakao je da je Aljbin Kurti nesposoban da samostalno donese bilo kakvu odluku, pa i tu da neće da se pojavi na sastanku sa predsednikom Vučićem.

Foto: Informer printscreen

Vladimir Kokanović

-Aljbin Kurti nema kapaciteta da iznese takav stav. Postavlja se pitanje ko je doneo odluku da se Kurti ne pojavi. Ja ne mogu da zamislim šta bi se desilo da se zvanični Beograd nije pojavio na nekoj od rundi pregovora. Ono što je posebno intrigantno je obrazloženje Kurtija: Ako želite da dođe do normalizacije odnosa, morate da ispunite moja tri uslova! Ta prištinska strana je sve vreme rušila svaku rundu pregovora. Vidimo da Evropa nije zainteresovana da kazni Kurtija zbog toga što sve vreme ruši pregovore. Stiče se utisak da Beograd igra veoma važnu diplomatsku ulogu. Po ko zna koji put zvanični Beograd je taj koji čuva mir u ovom delu Evrope. Neka onda politička zajednica vidi ko je ovde glavni krivac- rekao je Kokanović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)
Live TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)

Šta znači evroazijski trougao? Da li će zaista indijski premijer Remodni posetiti Rusiju početkom jula. Ova poseta pokazaće da su Indija i Rusija na istoj strani. Dvojica lidera sastaće se prvi put posle dve godine. Indija se uzdržava od Rezolucije UN koja osuđuje Rusiju zbog sukoba u Ukrajini. Gosti emisije "Rat uživo" bili su prof. dr Uroš Šuvaković i prof. dr Prvoslav Davinić koji su govorili o ovoj, ali i drugim važnim temama.

26.06.2024

18:47

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija