• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.06.2024

13:08

Austrija rasplakala Kurtija! FPO podnela rezoluciju protiv nezavisnosti "Kosova"! Nismo smeli to da priznamo!

BETAPHOTO/EMIL VAS

Politika

Austrija rasplakala Kurtija! FPO podnela rezoluciju protiv nezavisnosti "Kosova"! Nismo smeli to da priznamo!

Podeli vest

U toku je skupštinska rasprava u vezi sa zahtevom koji su podneli šef poslaničkog kluba FPO Maksimilijan Kraus i poslanik Anton Mahdalik, u kojem navode da "Kosovo nije nikakva nezavisna država i da je u Indeksu o korupciji Transparensi internešenela palo sa 95. na 176. mesto".

Desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO), najjača partija u toj zemlji na upravo održanim izborima za Evropski parlament, uputila je austrijskoj Skupštini Predlog rezolucije kojom zahteva da se Parlament izjasni protiv priznanja tzv. "Kosova".

U zahtevu, koji su podneli šef poslaničkog kluba FPO Maksimilijan Kraus i poslanik Anton Mahdalik, a o kojem se trenutno vodi rasprava, ističe se da "Kosovo" nije nikakva nezavisna država.

- Kosovo je bilo deo Srbije i suprotno međunarodnom pravu, NATO bombardovanjem 1999, otcepljeno je od Srbije i do danas ga većina država nije priznala kao nezavisno. Priznanjem Kosova od strane SAD i evropskih država je, ne samo prekršen i pogažen suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, već i Rezolucija UN 1244, koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije - navode iz FPO.

Foto: profimedia

Maksimilijan Kraus

Zbog toga, smatraju, austrijska Vlada nije smela da prizna "Kosovo".

"Godinama, nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo ostaje sporno i značajne zemlje širom sveta ga ne priznaju. I odnosi sa Srbijom su napeti i nedavno su se dodatno pogoršali. Na tom prostoru albanska, albansko-muslimanska većina stoji nasuprot srpskoj pravoslavnoj manjini. Prava i politička autonomija srpske manjine se i dalje ne garantuju", napominje se u dokumentu.

U rezoluciji, FPO ističe i da postoje deficiti u izgradnji pravne države i borbi protiv korupcije, navodeći da je Kosovo u Indeksu o korupciji Transparensi internešenela palo sa 95. na 176. mesto.

"Organizovani kriminal je posebno veliki problem", upozorava FPO.

Zbog svega toga FPO podnosi rezoluciju protiv priznanja "Kosova" kao nezavisne države i protiv njegovog pristupanja EU.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Drecun povodom bilateralnih sastanaka u Briselu: Očigledno da Kurti koristi dijalog kako bi vršio pritisak na Beograd!
Politika

Drecun povodom bilateralnih sastanaka u Briselu: Očigledno da Kurti koristi dijalog kako bi vršio pritisak na Beograd!

Narodni poslanik Milovan Drecun izjavio je danas, povodom bilateralnih sastanaka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa visokim komesarom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom u Briselu, da je očigledno da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti koristi dijalog kako bi vršio pritisak na Beograd da de fakto prizna lažnu državu Kosovo, bez ikakve spremnosti da se postigne bilo kakav kompromis i da se reše problemi.

27.06.2024

11:11

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija