• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.06.2024

10:03

Litijum vredan kao zlato! Stručnjak objasnio značaj ove rude za savremene tokove društva! (VIDEO)

Informer

Live TV

Litijum vredan kao zlato! Stručnjak objasnio značaj ove rude za savremene tokove društva! (VIDEO)

Podeli vest

U Boliviji je izvršen državni udar, a Bolivija je jedna od država koja ima najviše ruda litijuma. Zbog čega je u savremenom društvu litijum postao toliko značajan i zašto ga nazivaju novim zlatom, u emisiji "Info jutro" govorio je Filip Mitrović, E-mobiliti 360.

Filip Mitrović E-mobiliti 360 rekao je da litijum nazivaju novim zlatom jer on gradi nov lanac vrednosti.

-Nažalost, u javnost dolaze mnoge dezinformacije na ovu temu. Litijum je vezan za energiju. Energija će biti problem, a litijum treba da napravi sistem koji će podržavati energetsku stabilnost. Zapravo, napravljeno je tako da sve kritične sirovine koje se dobijaju dobijaju se na odgovoran način. Litijum koji se dobije i kritične sirovine moraju da se dobiju na odgovoran način. Sve se upisuje u dokument koji se zove baterijski pasoš. To je slično pasošu, a tu je navedeno poreklo svih sirovina koje su implementirane. Važna stvar je i to kako je korišćena radna snaga-naveo je Filip Mitrović.

On je rekao da su kompanije u prošlosti imale problem jer su ih teretili za eksplotaciju rudara.

-Postoji priča da se nije ophodilo dobro prema rudarima, zato je važno da se prikaže da je sve što je urađeno, urađeno na odgovoran način. Generalno, zalihe litijuma su u Južnoj Americi i Australiji. Ta ruda, kao i sve kritične rude treba da se prati kroz ceo proces. Ceo lanac vrednosti je mnogo važan. Veliki je porast proizvodnje elektirčnih automobila. Imaćemo eksplataciju zbog implementacije u električna vozila. Baterije se pripremaju da budu sistemi za skladištenje energije nakon perioda eksplatacije. Tek nakon 25 ili 30 godina dolazi na red reciklaža- rekao je Mitrović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

"Bol je bio sve jači, kao da mi neko lomi prste": Srpkinja  nagazila opasnu ribu na plažu u Grčkoj
Društvo

"Bol je bio sve jači, kao da mi neko lomi prste": Srpkinja nagazila opasnu ribu na plažu u Grčkoj

Osim meduza i vlasulja, turisti u Grčkoj se ponekad susreću i sa ježevima i ribom zvanom Dragon fish koja se drugačije zove i morski pauk, riba Dragana, Drakena. Karakterišu je šare na leđima, sa donje strane ima bodlju okrenutu unazad, a sličnu bodlju ima i na prvom leđnom peraju. Dugačka je do deset centimetara, sakrivena je u pesku pa je nije lako primetiti.

01.07.2024

13:07

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija