• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.07.2024

09:08

Haos u Francuskoj nakon izbora! Nakon drugog kruga najgore prolazi Makron? (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Haos u Francuskoj nakon izbora! Nakon drugog kruga najgore prolazi Makron? (VIDEO)

Podeli vest

Danas se održava drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su politički filozof Dragoljub Kojičić i analitičar prof. dr Miloš Laban.

Politički filozof Dragoljub Kojčić rekao je da se Makron našao u takvoj situaciji da mora ili da povuče rizičan potez ili da prepusti vlast. 

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Dragoljub Kojčić

-Imali smo izbore u Iranu gde se možda nije očekivalo da će se zauzeti tako reformski stav. Ono što se događa u SAD-u takva je politička atmosfera da sugeriše neke revolucionarne promene. Ukrajina predstavlja jednu vrstu lanknus papira onoga što se dešava u globalnim odnosima. To je zamišljena politika u kojoj će se izgubiti svako pravo na identitet i suverenizam. Imamo jedan blok zemalja i građana čak i u SAD-u koji navijaju za Trampa. Ovde se radi o tome da se polarizuju stvari: imamo one koji žele da manipulišu svima ekonomski i oružanim snagama. Ovo čovečanstvo ima svoj modus opstanka samo ako se poštuju sve razlike. Nasilje nad identitetima i posebnošću je izazvalo konflikte. Ovo podseća na De Golovu doktrinu da je prava EU do Urala. Bez Rusija ne može da se zamisli kompaktna evropska zajednica. Francuska bi morala dobro da razmisli o svojim odnosima sa Rusijom. U Africi su veoma prisutni Rusi sa svojim idejama. Francuska ima 50 nuklearnih centrala, a gorivo za to su bile rude u Nigeru. To što je Francuska morala da se povuče iz Nigera uticalo je na njihovu ekonomiju kao embargo na ruski gas na evropsku ekonomiju - rekao je Kojčić.

Analitičar prof. dr Miloš  Laban istakao je da termin "ultra desničari" nije adekvatan.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Miloš Laban

-Pravi termin bi bio suverenisti. De Gol je svojom politikom uveo praksu da je nacionalni interes iznad svih drugih interesa. On je čak izveo Francusku iz NATO pakta. Oni pre svega propagiraju da se francuska politika okrene u pravcu njihovog interesa. Nije interes Francuske da zastupa trend udaranja po Rusima. Ovo je već treća generacija Francuza koja lepo živi i više niko neće da uzima pušku u ruke i da udara na Ruse. Ako se usudim da kažem, vezano za događaje koji su prethodili, u svim tim događajima zaobilazi se ono vreme žutih prsluka. Tu se radilo o predstavnicima koji su zastupali ideje te levice. Nije realno da se glasovi ujedine protivnacionalnog okupljanja jer ono nije na vlasti. Kad je glasanje protiv, to je protiv onih koji su na vlasti, a ne onih koji nisu. Nije realno očekivati neuspeh. Mislim da će najgore proći Makronovi koji će se vrteti oko 90 mandata. Sve zavisi od toga za koga će glasati birači koji nisu za nacionalno okupljanje- naveo je Laban.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava! (VIDEO)
Live TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava! (VIDEO)

Danas se navršava 32 godine od stradanja Srba u srednjem podrinju. Najmlađa žrtva bio je dečak od samo četiri godine. Za ove zločine niko nikada nije odgovarao. Naši zvaničnici iz Srbije i Republike Srpske otišli su danas da odaju počast srpskim žrtvama. Na ovu temu u "Info večeri" govorili su novinar "Politike" Marko Lakić, član predstavništva SNS-a Vladimir Marinković i Stefan Krkobabić, potpredsednik PUPS-a. Uživo u program uključio se i Brano Vučetić iz Bratunca koji je ispričao svoja svedočenja o zverstvima Nasera Orića, kao i Radojka Filipović iz Bratunca koja je ispričala svoja svedočenja.

06.07.2024

22:30

sledeća vest

Vesti

Hronika

Ispovest policajca koji je 5. oktobra bio u napadnutoj policijskoj stanici u centru Beograda: Političari su sa navijačima upali i odneli oružje
Hronika

Ispovest policajca koji je 5. oktobra bio u napadnutoj policijskoj stanici u centru Beograda: Političari su sa navijačima upali i odneli oružje

Zoran Srećković penzionisani policajac koji je 5. oktobra 2000. godine bio u policijskoj stanici u Ulici Majke Jevrosime kada je ona napadnuta, kaže da su političari sa navijačima upali i odneli oružje, koje nikada nije vraćeno i ne zna se gde je završilo i da su pojedinci zbog toga dobili nagrade za unapređenje demokratije, a on se pita: "Kojoj su demokratiji oni doprineli tog 5. oktobra?!"

05.10.2024

11:41

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija