• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.07.2024

22:19

Laburisti odneli pobedu u Velikoj Britaniji! Orban i Putin na istorijskom sastanku postigli dogovor o Ukrajini! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Laburisti odneli pobedu u Velikoj Britaniji! Orban i Putin na istorijskom sastanku postigli dogovor o Ukrajini! (VIDEO)

Podeli vest

Kir Starmer došao na vlast u Velikoj Britaniji. Putin i Tramp prave tajne dogovore! Rusija želi što pre da okonča rat u Ukrajni! Na ove, ali i sve druge važne teme govorili su u "Info večeri" Velibor Stević, pukovnik u penziji, Drago Delić, novinar i publicista i Mićo Živojinović, pukovnik u penziji.

Pukovnik u penziji Velibor Stević komentarisao je novo oružanje, posebno Komarce 2 kojima Srbija obezbeđuje svoj mir.

Foto: Masha Bandjur

 

-Ja kao bivši komandant mogu da kažem da ovo što mi imamo je nešto posebno. Naše vojno oružanje ne može da se uporedi sa onim kada sam ja bio komandant. Ovo je dobro bez obzira što nas kritikuju što se naoružavamo. Mi ne smemo da se oslanjamo na neke vajne prijatelje. Mi kupujemo naoružanje i vojnu opremu. Moramo naše mlade ljude da obučimo da znaju da rukuju tom opremom. Ne možete da pošaljete neobučenog vojnika da ratuje kao što se sada nažalost radi u Ukrajini. Ne smemo da vršimo nasilnu mobilizaciju. To je zakonom zabranjeno. Dobro obučen vojnik rado će da prihvati da brani svoju državu i svoj narod. Ono što radi naše rukovodnstvo je pametan potez. To je na nivou jedne organizovane države. Mi nemamo toliko sredstava da vratimo vojnike po ugovoru. Ne znam koliko hiljada vojnika sam primio kao regrute i obučavao ih da mogu da upotrebe ono što su dobili. Vraćanje vojnog roka je nužna potreba. Mi imamo generacije koje ne znaju šta je puška. Ne znaju osnovne stvari. Makar neka tu osnovnu obuku neka završe- rekao je Stević.

On je komentarisao i to što je novi premijer Velike Britanije danas preuzeo vlast.

-On jeste negativno nastupao svojevremeno kao advokat, ali to ne znači da će se tako ponašati kao političar. Starmer je to radio za pare, ali ovo je politka. Ipak, politika Velike Britanije neće se promeniti prema Srbiji. Mi moramo da održavamo dobre diplomatske odnose i da to ublažimo onoliko koliko su naše mogućnosti-naveo je Stević.

Novinar i publicista Drago Delić rekao je da bi eventualna pobeda Trampa čak mogla da završi rat u Ukrajini.

Foto: Masha Bandjur

 

-Ja verujem da bi pobeda Trampa ipak značila jedan preokret u međunarodnim odnosima jer je svetu potrebna jedna nova Jalta. Amerika i Rusija su vodeće sile sveta koje kontrolišu i rat u Ukrajini. Putin je više puta najavio okončanje rata u Ukrajini, pa se nagađa da je to vrlo konkretan predlog. U onom intervjuu Putina Karlsonu, Putin je rekao da su bili toliko blizu dogovora, da je Rusija povukla svoju vojsku iz predgrađa Kijeva, pa je to Ukrajina to iskoristila. Velika je stvar, ukoliko je to tačno da je Rusiji stalo do brzog postizanja mira, da je ona spremna na neke ustupke. Ti ustupci su i teritorijalne prirode. Oni ne bi zadržali čak ni postojeću liniju fronta, ali bi svakako jedan deo Ukrajine pripao  Rusiji. Rusiji nisu potrebne nikakve nove teritorije. Rusija ima najveći problem u tome što je Zapad posmatra kao svog neprijatelja. U tome je suština. Rusija ne želi da je Zapad posmatra kao neprijatelja jer je to opasnost za samu Rusiju. Ona je isprovocirana krenula u rat u Ukrajini- rekao je Delić.

On je komentarisao i dolazak laburista na vlast u Velikoj Britaniji.

-Znamo da je Velika Britanija uvek vodila računa o svojim interesima. U vreme otomanske imperije, uvek su držali otomansku stranu. Velika Britanija je posle Amerike najjača zapadna sila. Sve je jasnije zašto je došlo do Bregzita. Britanija se sve više okretala ka Americi, odvajajući se od kontinentalnog dela Evrope. Velika stvar je to što je ipak došlo do promene, ali ona će se odraziti na unutrašnjem planu. Oni su nezadovoljni prilivom migranata, skokom cena energenata. Nije čudno što je tolika razlika između laburista i konzervativaca. Ovo je jedan od najtežih poraza konzervativaca od Drugog svetskog rata na ovamo- rekao je Delić.

Pukovnik u penziji Mićo Živojinović rakao je da on nije preveliki optimista.

Foto: Masha Bandjur

 

-U septembru su počeli tajni pregovori Amerike i Rusije. Dolazak Trampa neće ništa bitno promeniti. Amerika se još uvek nije odrekla svojih ciljeva koji su imperijalnog karaktera. Ako ste pratili njegovog savetnika za nacionalnu bezbednost, on zagovara tu militarističku opciju, s tim što se zalaže da se tenzije povećaju na istoku. Nisam neko ko bi prihvatio više Bajdena od Trampa, ali i ako dođe Tramp, duboka država neće odustati od svojih ciljeva- rekao je Živojinović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

sledeća vest

Vesti

Vulin odgovorio Milu: Može li Đukanović pesmu 'jači smo od Srbije' da otpeva na crnogorskom jeziku, da ga razumeju i drugi a ne samo Srbi?
Politika

Vulin odgovorio Milu: Može li Đukanović pesmu 'jači smo od Srbije' da otpeva na crnogorskom jeziku, da ga razumeju i drugi a ne samo Srbi?

"Kao i svi bivši Srbi i Milo Đukanović sanja da se osveti Srbiji, zato svaki mali uspeh slavi kao zlo naneto Srbiji", izjavio je potpresednik Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vulin komentarišući izjavu Mila Đukanovića koji je ponovo kritikovao politiku zvaničnog Beograda, a upitan da li je pevao "jači smo od Srbije" odgovorio "a šta i da jesam?"

04.10.2024

21:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija