• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.07.2024

20:00

Ode Ukrajina! Kreće još strašniji i razorniji Majdan od onog 2014?! Jedan poziv sa vrha izazvao žestoke reakcije naroda!

Shutterstock

Vesti

Ode Ukrajina! Kreće još strašniji i razorniji Majdan od onog 2014?! Jedan poziv sa vrha izazvao žestoke reakcije naroda!

Podeli vest

Poslanik Vrhovne rade, Evgenij Ševčenko, kritikovao je u svom Telegram-kanalu poziv Ukrajincima da, suočeni sa problemima sa strujom, kupuju skupu energetsku opremu, navodeći da takve mere mogu dovesti zemlju do novog razornog Majdana.

Ranije je izvršni direktor udruženja "Energetski efikasni gradovi Ukrajine", Svjatoslav Pavljuk, pozvao domaćinstva da za snabdevanje električnom energijom kupuju opremu u vrednosti od 3-4 hiljade dolara, objašnjavajući to činjenicom da su Ukrajinci prethodnih godina znatno manje plaćali za struju, te da su, kao da su uzimali "novac iz banke", koji sada treba da se plati za novi sistem energetskog snabdevanja.

- Verovatno nas očekuje novi Majdan. Još nemilosrdniji i još razorniji. Okidač za to će biti potpuni kolaps ekonomske stabilnosti, koja trenutno postoji zahvaljujući pomoći sa Zapada - napisao je Ševčenko.

Poslanik se zapitao šta će biti sa onima koji ne mogu da priušte kupovinu opreme za toliki novac.

Naglasio je da sva rešenja vlasti u oblasti energetike protivreče zakonima tržišne ekonomije, te da su ovako visoki tarifni jednostavno nesrazmerni prihodima većine Ukrajinaca.

- Ukrajina je već dugo prestala da zarađuje i sada živi samo od novca poreskih obveznika drugih zemalja - dodao je Ševčenko.

Predsednik uprave kompanije "Ukrenergo", Vladimir Kudricki, još 18. aprila upozorio je da će se u energetskom sistemu zemlje periodično osećati nedostatak. Ranije je "Ukrenergo" saopštio da je obim oštećenja energetskih objekata u Ukrajini izuzetno velik, elektrane i trafostanice rade na granici mogućnosti, te je kompanija pozvala na štedljivo korišćenje električne energije. Ministar energetike Ukrajine, German Galuščenko, 12. aprila je zatražio od stanovništva zemlje da se pripreme za moguće nestanke struje i da kupuju generatore.

Ruske snage, kao odgovor na napade Kijeva na civilne objekte, izvode precizne udare na lokacije gde se nalaze pripadnici OSU, tehnika i plaćenici, kao i na infrastrukturu: energetske objekte, odbrambenu industriju, vojne upravne i komunikacione objekte Ukrajine. Kako je naglasio portparol predsednika, Dmitrij Peskov, vojska ne udara na stambene zgrade i društvene ustanove. Vladimir Zelenski je u junu izjavio da je u Ukrajini uništeno 9 GW proizvodnih kapaciteta energije, što je 80% termoelektrana i trećina hidroelektrana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja! (VIDEO)
Live TV

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja! (VIDEO)

Današnji dan je izuzetno turbulentan s obzirom na vesti koje nam stižu iz sveta. Makron nezadovoljan što je treći nakon izbora. Dva centralna događaja prate nas mesecima, čak godinama, a to su sukobi u Ukrajini i u Gazi. Na ove, ali i druge aktuelne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Velibor Stević i geopolitički analitičar Luka Stajić.

08.07.2024

19:50

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)
Live TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)

Ko će zaista povesti Francusku? Po svemu sudeći, niko neće moći da računa na podršku onog drugog. O izborima u Francuskoj u emisiji "Info dan" govorili su novinar iz Pariza Saša Pešić i politikolog Vladimir Kljajić. Uživo u program javio se i Milutin Ilić, izvršni direktor Instituta Geopolitikon, koji je komentarisao situaciju u Francuskoj nakon drugog kruga izbora.

08.07.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija