• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.07.2024

10:52

Alarmantne vesti za Putina i Rusiju! Ako Tramp ovo uradi... Otkriveni zastrašujući detalji "Projekta 2025", ne sluti na dobro!

Reuters/shutterstock

Vesti

Alarmantne vesti za Putina i Rusiju! Ako Tramp ovo uradi... Otkriveni zastrašujući detalji "Projekta 2025", ne sluti na dobro!

Podeli vest

Program razvoja nuklearnog naoružanja, predstavljen u političkom programu "Projekat 2025", koji je povezan sa Donaldom Trampom, dovešće do razbuktavanja trke u naoružanju širom sveta, izjavio je nuklearni analitičar Džo Čirinčione u članku za časopis "Bulletin of the Atomic Scientists".

"Projekat 2025" je pripremila fondacija "Nasleđe" kao program reformi za republikanskog kandidata na predsedničkim izborima 2024. godine. Među autorima zbirke bilo je nekoliko bivših zvaničnika administracije Donalda Trampa, a sama fondacija "Nasleđe" se predstavlja kao "institucionalizujući trampizam".

Oni predlažu značajno ubrzanje i proširenje postojećih američkih nuklearnih i raketnih programa, povećanje nuklearnog arsenala iznad postojećih međunarodnih sporazuma i sprovođenje novih nuklearnih testova uprkos Sporazumu o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova iz 1996. godine.

- Ovi novi i prošireni programi ubrzaće nuklearnu trku u naoružanju. Proširenje nuklearnog arsenala u razmerama predloženim u 'Projektu 2025' verovatno će primorati naše rivale - uključujući Rusiju - da povećaju broj programa za razvoj i raspoređivanje nuklearnog oružja, kako bi odgovorili na rastuću pretnju Sjedinjenih Država - upozorio je analitičar.

Prema Čirinčioneovom mišljenju, trenutne mogućnosti Sjedinjenih Država prevazilaze količine koje su potrebne za izvođenje bilo kakvog zamislivog nuklearnog udara.

Predloženi programi u "Projektu 2025" samo će dovesti do stvaranja viška oružja u ogromnom američkom nuklearnom arsenalu. Pored toga, kako je primetio ekspert, Sjedinjene Države već mogu, pod aktuelnim predsednikom, da u budžet za 2025. godinu uključe najveću sumu za troškove nuklearnog oružja još od vremena Hladnog rata.

- Planovi i programi predloženi u 'Projektu 2025' gurnuće Sjedinjene Države u provaliju skupe, opasne i destabilizujuće nuklearne konfrontacije - nešto neviđeno od najgorih dana Hladnog rata - zaključio je ekspert.

Ranije je predsednik Vladimir Putin izjavio da Rusija može uneti izmene u nuklearnu doktrinu u svetlu razmatranja mogućnosti snižavanja praga za upotrebu nuklearnog oružja. Prema njegovim rečima, razvijaju se eksplozivni nuklearni uređaji male snage, a u zapadnim stručnim krugovima se razmatraju ideje o njihovoj upotrebi kao nečemu što nije posebno zastrašujuće.

U junu je specijalni pomoćnik američkog predsednika, viši direktor Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće za pitanja neširenja, Pranaj Vadi, izjavio za RIA Novosti da će Sjedinjene Države biti zadovoljne odgovorom Rusije na predlog za sastanak radi razgovora o Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja, koji je dostavljen 2023. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija