• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.07.2024

17:00

Marin Le Pen nakon izbora kreće u bitku za predsedničku fotelju? Makron na pragu potpunog fijaska! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile/Tanja Andrić

Live TV

Marin Le Pen nakon izbora kreće u bitku za predsedničku fotelju? Makron na pragu potpunog fijaska! (VIDEO)

Podeli vest

U novom Info danu o izborima u Francuskoj, ali i ambicijama lidera "Nacionalnog okupljanja" Marin Le Pen, govorili su prof. dr Branko Nadoveza sa instituta sa noviju istoriju Srbije i dr Stanislav Sretenović, istoričar.

Prof. dr Branko Nadoveza ističe da je stranka Marin Le Pen menjala ime, a i stav. Takođe kaže i da je desnici teško da dođe na vlast zbog francuske liberalne politike prema migrantima.

- Nacionalno okupljanje je promenilo ime iz front u okupljanje, da ne bi ispalo da su ekstremna desnica. Jednostavno Marin Le Pen ne žele vlast, jer bi to bilo previše teško za njih, jer je imigracija mnogo uticala na Francusku. Marin Le Pen može da izgubi poverenje građana, ako ne prihvati odgovornost vlasti. Prednost Francuske je što nema istoriju fašizma i nacizma, kao što se to desilo u Italiji i Nemačkoj. Francuska vodi liberalnu migrantsku politiku prema svojim kolonijama - objasnio je Nadoveza.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Stanislav Sretenović i Branko Nadoveza

 

Dr Stanislav Sretenović, istoričar, navodi da se vidi na osnovu dosadašnje izlaznosti, da će francuski parlament biti podeljen na tri bloka.

- Francuzi su zainteresovani za izbore što se može i videti u izlaznosti, ali izlaznost više odgovara centru Makrona i levici koja je u istom bloku. Na osnovu dosadašnje izlaznosti možemo da kažemo da budemo sigurni da će francuski parlament biti podeljen na tri bloka, a desnica će imati najveći broj poslanika - rekao je Sretenović.

Prema rečima Sretenovića, Le Pen želi da osvoji vlast i da dođe na mesto predsednika 2027. godine.

- Le Pen da ne želi vlast ne bi njena stranka učestvovala na izborima. Bitan faktor kod nacionalnog okupljanja su predsednički izbori 2027. godine. Gospođa Le Pen želi da osvoji vlast i da dođe na mesto predsednika. Ovi izbori će da posluže kao priprema za predsedničke izbore, jer Makron neće imati pravo da se ponovo kandiduje, pa će Le Pen imati priliku da osvoji vlast - zaključio je Sretenović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Đorđe Milićević poručio u Novoj Gorici "Vi ste najbolji ambasadori naše zemlje"
Politika

Ministar Đorđe Milićević poručio u Novoj Gorici "Vi ste najbolji ambasadori naše zemlje"

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom Đorđe Milićević prisustvovao je večeras Tradicionalnoj kulturnoj priredbi „Razigrana srca“, koju već 21. put organizuje Srpsko kulturno društvo „Sloga“ iz Nove Gorice. Ovo udruženje već decenijama uspešno radi na očuvanju srpske kulture i tradicije među Srbima u ovoj značajnoj regiji, na raskršću puteva između Italije i Slovenije.

05.10.2024

20:27

Dačić: Zlonamerna tumačenja u opozicionim krugovima o predstojećim izmenama krivičnog zakonodavstva, domaći i strani političari licemerni
Politika

Dačić: Zlonamerna tumačenja u opozicionim krugovima o predstojećim izmenama krivičnog zakonodavstva, domaći i strani političari licemerni

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je, povodom zlonamernih i lažnih tumačenja u opozicionim krugovima o predstojećim izmenama krivičnog zakonodavstva, da je više puta ukazivao na licemernost domaćih i stranih političara, koji u svemu traže razlog za napad na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića.

05.10.2024

19:37

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija