• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.08.2024

19:25

"Veseli se srpski rode" bi trebalo da pevamo dok ne naviknemo one kojima ona smeta! Novije generacije su sve konzervativnije! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

"Veseli se srpski rode" bi trebalo da pevamo dok ne naviknemo one kojima ona smeta! Novije generacije su sve konzervativnije! (VIDEO)

Podeli vest

Gosti Informerovog "Info studija" bili su kulturolog Jovan Janjić i istoričar Nemanja Dević. Oni su komentarisali značaj rodoljubivih pesama za srpski narod, a osvrnuli su se i na činjenicu da nekim ljudima one, iz nekih bizarnih razloga, smetaju.

Janjić kaže da je "Veseli se srpski rode" pesma koja je iznikla iz srpske duše i da ona predstavlja sve što srpski čovek oseća.

- Treba da ponavljamo i pevamo "Veseli se srpski rode" dok ne naviknemo one kojima to smeta. Ova pesma je izraz srpske duše. Mi kroz nju zaista vidimo odjek srpske duše. To je pesma koja je probudila Srbe. Iznikla je iz srpske duše. Pogođeno je ono što srpski čovek oseća. Rečima i melodijom. Kome to smeta, može se zaključiti da nešto s njim nije u redu. Onaj ko ne voli svoje, on ne voli ni tuđe. Onaj ko udari na crkvu, taj je izvršio samoubistvo. To je bio Milo Đukanović - rekao je Janjić.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Nemanja Dević

Dević naglašava da istraživanja pokazuju sve veću sklonost ka konzervatizmu kad su novije generacije u pitanju.

- Na ovu pesmu gledam kao na jednu od himni generacije. Srpska omladina, novi naraštaji, je oslobođena komunističkih i jugoslovenskih okvira i misli srpski. Mi nismo bili Titovi pioniri, ni prinudno, ni dobrovoljno. Nije nam glavni ideal šoping tura u Trstu. Istraživanja pokazuju da su novije generacije sve konzervativnije. Etno muzika nije bila toliko prisutna u generaciji rokenrola, a danas najobrazovaniji pevaju u crkvenim horovima ili etno sastavima - poručio je Dević.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Srbi nisu jedini narod koji je podeljen granicama! Deklaracija doneta na Svesrpskom saboru je jako važna! (VIDEO)
Live TV

Srbi nisu jedini narod koji je podeljen granicama! Deklaracija doneta na Svesrpskom saboru je jako važna! (VIDEO)

Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju danas načelnu raspravu o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koja je proglašena 8. juna na Svesrpskom saboru u Beogradu i ostalim tačkama dnevnog reda. Tim povodom gosti "Info jutra" su bili predsednik pokreta Dinara-Drina-Dunav Tomislav Bokan i istoričar Nebojša Damjanović.

25.07.2024

10:04

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija