• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.08.2024

22:28

Rusi bi mogli da upotrebe taktičko nuklearno oružje i bez Putinovog odobrenja u slučaju kolapsa fronta! Ko bude upravljao energentima - kontrolisaće svet!

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Rusi bi mogli da upotrebe taktičko nuklearno oružje i bez Putinovog odobrenja u slučaju kolapsa fronta! Ko bude upravljao energentima - kontrolisaće svet!

Podeli vest

Brojna žarišta trenutno postoje širom sveta. Jedna bukte, druga tinjaju, a treća se tek pripremaju. Kakva je situacija na frontu u Ukrajini, ali i na Bliskom istoku, kao i kakva ratna dešavanja se odvijaju širom planete komentarisali su ekspert za energetiku profesor dr Dragan Škobalj i Mihajlo Olujić iz Centra za društvenu stabilnost tokom gostovanja u "Ratu uživo".

Škobalj ističe da će posedovanje energenata određivati ko upravlja svetom.

- Ova situacija je sličnija Prvom svetskom ratu nego Drugom. Centri moći su podeljeni, jedan predstavlja Bajden, drugi Tramp. Mnogo je važnija situacija na Bliskom istoku, nego u Ukrajini, iz prostog razloga što su tamo velike zalihe nafte. Dolazi do promene arhitekture sveta. Cilj je bio podeliti Rusku Federaciju na 6-7 država. Oni (Ukrajinci) su mislili da zauzmu nuklearnu elektranu Kursk i da je menjaju za Zaporožje, ali Rusi nikad na to ne bi pristali. Borba je za energente i električnu energiju. Ko bude upravljao energentima, taj će upravljati i svetom - istakao je profesor.

Foto: Zoran Sinko

Mihajlo Olujić

Olujić naglašava da bi, u slučaju kolapsa fronta, ruska vojska mogla da upotrebi taktičko nuklearno oružje bez odobrenja predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

- Imamo sve veću tenziju između centara moći i između nuklearnih sila. Tu pre svega govorimo o Americi i Rusiji. One jedine imaju suštinski paritet između sebe. To zapravo donekle, paradoksalno, održava taj neki nivo mira u svetu. Jedina realna upotreba koju možemo razmatrati u Ukrajini bi bila upotreba taktičkog nuklearnog oružja od strane ruske armije. Ukoliko bi došlo do kolapsa fronta, ono bi moglo da se koristi i bez Putinovog odobrenja. Afrika je kontinent na kom je razvoj tek započeo. Ona ima potencijal. Biće sve primamljivija za neke privredne aktivnosti. Radna snaga je jeftina, a politički režimi su nestabilni i mogu da se uređuju. Kolinijalne sile koje su bile u Africi se trude da održe svoju poziciju - izjavio je analitičar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Tramp će se suprostaviti dubokoj državi i smiriti NATO alijansu! Ukrajinci se neće lako povući sve dok imaju podršku Amerike! (VIDEO)
Live TV

Tramp će se suprostaviti dubokoj državi i smiriti NATO alijansu! Ukrajinci se neće lako povući sve dok imaju podršku Amerike! (VIDEO)

Gosti emisije "Rat uživo" Informer TV bili su pukovnik Milan Jolović Legenda i analitičar Ljuan Koko. Govorili su o brojnim temama, prvenstveno o predstojećim izborima u Americi, odnosno informaciji da se demokratski kandidat Džo Bajden povlači iz izborne trke, ali i o drugim aktuelnim temama, kao što su ratovi u Ukrajini i Gazi.

21.07.2024

22:40

sledeća vest

Vesti

Evo ko je podržao eko-teroriste Ristića i Bjelića! LGBT udruženje koje je godinama služilo kao paravan za prodaju droge
Politika

Evo ko je podržao eko-teroriste Ristića i Bjelića! LGBT udruženje koje je godinama služilo kao paravan za prodaju droge

Pre deset dana, nakon velikog protesta povodom najave otvaranja rudnika litijuma, uhapšeni su NVO aktivisti Ivan Bjelić, Nikola Ristić i Jevđenije Dimitrijević, koji su kratko zadržani u pritvoru zbog blokade pruge. Podršku ovim aktivistima pružila je čitava NVO zajednica, brojne kontraverzne ličnosti i LGBT udruženja, između ostalog i udruženje “Da se zna”, organizacije koja se u prošlosti već dovela u vezu sa kriminalnim aktivnostima, uključujući trgovinu narkoticima.

16.08.2024

22:16

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija