• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.08.2024

12:32

Izgubili su lidera, ali ne i želju za novim terorističkim napadima! Evo gde su najveća jezgra vehabija na Balkanu i Evropi! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Izgubili su lidera, ali ne i želju za novim terorističkim napadima! Evo gde su najveća jezgra vehabija na Balkanu i Evropi! (VIDEO)

Podeli vest

U pazarskom selu Hotkovo u okršaju s policijom ubijen je vehabija Senad Ramović Becan. Zbog tog terorističkog napada policijske snage prate kretanje vehabijskog pokreta. O tome je u Info jutru govorio je prof. dr Milan Petričković, FPN.

Prof. dr Milan Petričković, FPN, kaže da pojedinci simpatišu ekstremiste i teroriste, ali da veći deo pripadnika islamske vere ne podržava ekstremizam.

- Naravno da postoji zabrinutost građana od terorista. Sa jedne strane imamo jedan realni strah, a sa druge imamo ideološku pripadnost gde delovi građana u Pazaru simpatiziraju vehabije. Pripadnici vere i islama se ograđuju od vehabija, jer njima ne ide u prilog taj terorizam i ekstremizam - rekao je Petričković.

Foto: Pedja Milosavljević

Milan Petričković

 

Naš sagovornik dodaje i da osim na teritoriji Srbije i BiH, vehabije imaju mreže terorista i u većim evropskim zemljama poput Nemačke i Austrije.

- Rad policije je konstantan i policija i službe prate rad i operaciju vehabija. Postoji mnogo njih u Austriji i Nemačkoj, a neki delovi u Holandiji i Švajcarskoj. Imamo i usamljene slučajeve, tzv. "spavači", ali je mnogo više zastupljena mreža terorista. Oni drže i predavanja gde pokušavaju da zadoje i vrbuju druge ljude. Vehabizam ima esktremni isključivi oblik. Što se tiče bližeg regiona, postoji mnogo vehabija na Kosovu i Metohiji, ali i u BiH - kazao je Petričković.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija