• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.08.2024

20:03

Savez pravoslavaca i muslimana jedini put! Britanci zloupotrebili vehabizam!(VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Savez pravoslavaca i muslimana jedini put! Britanci zloupotrebili vehabizam!(VIDEO)

Podeli vest

Vehabija Senad Ramović Becan proveo je godine u zatvoru, u samici. Kada je izašao iz zatvora ostao je jednako radikalan i u svima je video neprijatelje. On jeste likvidiran, ali nije likvidiran problem. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su pukovnik specijalnih vojnih jedinica u penziji Srbobran Radić i Radomir Počuča, bivši protivterorista. Uživo u program putem vajber linka uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

Pukovnik specijalnih jedinica u penziji Srbobran Radić rekao je da ovaj pavac u islamu većina muslimana ne prihvata.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Srbobran Radić

-Ono što je vrlo važno za Srbiju jeste da ne treba paničiti, ali organi bezbednosti moraju da prate sve njihove ćelije. Epicentar njihovog rukovođenja su jake obaveštajne službe stranih zemalja. Tu mislim na SAD, Veliku Britaniju i Nemačku. Ono što je činjenica jeste da oni u celini ne mogu pretstavljati realnu opasnost. Ako vidimo da je vehabizam jedan poseban pravac verovanja u muslimanskom svetu, onda moramo imati na umu njihova teroristička delovanja. Strane obaveštajne službe smatraju da je ovaj prostor u ekonomskom pogledu nedovoljno razvijen i da možete da zavedete mlade ljude ako im ispričate da je njihova budućnost nikakva. Sve upućuje na to da je u pitanju ozbiljna teroristička organizacija kojoj mora ozbiljno da se priđe. U ovim uslovima velikog pritiska Zapada na Balkan, oni i dalje Balkan smatraju zapuštenom njivom. Suštinski, većina muslimana su normalni ljudi i oni su lojalni ovoj državi. Oni su protiv ovog shvatanja i protiv ovakvih svojih sugrađana. Ko nas je više bombardovao od Hitlera posle Drugog svetkog rata, ako nisu Englezi. Srbija je napadnuta sa svih strana, pogotovo devedesetih godina. Išlo se na siledžijsko otimanje našeg Kosova i Metohije. Rođen sam u Bosni i Hercegovini i njih poštujem, ali oni moraju da shvate da moraju međusobno da se poštuju ako misle da opstanu- rekao je Radić.

Bivši protivterorista Radomir Počuča rekao je da sam šerijat kao takav uošte nije loš jer sve religije u suštini baštine iste vrednosti.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Radomir Počuča

-Britanija je na primer teokratija. Kralj Čarls je poglavar anglikanske crkve. Pitanje je distorzije, zloupotrebe. Oni su opet nečiji proksi ratnici. Činjenica je da je islamska država američki produkt. Hamas je napravljen od strane Amerike i Izraela. Sam Bacan pokriva se nekim krznom čiste religije, ali on je bio najobičniji kriminalac. Bavio se drogom, oružjem, bavio se trgovinom belim robljem. On je čovek koji je ipak zaslužio metak. Ko podigne oružje na pripadnike specijalnih jedinica, to će mu višestruko biti naplaćeno. Balkan je uvek bio bure baruta. Dolazimo u paradoksalnu poziciju da ta hrišćanska Evropa koju smo mi čuvali, postaje antihrišćanska. Dolazimo u poziciju da antihrišćanske zapadne sile pokušavaju da iskoriste talase islama. Muslimani na ovim prostorima stoje na strani Zapada, protiv ostatka muslimanskog sveta koji je na strani Istoka, Rusije i Kine. Svaka akcija kada se priprema to traje nedeljama i mesecima. Sama akcija zauzima možda dva posto. Priprema je najbitnija u svemu tome. Ja sam šest godina živeo u Bihaću. Ja nisam imao problema kao Srbin da gledam kao sebi ravne. Najveći problem na Balkanskom poluostrvu je neobrazovan čovek čiji se strah napumpavao neznanjem i pričama o drugima, a Britanci su bili vrhunski majstori u tome.- rekao je Počuča.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević dao je kratak istorijski pregled istorije nastanka i razvoja vehabizma.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Dževad Galijašević

-Cilj terorističkih akcija je sukob pravoslavnih hrišćana i muslimana. Imate potpunu generalizaciju palestinskog naroda sa organizacijom Hamas. Civilne žrtve su 98% žrtava u ratu. Vehabizam kao verski koncept je geopolitički instrument Zapada. Istorija vehabijskog učenja datira od pre dva veka. Abdul Vehab je bio tvorac verskog koncepta. Formalni razlozi za formiranje tog pokreta bio je da se Arapi oslobode od osmanske vlasti. Vehabizam je ime koje je pogrešno dat jednom pokretu, jer je u pitanju ime njegovog oca. Verski koncept vehabizma Britanci su iskoristili da kažu da je to pravi pravac u islamu. Zapad je davao legitimitet tom učenju koji odudara od tradicionalnog verskog učenja. Becan je instrument te politike koja ne sme dozvoliti muslimanima i pravoslavnim hrišćanima da sarađuju na Balkanu- rekao je Galijašević.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Nema više specijalne vojne operacije, ovo je zvanično rat! Da li Putin planira da se osveti zbog upada u Kursku oblast? (VIDEO)
Live TV

Nema više specijalne vojne operacije, ovo je zvanično rat! Da li Putin planira da se osveti zbog upada u Kursku oblast? (VIDEO)

Ceo svet priča danima o onome što se desilo u Kurskoj oblasti. Glavno je pitanje kako će reagovati Vladimir Putin. On je dao nalog da se pomogne civilnom stanovništvu. Nagađa se da li će se Putin osvetiti Ukrajincima za ovo iako oni nisu naveli neku veliku štetu Rusiji. Na ovu temu u "Info danu" govorili su akademik prof. dr Dragan Radenović i analitičar prof. dr Stevica Deđanski.

19.08.2024

16:23

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija