• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.09.2024

20:34

Sramotna kampanja! Turska traži snagu u medijskom projektu veličanja Nasera Orića!

Instagram

Live TV

Sramotna kampanja! Turska traži snagu u medijskom projektu veličanja Nasera Orića!

Podeli vest

Kampanju pokušaja turske meke moći u vidu veličanja lika i dela ratnog zločinca Nasera Orića, komentarisali su gosti Otvorenog studija, Aleksandar Gajić iz Centra za društvenu stabilnost i publicista Vesna Pešić.

Aleksandar Gajić iz Centra za društvenu stabilnost istakao je protestna nota poslata turskoj nacionalnoj televiziji zbog veličanja ratnog zločina Nasera Orića.

- Decenijama unazad glavni fokus bio je romantizovan način da se prikaže nekakva borba za slobodu. Ali ako se vratimo u 1991. kada je Izetbegović napisao islamsku deklaraciju vidi se kako to nije instant ideja koja je juče nastala. Protestna nota je poslata turskoj nacionalnoj televizij zbog glorifikovanja Izetbegovića koja ne doprinosi ničemu sem razodoru u regionu. Lira i kupovna moć u Turskoj su se smanjili, a Erdogan polako gubi relevantnost i nema više prava na reizbor. Mi moramo biti svesni svega što su naši preci i ne znam za mnogo naroda koji je preživeo više genocida od Srba i mi sada moramo da se borimo, jer je iza nas zid i mi nemamo medijski više gde da se povučemo - rekao je Gajić.

Foto: informer/printscreen

 

Publicista Vesna Pešić navela je da se u ovakvim turskim serijama radi o direktnom veličanju ratnih zločinaca i otvorenoj falsifikaciji istorije. 

- Moj odgovor na turski bataljon i kamp "Sultan Murat" na KiM je da smo mi jednom Murata ovde već sredili pa ostaje da vidimo do kad će ovaj trajati. Ovde se radi o falsifikaciji istorije i podataka, u seriji se vidi primer gde Turska pokušava da prikaže svoju stranu bez ijedne istorijske činjenice. Mi se sa time ne susrećemo prvi put. Mi moramo poznavati istinu, jer to određuje naš odnos prema budućnosti, jer ako identitet gradite na lažima i kreaciji, a ne spoznaji vi postajete glina koju svako može da oblikuje. Turska pokušava da uspostavi neku vrstu meke moći, ali se postavlja pitanje kakav će biti naš odgovor - rekla je Pešićeva.

Foto: Tanja Andric

 

Bivši ministar RS Tomo Kovač govorio je o ličnom iskustvu sa Naserom Orićem tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini.

- Naser je dobrovoljno hteo da žrtvuje svoj narod, 1993. godine je kod Srebrenice bio potpuno uništen da su Francuzi morali da nas zausteve, a on je za to vreme pobegao. Oni su za to vreme gledali kako da je podmetnu Srbima kao incident, tako da on nije nikakav heroj kako se to prikazuje - rekao je Kovač.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Au, Beloruskinja tuče bolje i od muškaraca! Đoković, Alkaraz i Siner joj gledaju u leđa! (FOTO)
Tenis

Au, Beloruskinja tuče bolje i od muškaraca! Đoković, Alkaraz i Siner joj gledaju u leđa! (FOTO)

Beloruska teniserka Arina Sabalenka (26) osigurala je mesto u finalu Ju-Es opena nakon što je u polufinalnom meču nadigrala Amerikanku Emu Navaro. Međutim, ono što dodatno ističe Sabalenku pred odlučujući meč za titulu jeste jedan zanimljiv statistički podatak koji je svrstava iznad najbojih igrača sa vrha ATP liste - poput Novaka Đokovića, Karlosa Alkaraza i Janika Sinera.

06.09.2024

17:15

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Dete obolelo od virusa Zapadnog Nila! Prvi slučaj u Kragujevcu!
Srbija

Dete obolelo od virusa Zapadnog Nila! Prvi slučaj u Kragujevcu!

Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“, raste broj zaraženih groznicom Zapadnog Nila, koju prenosi domaći komarac. U Srbiji je registrovano ukupno 28 obolelih što je za osam više nego prethodne sedmice., a prvi slučaj registrovan je i na teritoriji Šumadije.

06.09.2024

16:58