• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.09.2024

09:49

Ostrašćeni srbomrsci menjaju udžbenike u Federaciji BiH! Glavni cilj je lažiranje istorije! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Ostrašćeni srbomrsci menjaju udžbenike u Federaciji BiH! Glavni cilj je lažiranje istorije! (VIDEO)

Podeli vest

Izmenu udžbenika iz istorije na teritoriji Federacije BiH u kojoj se deci Srbi prikazuju kao agresori, komentarisao je gost Info jutra predsednik Veritas centra Savo Štrbac.

Predsednik Veritas centra Savo Štrbac istakao je da su ova dešavanja inspirisana "hrvatskim modelom" koji je aktivan od 2000. godine, a ima za cilj targetiranje srpskog stanovištva.

- Srbi i Hrvati će se pomiriti onog dana kada budu imali zajednički udžbenik iz istorije što ne vidim da će se desiti u skorije vreme. Svi na prostorima bivše Jugoslavije kopiraju Hrvatskoj, jer oni smatraju da su napravili odličan model u procesuiranju "neprijatelja" koji izvoze u region. Godine 2000. hrvatski sabor je doneo deklaraciju u kojoj su napisani svi sadašnji zakoni, a ima pomena da su Srbi agresori koji su ugnjetavali hrvatski narod, a ko to negira može biti krivično gonjen. U BiH imaju propisane zakone o nacionalnim manjinama koja ima pravo da se obrazuje na svom jeziku i pismu ili da im nastava bude kombinovana - rekao je Štrbac.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Štrbac je dodao naveo je da u Federaciji BiH ima kantone sa svojim vlastima zbog čega se tuzlanski opredelio da samostalno srpskoj deci prikazuje svoju verziju istorije. 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Umrla Katerina Valente
Showbiz

Umrla Katerina Valente

Pevačica Katerina Valente preminula je 9. septembra u svojoj 93. godini, navedeno je na njenoj Fejsbuk stranici.

12.09.2024

09:45

Magazin

Seks i vođenje ljubavi nisu isto! Otkrijte šta vam više leži
Ljubav

Seks i vođenje ljubavi nisu isto! Otkrijte šta vam više leži

Spajanje dva tela u jedno i spajanje hemije između dvoje ljubavnika predstavlja nešto posebno. Ne, to nije običan seks, već nešto sasvim drugačije - vođenje ljubavi. Sigurno sad razmišljate da su to dve potpuno iste stvari, a mi ćemo vam dokazati da nisu pomoću ovih činjenica...

12.09.2024

06:20

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ko se još ovako igra? Ima ih...
Srbija

Ko se još ovako igra? Ima ih...

Prvi učitelji se nikada ne zaboravljaju i dobro se pamte njihove lekcije. A inicijativu jednog učitelja iz Kovina pre deceniju i po tamo su rado prihvatili i odrasli, i evo šta svake godine rade.

12.09.2024

10:45