• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.09.2024

13:09

Da li će sukob u Izraelu metastazirati na čitav region? Rat sa Iranom bi napravio ozbiljan haos na Bliskom istoku! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Da li će sukob u Izraelu metastazirati na čitav region? Rat sa Iranom bi napravio ozbiljan haos na Bliskom istoku! (VIDEO)

Podeli vest

Gosti "Info jutra", Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku, stručnjak za odbranu i bezbednost Nikola Antić i analitičar Branko Radun, analizirali su trenutnu situaciju na Bliskom istoku i šanse da sukob u Izraelu eskalira u regionalni.

Đurić smatra da Izrael opipava teren raznim akcijama protiv Hamasa i Hezbolaha kako bi otkrio koliko daleko može da ide s njima.

- Svaki potez koji Izrael i Hezbolah naprave nekako ide ka tvom otvorenom sukobu, ali do njega nikako da dođe. Očigledno je da je Hezbolah prilično uzdržan. Nije pružao značajniju podršku Hamasu. Izraelci pokušavaju da opipaju teren dokle mogu da idu, a da ne bude nekog većeg odgovora. Zasad im dobro ide s tim - kaže Đurić.

Foto: Tanja Andric

Nikola Antić

Antić nije uveren da je akcija tokom koje je eksplodiralo više hiljada pejdžera pripadnika Hezbolaha zapravo delo izraelske tajne službe.

- Ja ne bih bio tako siguran da je Izrael koji stoji iza ovog napada sa pejdžerima. Definitivno bi on imao interes da obezglavi Hezbolah, ali da li je to napravio baš Mosad? Nema dovoljno podataka da bih mogao nešto da kažem. Ne znam da li Izrael opipava puls jer to opipavanje možemo videti i kod nas na Kosovu i Metohiji. Svaka Kurtijeva akcija je sve bezobzirnija i nenormalnija. Isto to opipavanja pulsa možemo da gledamo i u sukobu u Ukrajini - navodi Antić.

Foto: Tanja Andric

Branko Radun

Radun procenjuje da neko sa Zapada pokušava da eskalira sukob na Bliskom istoku, ali da se Izrael i Iran ponašaju uzdržano kako bi izbegli otvoreni rat.

- Ovaj sukob ima potencijal da se proširi u ozbiljan regionalni. Iran i Izrael su bili uzdržani u tim razmenama raketa. Iran je jedna velika islamska država, sa velikom tradicijom i da to nije neki Hezbolah ili Hamas, već jedna jaka država. Ona je imala ključnu ulogu u snabdevanju Rusije dronovima. Sukob sa Iranom bi doveo Bliski istok do mnogo većeg haosa nego što je sad. Neko na Zapadu želi da dođe do većeg sukoba, a Izrael i Iran pokušavaju nekako da se izvuku iz te spirale i da to ne ode predaleko. Veruju i oni da im je taj rat nekako namešten - poručuje Radun.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30