• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.10.2024

09:33

Evropa je progutala mamac koji će joj zastati u grlu! Vatrena stihija sa Bliskog istoka zahvatiće i Stari kontinent? (VIDEO)

Informer

Live TV

Evropa je progutala mamac koji će joj zastati u grlu! Vatrena stihija sa Bliskog istoka zahvatiće i Stari kontinent? (VIDEO)

Podeli vest

U novom Info jutru o velikom raketnom napadu Irana na Izrael, ali i o tome kakve posledice očekuju Irance zbog tog čina, govorili su gosti Vladimir Dobrosavljević prof. dr Milan Petričković, prof. dr Miloje Pršić, istoričar.

Prof. dr Miloje Pršić, istoričar, kaže da velike sile nisu sankcionisali Izrael i da je zato i došlo do većeg sukoba sa Iranom.

- Situacija je izmakla kontroli i pokrovitelji Izraela nisu na vreme preduzeli akcije protiv njih. Nesporno je da Izrael ima totalnu podršku Amerike i Velike Britanije. Izraelska vojska i vlada je radila nešto nedopustivo u Gazi. Razoreni su gotovo svi gradovi, a nikakve reakcije nema iz Evrope. Mosad je takođe gađao i centar Libana, što je nedopustivo. Iran je pokušavao da bude van sukoba, ali to nije moguće - rekao je Pršić.

Politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, ističe da neke islamske zemlje osuđuju to što se dešava u Gazi, ali da nijedna od tih zemalja nije pokazala neke veće poteze, osim Irana.

- Može mnogo gore da se desi, ovaj sukob je i dalje na nivou Bliskog istoka. Nikada tu nije bilo mira, uvek je bilo nekih sukobu. Nalazimo se na ivici proširenja sukoba. Neke islamske zemlje osuđuju to što se dešava u Gazi, ali nijedna od tih zemalja nije pokazala neke veće poteze. Mitska islamska solidarnost ne može da se vidi na delu. Amerika je uložila novac u smirivanje odnosa islamskih zemalja i Izraela - kazao je Dobrosavljević.

Foto: Inofrmer/Pedja Milosavljević

Miloje Pršić, Milan Petričković i Vladimir Dobrosavljević

 

Prof. dr Milan Petričković, Fakultet političkih nauka navodi da Zapad ima velike interese na Bliskom istoku, ali i da žarište može da bude pogubno i po samu Evropu.

- Evropa je progutala mamac koji će joj zastati u grlu. Ovde su ukršteni planetarni interesi. Bez obzira na večito žarište i turbulencije, napravljena je neka vrsta veštačkog tkiva i iskorišćene su religijske razlike. Interesi u formi energenata postoje na Bliskom istoku. Nažalost povlače se konci i zvecka se nuklearnim oružjem u Pojasu Gaze i tamo se dešava užas koji svakako treba osuditi - objasnio je Petričković.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!
Kultura

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!

Šopenovi dani, trinaesti po redu, posvećeni jednom od najvećih kompozitora svih vremena, Frederiku Šopenu, počeće večeras koncertom trija Amon, koji će izvesti Klavirski trio u g-molu, kao i koncertom pijaniste Dinka Blagojevića koji će svirati dela Šopena i Baha, saopštili su danas organizatori.

02.10.2024

13:06

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija