• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.10.2024

10:01

Zbog rata Irana i Izraela, cene u Evropi skaču u nebo! Da li je Srbija u opasnosti od poskupljenja? (VIDEO)

Peđa Milosavljević

Live TV

Zbog rata Irana i Izraela, cene u Evropi skaču u nebo! Da li je Srbija u opasnosti od poskupljenja? (VIDEO)

Podeli vest

Da li će eskalacija i rat na Bliskom istoku imati posledice po srpsku i svetsku ekonomiju? Na to u Info jutru odgovara dr Nikola Seneši, ekonomista.

Dr Nikola Seneši, ekonomista, ističe da Bliski istok nema toliki uticaj u proizvodnji nafte, ali i da potencijalni sukobn Saudijske Arabije i Irana, može drastično da poremeti ekonomiju.

- Nafta je skočila za dva dana 10%, ali ne verujem da će preći cenu 100 dolara po barelu. Bliski istok nema toliki uticaj u proizvodnji nafte, samo nekih 20 posto. Amerika je povećala proizvodnju, a najveću proizvodnju imaju Rusija i Kazahstan. Ako se opet podignu tenzije između Saudijske Arabije i Irana, može da drastično poremeti ekonomiju - rekao je Seneši.

Foto: Inofrmer/Pedja Milosavljević

Nikola Seneši

 

Naš gost dodaje i da je svet u komplikovanom ekonomskom momentu, ali i da Srbija neće imati problema.

- Mislim da Izrael nema snage za više frontova. Iran ih je ozbiljno potkačio raketnim napada, a izraelska vojska ima zahtevan zadatak u Libanu. Svet je u komplikovanom ekonomskom momentu. Očekujem drastičnije probleme snabdevanja gasom Evropu. Smatram da kod nas neće biti nekog rizika i da neće biti nekog velikog poskupljenja. Amerika samo diže tenzije, jer im je njihova ekonomija zasnovana na vojnoj industriji. Uprkos svemu vidimo smanjenje inflacije u svetu - zaključio je Seneši.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija