• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.10.2024

21:10

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon!

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon!

Podeli vest

Svi ruski, ali i veliki broj svetskih medija preneo je danas snimak iz Kurske oblasti gde se vidi uništeno NATO oružje. Izrael je nastavio napade na Liban i Gazu. Visoki zvaničnik Hamasa ubijen je u izraelskom napadu. IDF je naveo da je imao precizne obaveštajne podatke gde se nalaze visoki zvaničnici Hamasa. Izrael već godinama izvodi napade na Siriju, ali sada ih je pojačao. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i prof. dr Dragan Petrović, naučni savetnik.

Prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije istakao je da se nivo nasilja podigao za još jedan stepen.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Dejan Miletić

-Izrael vodi borbu na tri četiri fronta što deluje neverovatno. S druge strane vidimo veliku uzdržanost arapskog sveta. Nema nikakvih specijalnih mera. Izrael gleda da zada strahovite udarce svima koji su mu bili pretnja. Ušli su u južni Liban, neutrališu rovove, da ne pominjem civile koji su masovno stradali u svim ovim akcijama Izraela. S druge strane imate jedino zadršku u odnosu na Iran. Vidimo da je Iran u stanju da napravi veliku štetu Izraelu. Tu gvozdenu kupolu nije mogao da probije ni Hamas ni Hezbolah, a Iran sada to vrlo uspešno čini. Rusija igra važnu  ulogu balansirajući između dve strane. Hvaliti se da ste uništili 20 projektila od 200, to samo po sebi nije kompliment, a govori i o velikoj nemoći Amerike koja se predstavljala kao ključni zaštitnik. Tu je sada dilema da li će se preći nevidljiva linija i da li će doći do otvorenog sukoba Amerike i Irana. Postavlja se pitanje da li bi se onda i Rusija uključila. Treći svetski rat može se nazvati momenat kada se otvoreno sukobe najjače sile. Do sada do toga još uvek nije došlo, još uvek je to lokalni sukog. Nikog nije briga za ratno pravo, nema institucija ili nekoga ko će izaći u javnost i reći da su u pitanju ljudski životi. Nobelova nagrada za mir može da bude i individualna i kolektivna. Treba predložiti naš narod na KiM. Treba dati predlog u Švedsku da vidimo kako će da reaguju- rekao je Dejan Miletić.

Prof. dr Dragan Petrović, naučni savetnik rekao je da je sukob na Bliskom istoku sukob dugačkog intenziteta.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Dragan Petrović

-On je bio davno pre naših života i biće i posle. To je jedan duboki sukob duboko podeljenih strana. Iza Palestinaca stoje druge arapske države, a što se Izraela tiče, iza njega stoji svetska jevrejska zajednica, ali i SAD. Oni imaju podršku SAD-a, NATO-a i Velike Britanije, što ovaj sukob čini dugoročnim. Nisu toliko Rusija i Kina povezane sa Palestincima koliko Izrael ima sigurna leđa od SAD-a. Ne znam ni jednog uticajnog političara u SAD-u koji ne daje maksimalnu podršku Izaelu. Od 7. oktobra čini se da Izrael ima veću inicijativu da promeni status kvo na Bliskom istoku. To znači da se napad Hamasa želi da se iskoristi za uzdrmavanje palestinske zajednice u Gazi. Možda će neke zone u Gazi biti sive zone, a sada imaju apetite i prema južnom Libanu. Indija, koja pripada multipolarizmu, po pitanju Bliskog istoku, oni su apsolutno od prvog trenutka dali punu podršku Izraelu. Izrael je taj koji vuče bele figure. Za njih je 7. oktobar jedan poklon. Da li je to samo Hamas, ili su dobili podstreh od drugih centara moći. Ovo što je uradio Hamas 7. oktobra je jedan veliki autogol- rekao je Dragan Petrović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izrael napao bazu u Siriji! Severna Koreja jedva čeka da napadne Južnu Koreju i Japan! Sveopšti rat kuca na vrata! (VIDEO)
Live TV

Izrael napao bazu u Siriji! Severna Koreja jedva čeka da napadne Južnu Koreju i Japan! Sveopšti rat kuca na vrata! (VIDEO)

Svi govore o onome što se dešava na Bliskom istoku i smatraju da to nije toliko daleko od Kosova i Metohije. Na granici smo sveopšteg rata. Izraelski napadi na ruske baze daju novu dimenziju. Čeka se reakcija Rusije jer su ipak napadnuta njena vojna postrojenja u oblasti Sirije. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorio je društveni analitičar Saša Boriojević i pukovnik u penziji Srbobran Radić.

03.10.2024

20:33

sledeća vest

Vesti

Ministar Milićević poručio u Brčkom: "Ako zaboravimo svoju istoriju, izgubićemo i svoju budućnost" (FOTO)
Politika

Ministar Milićević poručio u Brčkom: "Ako zaboravimo svoju istoriju, izgubićemo i svoju budućnost" (FOTO)

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom Đorđe Milićević prisustvovao je večeras Četvrtom tradiocionalnom druženju Ozrenaca u Brčkom. Zavičajno udruženje Ozrenaca iz Brčkog godinama unazad organizuje okupljanje Ozrenaca i potomaka sa ciljem promovisanja srpske kulture, običaja, igre i pesme, nošnji i svega onoga što čini identitet našeg naroda, a sve u cilju očuvanje nacionalnog jedinstva među Srbima kao temelja opstanka našeg naroda.

03.10.2024

21:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča
Kultura

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča

Beogradska filharmonija nastupa prvi put pod dirigentskom palicom Haime Martina i predstavlja mladog violinistu Johana Dalenea, u petak 4. oktobra (Kolarac, 20č). Koncert nosi naziv “Živeti sa neprijateljem”, a orkestar izvodi dela Prokofjeva i Šostakoviča.

03.10.2024

14:31

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija