• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.10.2022

15:15

OVAJ ADVOKAT IMA NAJSLAĐI HOBI NA SVETU! Beograđanin godinama sakupljao ambalaže starih jugoslovenskih slatkiša pa odlučio da bogatu kolekciju predstavi svima!

printscreen

Podkast

OVAJ ADVOKAT IMA NAJSLAĐI HOBI NA SVETU! Beograđanin godinama sakupljao ambalaže starih jugoslovenskih slatkiša pa odlučio da bogatu kolekciju predstavi svima!

Podeli vest

Beogradski Muzej slatkiša prvi je muzej ovog tipa u Evropi. Na jednom mestu izloženi su eksponati, originalne ambalaže i stari omoti svih jugoslovenskih slatkiša.

 

Rade Knežević po vokaciji je advokat koji živi i radi u Beogradu. Na prvi pogled sličan hiljadama drugih ljudi, ovaj čovek ima nešto posebno. On ima najslađi hobi na svetu.

Od detinjstva ljubitelj slatkiša, Rade je godinama sakupljao omote starih čokolada, žvaka, kutije od keksa i sve drugo što ima veze sa bilo kojom vrstom slatkiša.


U odraslim godinama, kao već diplomirani pravnik i advokat, shvatio je da ne želi da se odrekne svoje vredne kolekcije, ali i da želi da je podeli sa drugima.

Foto: printscreen

 

Eksponate je skupljao godinama, ali u poslednje vreme stupio je u kontakt sa svim ljudima, koji poseduju bilo koju ambalažu, koja bi mogla biti od koristi za muzej slatkiša. Putem interneta, u prodavnici, na pijaci, u antikvarnici, ali i putem poznanstava, Rade i dan danas sakuplja svu staru ambalažu do koje može da dođe. Nešto kupi, a nešto dobije na poklon od drugih ljubitelja slatkiša koji su bili oduševljeni njegovom idejom i poželeli da makar malo, budu deo nje. 


U prvom delu muzeja zid je oblepljen velikim šarenim tapetama sa dezenom lizalice na koji je Rade posebno ponosan.


U toj prostoriji nalazi se i jedan od vlasnikovih omiljenih eksponata. U pitanju je ambalaža čokolade koja se već dugo ne proizvodi.

Foto: printscreen

 

- Ovde vidimo jednu lepu, autentičnu ambalažu, gde je čokolada sa jedne strane, a sa druge strane se otvara na preklop Snežana i sedam patuljaka. To su nažalost ambalaže koje danas ne možemo videti u prodaji, a tada su zaista bile interesantne - objašnjava naš sagovornik.


U društvu vlasnika - kustosa, obilazimo i drugu prostoriju muzeja gde sa priče o čokoladi, prelazimo na priču o žvakama.

Foto: printscreen

 

- Meni je najinteresantnija malga. To je prirodna, smolasta žvaka koja se nalazi u našim četinarskim šumama. Slična je smoli, ali je opet od nje drugačija. To je prva, primitivna žvaka koju su naši preci koristili. Svakako je zdravija od ovih sadašnjih žvaka, ali je u prodaji naravno nema - priča nam Rade Knežević.

Dok ga slušamo, iza njegovih leđa primećujemo mali ekran na kome se ponavljaju stare reklame za slatkiše. Kako bi upotpunio svoj muzej, on je snimio na CD stare reklame koje su se prikazivale pre više od 30 godina, za čokolade i bombone koji možda i danas postoje. Ovaj ekran vraća u detinjsvo svakog roditelja koji poseti muzej slatkiša sa svojim detetom.

Foto: printscreen

 

Posetu muzeju završavamo u najslađoj sobi, u radionici čokolade. U ovom delu muzeja posetioci imaju prilike da naprave čokoladu po svom ukusu. Biraju oblike među mnogobrojnim kalupima različitih oblika, a potom dekorišu svoj slatkiš. Na kraju svi uživaju u ukusnoj poslastici.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija