• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: N. S.

23.06.2026

20:00

Još jedna beba bizona na Fruškoj gori: Tata Tajfun, a mama?

NP Fruška Gora

Srbija

Još jedna beba bizona na Fruškoj gori: Tata Tajfun, a mama?

Porodica bizona na Fruškoj gori dobila je još jedno mladunče!

Pre nekoliko dana, služba lovočuvarske zaštite zabeležila je rođenje, što znači da su se evropski bizoni uspešno prilagodili svom staništu na Fruškoj gori, gde su vraćeni posle više od dva veka odsustva!

Na zvaničnoj Instagram stranici Nacionalnog parka Fruška gora, podsećaju da je prošle godine na svet došla Joka. 

To je prvo mladunče koje se rodilo od 2022. godine, otkad na Fruškoj gori žive bizoni, a njena majka je Fruška. 

Foto: NP Fruška Gora

 

 

Podsetimo, bizoni su na Frušku goru došli iz Nacionalnog parka Bjalovježa u Poljskoj. 

Imena su im dodelili građani koji su pozvani da glasaju. Ženke Fruška, Mila, Ninja, Cveta tu su duže od Tatrenke koja im se pridružila 2024, zajedno sa mužjakom Tajfunom.

Tajfun je jedini mužjak u stadu i pretpostavlja se da je on zaslužan za proširenje ove "porodice."

 

- Stado se razvija u dobrom pravcu i postoje razlozi za optimizam kada je reč o njegovoj budućnosti. Projekat povratka evropskog bizona na Frušku goru jedan je od najznačajnijih programa zaštite prirode i očuvanja biodiverziteta u Srbiji. Njegov značaj ogleda se ne samo u obnovi populacije najvećeg kopnenog sisara Evrope, već i u očuvanju prirodne ravnoteže i bogatstva ekosistema ovog zaštićenog područja - navodi se na stranici NP Fruška gora.  

Iz Nacionalnog parka poručuju da sa zadovoljstvom prate dalji razvoj stada, uz očekivanja da će naredni period doneti nove uspehe u zaštiti i očuvanju evropskog bizona.

 

Ako niste znali...

U Evropi trenutno postoji 47 krda bizona koja se slobodno kreću, od kojih je najveće krdo u Bjeloveža šumi na granici Poljske i Belorusije i broji oko hiljadu jedinki.

Krajem 20-ih godina prošlog veka slobodni bizoni su potpuno nestali sa evropskog tla, a opstajali su samo oni u zatočeništvu. Prvi program za povratak u divljinu sproveden je 1954. godine. Danas se najveće subpopulacije ove vrste nalaze u Poljskoj, Belorusiji i Rusiji.

 

BONUS VIDEO

Komentari

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

Planeta

JOŠ Planeta VESTI

Zabava

Magazin

Džet set