• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug/beta

19.10.2018

22:47

TEŠKA NOĆ U SKOPLJU: Sobranje izglasalo odluku o pristupanju izmenama ustava, MAKEDONIJA SE VIŠE NEĆE ZVATI TAKO!

Balkan

TEŠKA NOĆ U SKOPLJU: Sobranje izglasalo odluku o pristupanju izmenama ustava, MAKEDONIJA SE VIŠE NEĆE ZVATI TAKO!

Podeli vest

Makedonsko Sobranje izglasalo je večeras sa 80 glasova "za", bez uzdržanih i "protiv", odluku o pristupanju izmenama ustava te zemlje, javlja plusinfo.mk

Te promene bi trebalo da omoguće promenu imena u Republika Severna Makedonija u skladu sa Sporazumom iz Prespe makedonskog premijera Zorana Zaeva i premijera Grčke Aleksisa Ciprasa.

Prvi put se glasalo korišćenjem elektronskog sistema, ali se na insistiranje šefa poslaničke grupe opozicionog VMRO Dragana Dajeva ponovo glasalo pojedinačnim izjašnjavanjem poslanika.

Tokom prvog glasanja poslanici VMRO DPMNE ustali su sa svojih mesta i stali pored zida sale da bi se videlo ko glasa, a pojedinačno glasanje zahtevali su jer su sumnjali u elektronski sistem glasanja.


U prvom i drugom drugom glasanju 'za' je bilo 80 poslanika vladajuće koalicije SDSM i DUI, podržano delom poslanika koalicije VMRO DPMNE i albanskih opozicionih partija, dok je u drugom glasanju 39 poslanika koalicije VMRO DPMNE glasalo protiv.



Sednici na kojoj se glasalo o predlogu Vlade Makedonije da se pristupi ustavnim izmenama u skladu sa Dogovorom s Grčkom prisustvovali su premijer Zoran Zaev i ministar unutrašnjih poslova Nikola Dimitrov koji je potpisao Dogovor sa Grčkom.

Današnjim glasanjem završena je prva od ukupno tri faze u postupku za izmenu Ustava. U drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika.



Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina odnosno podrška najmanje 80 poslanika.

Predlog Vlade odnosi se na četiri suštinske promene: dodavanje prideva Severna u imenu Republike Makedonije u celom tekstu Ustava, izmene u Preambuli gde se pri navodjenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobodjenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

 

STRAŠAN PRITISAK NATO NA MAKEDONIJU! Poslanicima VMRO-DPMNE prete hapšenjem AKO NE GLASAJU za sporazum sa Grčkom!

 

DRAMA U MAKEDONSKOM SOBRANJU: Igra nerava u parlamenutu, tenzije i neizvesnost, OVO JE "DAN D"




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Hrvoje Hrvatinic

pre 5 godina

Ocekujem komentar Lazanskoga o ovoj jos jednoj velikoj pobjedi Putina

Ljube

pre 5 godina

Para vrti gde burgija neće - NATO odrešio kesu i kupio 40 poslanika VMRO da glasaju ZA ... Neka vam je sa srećom Makedonci, šta god da bude i koko god da vam bude sami ste glasali

Petar

pre 5 godina

ДЕМОКРАТИЈА НА ДЈЕЛУ!!! У ИМЕ НАРОДА ПРОТИВ ВОЉЕ НАРОДА. ТО ЈЕ ЗАПАДНА ДЕМОКРАТИЈА. СИЛОМ И УЦЈЕНОМ ДО ЦИЉА ТО ЈЕ ЊИХОВА ПОЛИТИКА. БРАВО!!!!!!!!

Papundek

pre 5 godina

Ako nije referendumom, voljom naroda, onda cemo kroz parlament! Obicna farsa jedne kvazi drzave koju u potpunosti kontrolise NATO!

Republika Makedonija

pre 5 godina

Makedonsko ime se pominje u Bibliji čak 39puta jer je najstarija država na Evropskom kontinentu i to Slovnska(Kažu da je to Grčka makedionija ali u Bibliji nigde NE piše tako nego piše Grčka i Makedonija ili Grčka i Medina...što je dokaz o dve različite države) pa je zato treba izbrisati ko i njastariju Slovensku kraljevinu u ovom delu Evrope još 920g Kraljevinu Hrvatsku i gazit i delit Južnoslovenski narod koji je uništen još sa cepanjem Crkve u 11veku. I to sve srbi rade od početka oni su to mitomansko zlo u ovom delu sveta a od 91g su sa grcima branili makedoncima da ne zaborave da su Bivša Jugoslovenska(U njihovim bolesnim glavama Srpska) Republika Makedonija i to sve makedonski narod jako dobro zna i pamti. A njih je Bog već dobro kaznio jedne sa Olujom i Bežanijom i Egzedusom koji je mogao da završi gore od Jasenovca a druge sa bankrotom kakav svet još nije video ali eto zlo u njima ne miruje pa neka se dabogda u njemu podave... Kako je u Makedoniji dočekana himna Hrvatske, a kako himna Srbije-Youtube

Mitomanija

pre 5 godina

Vojislav Šešelj u Hagu(u svoju odbranu): Mi nikada nismo hteli da stvaramo nekakvu Veliku Srbiju nego samo da pod svaku cenu pa i silom ako treba sačuvamo Jugoslaviju na okupu jer je ona kao takva CELA(ZNAČI I MAKEDONIJA I SLOVENIJA) za nas bila ta Velika srbija...

Kara

pre 5 godina

Mi bismo trebali da Srbiju osudimo na karantin, sve dok se virus koji ona nosi ne izbriše – David Gompert za bombardovanje Srbije 99g pa eto to i rade sa EU i NATO paktom su lepo okružili Srbiju da ne mrdne.

Marinero

pre 5 godina

Makedoncima je smetala Juga nadam se da ce sada sa Siptarima naci svoju srecu.

Penzioner

pre 5 godina

Braco Makedonci, nek vam je sa srecom !!!! Bicete sluge i vazali zapadnjacima, doveka !!!!

surovi

pre 5 godina

Samo BUDALA veruje da će ustav biti izmenjen samo zbog glasanja o PROMENI imena !!! Sledeće zasedanje doneće, pored promene imena, i to da su šiptari ustavotvorni narod sa pravom na formiranje Autonomne pokrajine koja ima pravo na opredeljenje i otcepljenje. Pa .... srećno bilo svima na tim prostorima !!!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija