• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.01.2019

15:04 >> 12:53

(FOTO/VIDEO) DAN REPUBLIKE SRPSKE, PONOSNE I VEČNE! VULIN: Ja sam u svojoj kući! Policajci zapevali: Odlazimo na Kosovo ravno!

Balkan

(FOTO/VIDEO) DAN REPUBLIKE SRPSKE, PONOSNE I VEČNE! VULIN: Ja sam u svojoj kući! Policajci zapevali: Odlazimo na Kosovo ravno!

Podeli vest

Republika Srpska obeležava 9. januar - Dan Republike pod sloganom "Ponosna i večna", a centralna svečanost je danas u Banjaluci

U Banjaluci i drugim gradovima širom Republike Srpske počelo je svečano obeležavanje Dana Republike Srpske, koji se ove godine održava pod motom "Ponosna i vječna".

14:20 - Dragan Čović je najavljen kao izaslanik hrvatskog naroda, što je propraćeno gromoglasnim aplauzom.

13:58 - Ja sam u svojoj kući. Republika Srpska je dom svih Srba koji veruju u slobodu. Postojanje Srpske garantuje da će Srbi živeti na ovim prostorima dostojno i kako treba. Praznik Republike Srpske je praznik svih Srba - rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

13:02 - Završen je svečani defile u Banjaluci.

12:57 - Oklopno vozilo “despot” izazvalo je najviše pažnje. U pitanju je prototip koji razvija Tehničko-remontni zavod Bratunac. 

12:51 - Predsedavajući Predsednistva BiH, Milorad Dodik, poručio je da je 9. januar sinonim za slobodu srpskog naroda za koju su položeni životi. 

- Ta sloboda je izgrađena na ruševinama bivše zemlje. Važno je da se danas okupimo oko 9. januara jer se okupljamo oko slobode, našeg identiteta, svega što je važno za jedan narod - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon Svete arhijerejske liturgije koju je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja služio patrijarh srpski Irinej.

Foto: printscreen RTRS

Tekst potpisa



On je naglasio da srpski narod gradi tu slobodu da bi razvijao sve svoje vrednosti - veru, kulturu, obrazovanje, sport, ekonomiju, lokalnu zajednicu i celu Republiku.

- Danas je važan dan u istoriji Republike Srpske. Ponosan sam što branim Srpsku na svakom mestu i želim joj sve najbolje, kao i svakom pojedincu koji u njoj živi bez obzira na veru i naciju - istakao je Dodik.



Patrijarh Irinej izjavio je da se Srbi vraćaju veri i Bogu, što je dobar znak da će nadvladati sva iskušenja koja ih, kao i uvek, prate.

U obraćanju nakon Svete arhijerejske liturgije koju je služio u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, patrijarh Irinej je rekao da Republika Srpska slavi Svetog arhiđakona Stefana - prvomučenika koji je položio život za svog Gospoda.

12:42 - Nakon obraćanja Željke Cvijanović, izvedena pesma "Pukni zoro".

12:40 - Predsednica RS Željka Cvijanović u svom obraćanju istakla je da će snaga institucija i ljubav građana RS i dalje jačati poziciju Republike Srpske.

- Uvek ćemo slaviti slobodu u kojoj živimo jer ona nema cenu - istakla je predsednica RS.

12.35 - Izvedena je pesma Hriste bože - poznata kao himna kosovskih junaka, a potom i himne Republike Srpske i Srbije.

12:00 - Na Trgu Krajine u Banjaluci održava se svečani defile povodom Dana Republike Srpske, a u 14 časova svečana akademija u Sportskoj dvorani "Borik". Od 16 časova predviđen je svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Srpske.

Pre defilea, komandir Vitormi Petričević predao je izveštaj predsednici RS Željki Cvijanović, u društvu premijera Srpske Radovana Viškovića.


Cvijanović se vojnicima obratila sa “Pomoz' Bog junaci”, a oni su joj uglas odgovorili “Bog ti pomogao”.


Pored predsednice, na bini se nalazi i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

11:00 - Na Gradskom stadionu u Banjaluci u toku su pripreme i postrojavanje učesnika defilea povodom Dana RS. U svečanom defileu će, kako je najavljeno, učestvovati više od 500 pripadnika MUP-a Srpske i više od 1.000 predstavnika civilnog sektora.

Foto: Youtube printscreen

 

Pripadnici policije Kazneno popravnog zavoda Banjaluka i ove godine će učestvovati u svečanom defileu povodom Dana Republike.

10:40 - Počela Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

10:36 - Svečanosti prisustvuje i proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga koji je odlikovan Orden časti sa zlatnim zracima, koji je istakao da je poseban na svoje korene, s obzirom na to da je poreklom iz Trebinja.

10:16 - Predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić danas je u Banjaluci uručen Orden Republike Srpske na lenti, a tom prilikom ona je poručila da je odlikovanje potvrda odgovorne politike Vlade i predsednika Srbije i stalni podsetnik na obaveze i dužnosti koje nosi bratski odnos Banjaluke i Beograda.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

 

10:00 - Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas je, povodom proslave 9. januara – Dana Republike, uručila u Banjaluci odlikovanja predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, ambasadoru Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu, kao i posthumno za general-majora Vojske Republike Srpske Slavka Lisicu.

Brnabićevoj je danas u Palati Republike uručen Orden Republike Srpske na lenti koji joj je dodijeljen za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Srbije i Srpske, te za nemerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske.

Ivanovu je uručen Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Rusije i Srpske.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

 

9:35 - Udruženje Srba iz Hrvatske čestitalo je u ime nekoliko stotina hiljada izbeglih i prognanih Srba Republici Srpskoj 9. januar, Dan Republike, sa željom da ona sačuva svoju teritoriju i narod.

- Iz vlastitog iskustva znamo šta znači izgubiti zavičaj i zato od Republike Srpske očekujemo da bude još jača, da se razvija jer je to jedina garancija za sve one koji u njoj žive. Zahvalni smo narodu RS koji nam je pritekao u pomoć u vreme našeg progona, kada su i mnogi Krajišnici iz zapadnih delova BiH morali napustiti svoje vekovna ognjišta - kaže se u čestitki koju je potpisao generalni sekretar Udruženja Milojko Budimir.

09:00 - Patrijarh srpski Irinej, na praznik Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Patrijarha Irineja su ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja dočekali zvaničnici Srpske, sveštenstvo i brojni vernici, a zatim se uputili u hram, gde patrijarh služi Svetu arhijerejsku liturgiju.

8:50 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović Dan RS, 9. januar. 

8:45 - Ulice Banjaluke su okićene zastavama Republike Srpske, čiste i spremne za današnju svečanost povodom obeležavanja Dana Republike Srpske.

8:30 - Dekan Fakulteta bezbednosti Predrag Ćeranić uoči početka proslave u Banjaluci kaže da očekuje da će defile biti za jedan stepen na većem nivou u odnosu na prethodnu godinu.

8:20 - Patrijarh Irinej stigao je sinoć u Banjaluku, gde je svačano dočekan, i on će danas služiti svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. 

8:00 - Republika Srpska je politički stabilnija i ekonomski snažnija, uprkos neprestanim pritiscima, izjavila je sinoć predsednica RS Željka Cvijanović. 

Obeležavanje 27 godina postojanja Republike Srpske počelo je juče polaganjem venaca na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija", a centralna svečanost biće održana danas.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragojlo

pre 5 godina

Bravo za moju Anu!!!Da ti je srecno za tvoj trud i rad!!!Zdrava,srecna i zadovoljna bila!!!Sva postovanja i respekte imala!!!

aha

pre 5 godina

čime se budala ponosi, toga se pametan stidi...

Izbori 2024

Vesti

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade
Društvo

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović posetili su danas povređenog pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, starijeg vodnika Branka Vojvodića, koji je primljen na Vojnomedicinsku akademiju, nakon zadobijanja teških povreda tokom vežbe desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav u okviru vojnog kompleksa "Orešac".

16.04.2024

18:28

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija