• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.04.2019

13:19

(FOTO/VIDEO) DODIK NA VELIKI PETAK SA PAPOM FRANJOM! Sastanak trajao duplo duže od vatikanskog protokola!

Balkan

(FOTO/VIDEO) DODIK NA VELIKI PETAK SA PAPOM FRANJOM! Sastanak trajao duplo duže od vatikanskog protokola!

Podeli vest

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas sa papom Franjom u Vatikanu

Navodi se da je pred sastanak Dodika i pape postrojena garda koja je dočekala predsedavajućeg Predsedništva BiH, u čijoj pratnji je bila i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Dodik je za RTRS kazao da je zadovoljan sastankom s papom i dodao da je potrebno nastaviti saradnju inistitucija RS i BiH s Katoličkom crkvom. On je rekao je da je papi preneo pozdrave srpskog patrijarha Irineja.

Cvijanovićeva je navela da je papa čestitao Vaskrs vernicima u Republici Srpskoj i BiH. RTRS saznaje da je sastanak trajao 45 minuta, iako je običaj da sastanci s poglavarom Rimokatoličke crkve traju 20 minuta.

Foto: Tanjug/AP

Dodik se sastao i s državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom.

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH sinoć je po dolasku u Vatikan prokomentarisao izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je rekao da Dodik ovu posetu ne realizuje u ime Predsedništva, kako to u javnosti želi da se predstavi.

- Kada sam sleteo na aerodrom u Rim dočekao me je zvanični protokol Vatikana, tako da ne znam šta bi još trebalo da objasnim. Mislim da je to uobičajeno u okviru procedura koje važe u Predsedništvu, da član Predsedništva kojeg pozove neko iz druge države može da to učini i ode u zvaničnu posetu, i ja samo koristim to - kazao je Dodik.

Foto: Tanjug/AP

On je podsetio da je isto "pre samo mesec dana uradio i (hrvatski član Predsedništva BiH) Željko Komšić kada je odlazio u Severnu Makedoniju".

- Nema tu šta da se objašnjava, moj sastanak s papom će sve objasniti, a za male duše i one koji žele u tome da nešto sitničare, uvek ima prostora za to - rekao je Dodik.

Foto: Tanjug/AP

On je naveo da je ovo zvanična poseta i da će tokom razgovora biti reči o svim važnim pitanjima u odnosima Vatikana i BiH, ali i o odnosima verskih zajednica u BiH.

- Iskoristiću priliku da upoznam papu sa mojim stavovima s tim u vezi sa razvojem nekih događaja iz prošlosti i da pokušamo doći do nekog zajedničkog stava o tome da je potrebno graditi mir, da bez obzira na izazove koji nisu nimalo jednostavni i da svet vapi za mirom - kazao je Dodik.

Foto: Tanjug/AP

On je rekao da će papu obavestiti i o planiranoj gradnji monumentalnog spomen-parka jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini, kao i da je to zajednički projekat Republike Srpske i Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejo

pre 4 godine

Ode veliki baja Papi da poljubi ruku. Dok smo mi 1992g ratovali momci ginuli za RS tada je baja bio u vladi u senci Bih s Lagumdjijom zajedno. Nije narod lud kad reče neboj se psa koji mnogo laje.

Zoki

pre 4 godine

Zašto Dodik? Zar i ti izdaješ Srbiju i našeg Predsednika Vučića? Zar u gnezdu svog zla koje koordinira akcijama protiv nas i naših reformi uz USA, EU ? Samo Istočna Azija, Rusija i delovi Afrike....Dodik ,stidi se...Molim Informer da naslov promeni i zamisli da je recimo Djilas bio kod Pape

milankokovacevic

pre 4 godine

Koji idiot je Dodik? Na televiziji kaze za papu, "on mi je rekao" pa gde ti je vaspitanje ako ne poznajes diplomatski recnik?

milo

pre 4 godine

e pa kolko Vi mozete lagati, nije se zadrzao ni Pet Minuta, a obicno kod Pape traje prijem od 55 minuta do Sata i 20..Papa je za njega mislio da je Eskim iz Nigerije..

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija