• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevni avaz

05.08.2019

17:53

SPORAZUM POTPISAN, BiH NASTAVLJA EVROPSKIM PUTEM! Dodik: Raspodelili smo resore, članstvo u NATO samo uz poštovanje Ustava!

Balkan

SPORAZUM POTPISAN, BiH NASTAVLJA EVROPSKIM PUTEM! Dodik: Raspodelili smo resore, članstvo u NATO samo uz poštovanje Ustava!

Podeli vest

Nakon što su Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali sporazum o formiranju Veća ministara Bosne i Hercegovine, član Predsedništva BiH Milorad Dodika održao je pres-konferenciju da, kako je rekao, upozna javnost sa sporazumom koji je potpisan

- Sve što ne bude dogovoreno u narednih 30 dana, SNSD će blokirati rad svih institucija. Pozivam evropske zvaničnike i međunarodnu zajednicu za podrže ovaj sporazum. Voleo bih da u danu kada budemo formirali Veće ministara imamo posetu najviših zvaničnika EU i ojačamo principe vezane uz evropski put, o čemu postoji konsenzus - rekao je Dodik.

Dodik je kazao da put ka EU nije upitan, te da će sa novim Većem ministara, doći i nova dinamika, te da će se kod zemalja EU raditi na tome da BIH dobije status kandidata.

On je kazao i kako smatra da u ime SNSD-a i RS ovaj sporazum treba implementirati u roku u koji je predviđen.

- Sada Predsedništvo BiH treba imenovati kandidata za predsedavajućeg Veća ministara, zatim je potrebno uputiti na provere i da se pridobije mišljenje tih institucija da nema problem sa zakonom. Nakon toga i dostavljanja odluke iz Predsedništva, a verujemo da to može biti za sedam dana, da Predstavnički dom za 20 dana imenuje Komisiju za izbor Veća ministara i uputi taj predlog koji će na sednici, shodno manifestovanoj većini, izabrati Veće ministara - kazao je Dodik. 

DODIK: Postignut dogovor za formiranje Saveta ministara!

 

On je potvrdio i da su podeljeni resori. Kao što je poznato, SNSD-u će pripasti mesto predsedavajućeg Veća ministara BiH. 

Prema rečima Dodika, SNSD će dobiti još i "veze, ekonomske odnose plus izbeglice iz reda ostalih".

HDZ-u BiH pripast će Ministarstvo finansija te ministarstva pravde i civilnih poslova. 

SDA je, prema rečima Dodika, dobila ministarstva spoljnih poslova, sigurnosti i odbrane.

- Verujemo da nema nijedan operativni problem da se ovo implementira u rokovima kako je predviđeno. Ono što je bilo kamen spoticanja, a to je nastavak saradnje na NATO putu, dogovoreno je. U trećoj tački sporazuma dogovoreno je da BiH nastavi NATO put, bez prejudiciranja budućih odluka u vezi s članstvom. Naglašeno je da će se o pitanju NATO puta nastaviti saradnja i produbljivanje odnosa sa NATO-om uz poštovanje Ustava i ranijih odluka Predsedništva i Veća ministara - kazao je Dodik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija