• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beograd.rs

05.12.2018

18:17

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE! Radojičić: Beograd ispunjava obaveze i postaje "zeleni grad"!

Beograd

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE! Radojičić: Beograd ispunjava obaveze i postaje "zeleni grad"!

Podeli vest

Grad Beograd kontinuirano radi na podizanju svesti o važnosti zaštite životne sredine, a nedavno je potpisan i Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju i odgovorno preuzimamo svoje obaveze po pitanju smanjenja emisije ugljen-dioksida za 40 odsto, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić na ministarskoj konferenciji "Inovativna rešenja za problem zagađenja u Jugoistočnoj i Južnoj Evropi"

Događaju su prisustvovali ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. 

Gradonačelnik je istakao da je ministarska konferencija "Inovativna rešenja za problem zagađenja u Jugoistočnoj i Južnoj Evropi" izuzetno značajna, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. 

- Izazovi sa kojima se suočavamo po pitanju zaštite životne sredine su ogromni i o tome bi stalno trebalo da govorimo jer nismo u potpunosti svesni opasnosti koje donose zagađenje i neodgovorno ponašanje. Efekte klimatskih promena možemo svakodnevno da vidimo na televiziji, ali smo se mnogo puta uverili da su stigle i u naš komšiluk. Efekat staklene bašte i emisija ugljen-dioksida su posledice koje nam odavno ukazuju na neophodnost promena koje čovečanstvo mora da obavi - rekao je Radojičić. 

Prema njegovim rečima, veliki gradovi su sigurno najvažniji deo rešenja ovih problema i to je nešto što svi u Gradu Beogradu prepoznaju. 

- Grad Beograd trenutno radi i na razvijanju strateškog plana koji će se baviti klimom, energijom i Beogradom kao "zelenim gradom", što će takođe biti naš doprinos ovoj problematici. Sprega nauke, politike i društva je krucijalna za rešenje ovog problema. Nauka mora da bude apsolutno decidna kako običan čovek ne bi izgubio poverenje u naučne ustanove. Nauka se takođe mora okrenuti mladim ljudima i inovativnim rešenjima - naglasio je gradonačelnik. 

On je dodao da je uloga politike takođe izuzetno bitna, jer predstavlja vrstu moderatora između nauke i običnog čoveka. 

- Tokom donošenja prave odluke suočavamo se sa mnogobrojnim pritiscima i izazovima, od očekivanja "običnog" čoveka i finansijskih ograničenja, sve do lične hrabrosti. Odgovornost politike u ovom procesu je velika jer ponekad donosi povlačenje nepopularnih poteza koji su po pravilu usmereni na boljitak budućih generacija. Vremena i dalje imamo, "minut do dvanaest" je, ali još možemo da odreagujemo na pravi način. Grad Beograd će dati sve od sebe da bude pravi primer pozitivnog rešenja problema zaštite životne sredine - poručio je Radojičić.

Ministar Popović je pohvalio gradonačelnika Radojičića jer je, kako je rekao, veoma agilan kada je u pitanju zaštita životne sredine i proces "kretanja" Beograda u pravcu "zelenog grada". Popović je istakao da su zaštita životne sredine i inovacije danas neodvojivi, ali i da predstavljaju dve oblasti na kojima se nalazi fokus čitavog sveta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nadica

pre 5 godina

Postajemo sve bolji , cistiji i grad koji sa pravom nosi svoje ime , pun zelenila i cistoce.

Marko

pre 5 godina

Bravo za gradonacelnika, konačno je neko počeo da posvećuje pažnju zaštite životne sredine, da nam više to ne bude sporedna stvar!

Jelena

pre 5 godina

Zastita zivotne sredine je od velikog znacaja za buducnost gradova.

Cupka

pre 5 godina

Beograd sve lepsi i lepsi, raste iz dana u dan

mimi

pre 5 godina

Grad Beograd kontinuirano radi na podizanju svesti o važnosti zaštite životne sredine, a nedavno je potpisan i Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju i odgovorno preuzimamo svoje obaveze po pitanju smanjenja emisije ugljen-dioksida za 40 odsto

Nevena

pre 5 godina

Sjajan gradonacelnik, sjajan doktor i sjajan covek! Covek koji brine o deci, a i o nasoj buducnosti, jer se zalaze za zastitu zivotne sredine. Bravo!

miki

pre 5 godina

Briga o zivotnoj sredini je jako vazna jer se na taj nacin sprecava zagadjenje i cuva zdrava zivotna sredina.

Sanja

pre 5 godina

Beograd je prelep grad, a biće i ostaće odlično mesto za život. Gradonačelnik stalno radi na unapređenju grada.

Maki

pre 5 godina

Takodje treba da se apeluje na vlasnike splavova, da osim sto sredjuju i uredjuju unutrasnjost svojihobjekata to isto cine i na obali reke a ne da bacaju svoje smece u nju.

Maki

pre 5 godina

Treba vise raditi na reciklazi i sprovoditi akcije.

Mitar Odović

pre 5 godina

Kada smo raščistili ono ruglo na Savamali, grad je odmah bio čistiji.

branka

pre 5 godina

Odgovoran gradonačelnik razmišlja i o sredini za buduće naraštaje.

Ani

pre 5 godina

Srbija se rangira na visokoj lestvici sto se tice izgradjanje i poboljsanja zivotne sredine.

Vesna

pre 5 godina

Zastitna zivotne sredine je veoma vazna. Treba Smanjiti zagadjenost i ocuvati zelene povrsine.

milos

pre 5 godina

Neki standardi mora da postoje ako hocemo u EU.

PajicP

pre 5 godina

Beograd jeste sve cistiji i sve bolje funkcionise. Ova vlast se pokazala da radi domacinski.

stefan

pre 5 godina

Beograd ce za koju godinu da bude vodeci grad u zastiti zivotne sredine

Ana

pre 5 godina

Beograd je prelepo sredjen, mnogo su ga ulepsali.

Ljiljana

pre 5 godina

Svim velikim gradovima su sigurno najvazniji deo resenja ovih problema i to je nesto sto svi u Gradu Beogradu prepoznaju.

Milos

pre 5 godina

Beograd postaje polako moderan evropski grad, prava metropola, za rasliku od vremena ZUTIH kad se nije znalo ko vise otima od gradjana, sada se polako podize svest o svim segmentima uredjenja grada.

ceca

pre 5 godina

lepo je čuti da Beograd postaje sve lepši grad

mrav

pre 5 godina

Beograd je glavni grad i logicno je da se u njega najvise ulaze.

Rade

pre 5 godina

Prava stvar za Beograd jer samom gradu fali zelenih površina i parkova.

Una

pre 5 godina

Svaka cast ministrima sto su pokrenuli ovu temu, o ovome bi stalno trebalo da se prica, jer mi zavisimo od te prirode i ne smemo da je unistavamo, moramo uciniti sve da je zastitimo.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set