• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

25.06.2019

13:38

BEOGRAD DOBIJA DVA SPOMENIKA, despotu Stefanu Lazareviću i Nikolaju Krasnovu!

Beograd

BEOGRAD DOBIJA DVA SPOMENIKA, despotu Stefanu Lazareviću i Nikolaju Krasnovu!

Podeli vest

U Beogradu će biti podignuta dva spomenika, despotu Stefanu Lazareviću koji će se nalaziti na prostoru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve i Palmotićeve ulice i Nikolaju Krasnovu na Malom Tašmajdanu, odlučeno je na sednici Skupštine grada

Inicijativu za podizanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću pokrenuo je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, u svojstvu građanina.

Odbornici su usvojili i rešenje o obrazovanju odbora za podizanje ovog spomenika.

Despot Stefan Lazarević je bio sin i naslednik srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića, koji je poginuo u bici sa Turcima na Kosovu 1389. godine, i knjeginje Milice.

Na početku svoje vladavine, 1393. godine, Stefan je nosio titulu kneza, a kada je napunio 16 godina majka mu je predala državu na upravljanje. Srpski despot je postao 1402. godine.

U svojoj zadužbini, manastiru Resava (sada Manasija), organizovao je Resavsku prepisivačku školu, a osim biografskih, pisao je i književne radove.

Od mađarskog kralja dobio je na upravljanje Beograd, koji je proglasio glavnim gradom Srbije. Umro je 1427. godine.

U Beogradu će biti podignut spomenik Nikolaju Krasnovu, jednom od najznačajnijih ruskih arhitekata koji je svojim stvaralaštvom ostavio neizbrisiv trag u arhitekturi glavnog grada, odlučeno je danas na sednici Skupštine grada.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, spomenik će se nalaziti na Malom Tašmajdanu, neposredno naspram glavnog ulaza u zgradu Arhiva Srbije koja je jedno od znamenitih dela ruskog arhitekte.

Među delima koji se mogu svrstati u istoriju srpske arhitekture, a koja je projektovao Krasnov su zgrada Ministarstva finansija, a bio je angažovan i na obnovi crkve Ružice na Kalemgdanu, unutrašnjeg uređenja Doma Narodne Skupštine Srbije i drugim značajnim građevinama.

U opštini Vračar je već podignuta spomen-ploča Nikolaju Krasnovu i jedna od ulica u toj opštini nosi njegovo ime.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 4 godine

Da će Beograd podići prokletom i NAJGOREM SRBINU gavrilu čeki sa nadimkom princip nisam nikada ni pomislio?To je takva bruka i sramota ku su učinili ovdašnji lobisti iz Bosne.On je kukavičkim činom potpuno nepotrebno PRVO UBIO Sofiju pa Ferdinanda i time tri deteta učinio siročićima!U zatvoru je kukao shvativši kakvu bruku je učinio.Zbog toga Austrougarska napala Srbiju koja je na kraju rata imala MILION i 250 hiljada mrtvih i toliko ranjenih!Sela su desetkovana da gore nije moglo biti.Taj spomenik treba ukloniti jer je uklet? Pitajte Predsednika Srbije da li bi ga uklonio i bićete šokirani odbijanjem.Svim tim Srbima iz Bosne nikada nisu marili za Srbiju.Baš nikada!

mihajlo

pre 4 godine

Dva nova naziva ulica u Beogradu, grad se vraća svojim korenima i slavnoj istoriji.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set