• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.08.2021

12:37

ULICE ĆE NOSITI IMENA VELIKIH SRBA! Vesić: Beograd se više ne stidi svoje istorije već je sa ponosom neguje i čuva!

printscreen

Beograd

ULICE ĆE NOSITI IMENA VELIKIH SRBA! Vesić: Beograd se više ne stidi svoje istorije već je sa ponosom neguje i čuva!

Podeli vest

Na sutrašnjoj sednici Skupštine grada Beograda ulicu će dobiti Ljuban Jednak, jedini preživeli u ustaškom masakru u crkvi u Glini 1941. godine, Milena Dravić i Dragan Nikolić dobiće skver Milene i Gage, park će dobiti Mika Oklop, a spomenike Mihailo Pupin i Dušan Radović, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić

Vesić je rekao da su inicijativu da Ljuban Jednak dobije ulicu podneli Aleksandar Vučić u svojstvu građanina i građani Busija, preneo je Gradski sekretarijat za informisanje.

- Od sutra dosadašnja Imotska ulica u Gradskoj opštini Voždovac preimenuje se u Ulicu Ljubana Jednaka, Srbina koji je jedini preživeo u jednom od najsvirepijih i najmonstruoznijih pokolja srpskog naroda na teritoriji nacističke NDH u Drugom svetskom ratu, koje su ustaške vlasti izvršile u noći između 28. i 29. jula i 4. i 5. avgusta 1941. godine u glinskoj crkvi Presvete Bogorodice, ubivši tom prilikom oko 1.700 ljudi - rekao je Vesić.

Istakao da će se pred odbornicima naći i predlog odluke da se javnoj površini na uglu ulica Mileševske i Cara Nikolaja dodeli naziv Skver „Milene i Gage“, po glumcima Mileni Dravić i Draganu Nikoliću i podsetio da je taj predlog on lično predložio kao građanin.

Dodao je da će na njegov predlog park u Bulevaru kralja Aleksandra br. 84 na uglu sa ulicom kneginje Zorke dobiti naziv Park Mile Oklopa.

- Spomenik na Topličinom vencu dobija Dušan Radović. Inicijativu za podizanje spomenika podneo je Inicijalni odbor, koji čine akademik Matija Bećković, prof. dr Milivoj Nenin, pesnik Ljubivoje Ršumović, reditelj Miloš Radović i prof. dr Zorica Hadžić, i ona će sutra biti prihvaćena - rekao je Vesić.

Dodao je da će Mihajlu Pupinu, naučniku i pronalazaču, biti podignut spomenik ispred zgrade Tehničkog fakulteta u Beogradu.

- Poziciju spomenika predložio je Elektrotehnički fakultet imajući u vidu da se nalazi ispred objekta Tehničkog fakulteta u Bulevaru kralja Aleksandra 73 u Beogradu, koja se nalazi u okviru kulturnog dobra i koja predstavlja prvi namenski zidan objekat za smeštaj tehničkih fakulteta - objasnio je Vesić.

On je rekao da će Beograd nastaviti da neguje kulturu sećanja na sve važne događaje iz naše istorije kao i pojedince koji su dali doprinos razvoju kulture i društva našeg grada.

- Beograd se više ne stidi svoje istorije već je sa ponosom neguje i čuva - poručio je Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Prvoborac

pre 2 godine

Nadam se da će na sutrašnjoj sednici Gradskog veća biti rešen i moj zahtev za postavljanje spomen-ploča za moje komšije, pilote koji su prvi poleteli sa Batajničkog aerodroma u susret NATO-u, a u odbranu Beograda i Srbije : Zorana Radosavljevića i Slobodana Buce Perića. Zahtev je predat sa svom potrebnom dokumentacija početkom februara 2020, a na više upita nije bilo odgovora. Imam saglasnost njihovih najbližih, komšija iz ulaza gde su živeli, komandanta jedinice kojoj su pripadali i td. Ja kao podnosilac sam pripadnik rezervnog ratnog sastava 3 Raketnog diviziona od dana njegovog osnivanja 1983 godine i u čijem sam sastavu bio do početka 2000-tih, 250 Raketne brigade, koji je oborio i američke avione F-117, i F-16 i B-2. Za ove zasluge cela 250 Raketna brigada je odlikovana Ordenom Narodnog Heroja od strane Predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. Možda sve što sam podneo nije važno, ili ja nisam važan, ali ova dva junaka koji su krenuli u smrt ne pitajući šta i koliko košta srpski obraz i vojnička čast su svakako važni i dostojno večne uspomene. Gradonačelniče i Zameniče Gradonačelnika dalje je na vama! Pozdrav. Živela Srbija!

Saradžogla

pre 2 godine

Да се не стидимо своје историје! Гаврило чеко са надимком принцип кукавички је прво убио Софију па Фердинанда!Том НАЈГОРЕМ СРБИНУ босанци су без питања поставили статуу у сред Београда? Газда срба је био проклети аустроугарски каплар јозеф броз звани тито који је ојадио српски народ. Никола Пашић је био изуетно лош политичар и штеточина.По родитељима он је бугарин а Пашић је презиме очуха који га је усвојио. Следећа штеточина је био црногорац слободан милошевић који је био оличење неспособности. Наставиће се ...

Pera Detlic

pre 2 godine

Red je i Marko Kraljevic da dobije svoju ulicu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set