• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.09.2021

15:04

"Dan tradicije" je namenjen deci! Slavimo našu istoriju i kulturu!

Tanjug

Beograd

"Dan tradicije" je namenjen deci! Slavimo našu istoriju i kulturu!

Podeli vest

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave danas je u centru Beograda, po prvi put, održana manifestacija "Dan tradicije" u okviru koje je priređen muzičko-scenski program sa ciljem promovisanja srpske tradicije, istorije i kulture

Manifestaciju je otvorio zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je izrazio uverenje da će ona postati tradicionalna i podsetio da se u okviru proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Srbiji i Republici Srpskoj organizuje niz manifestacija.

- Od ove godine pokrenuli smo manifestaciju ''Dan tradicije'' koja je namenjena deci i tokom koje deca oblače nošnje svojih predaka, igraju igre koje su oni igrali i slavimo našu tradiciju, istoriju i kulturu - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug

Zahvalio je Dečjem kulturnom centru Beograd i svima koji su učestvovali u organizaciji manifestacije jer na taj način, dodao je, rade na tome da se promoviše srpska tradicija i kultura, ali i da se razvija stvaralaštvo kod dece.

Manifestaciju "Dan tradicije" organizovali su Dečji kulturni centar Beograd i Udruženje koreografa narodnih igara Srbije, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda.

Uvod u manifestaciju bio je nagradni konkurs "Biraj Srbiju" u okviru kojeg su deca i mladi imali priliku da kroz sliku, fotografiju, poeziju, prozu i video-klip dočaraju prirodne lepote, kulturu i tradiciju svoje zemlje.

Foto: Tanjug

Nagrade najuspešnijim učesnicima uručene su danas u okviru centralnog programa manifestacije "Dan tradicije", a dobili su vaučere za putovanje po Srbiji za sebe i užu porodicu, porodični ručak u beogradskom restoranu, vožnju helikopterom iznad Beograda, ragledanje srpske prestonice iz otvorenog turističkog autobusa...

- Dobili smo više od stotinu radova iz čitave Srbije. U saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda najuspešnije smo i nagradili - rekla je urednica programa u Dečjem kulturnom centru Beograd Ivana Teodorović Stojanović.

Foto: Tanjug

Prisutnima se obratio i direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, koji je rekao da je danas veliki događaj.

- Nama je ovo veoma važno. Turustička organizacija Beograda ima misiju da razvija i promoviše turizam Beograda i naše lepe Srbije, ali prega svega zadatak da obrazuje sve nas u prestonici zašto je Beograd ovako velik, lep i pametan. Ova manifestacija nam pruža priliku da vidimo zašto su i Beograd i Srbija lepi, veliki i pametni - zbog naše dece koja će tu tradiciju da nastave - rekao je Popović.

Foto: Tanjug

Savetnica u Turističkoj organizaciji Srbije Smiljana Novičić rekla je da su se sa zadovoljstvom priključili organizaciji i dodeli nagrada jer, kako je istakla, tradiciju svi moramo negovati svakoga dana i učiti je od najranijih koraka. "Nadamo se da će deca još više upoznati svoju tradiciju na lepim destinacijama na koje će otići", dodala je ona.

Pre centralnog programa manifestacije "Dan tradicije" Knez Mihailovom ulicom održana je svečana povorka učesnika obučenih u narodne nošnje.

Foto: Tanjug

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set