Konačno možemo da razvijamo grad i radimo ono što je trebalo odavno da bude urađeno!

Beoinfo

09:26 Beograd 2

Tanjug | 25. 10. 2021.

Konačno možemo da razvijamo grad i radimo ono što je trebalo odavno da bude urađeno!

Na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda raspravljaće se o rebalansu gradskog budžeta, imenovanju ulica, kao i osnivanju Fondacije za decu i mlade Beograda za pomoć porodicama koje nemaju dovoljno sredstava da izdržavaju svoju decu


Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je ranije za Tanjug da je najvažnija odluka o kojoj će se raspravljati rebalans gradskog budžeta koji se, istakao je, radi zato što ima više prihoda u budžetu.


- Naš budžet će biti uvećan za oko pet odsto u odnosu na poslednji rebalans - naglasio je Vesić.

On je dodao da to znači da će budžet iznositi preko 150 milijardi dinara, preciznije 1.282.262.236 evra što je, ističe, najveći budžet u istoriji Beograda.

- Ovo pokazuje da su naše finansije stabilne i da konačno možemo da razvijamo grad i radimo ono što se decenijama unazad nije radilo - rekao je Vesić.

On je istakao da je budžet Grada uvećan za oko 6,7 milijardi dinara, dok je budžet gradskih opština povećan za oko 640 miliona dinara.

Pojasnio je da je u ovom rebalansu obezbeđeno oko 1,8 milijardi dinara za izgradnju nasipa i kolektora 3 i 4 na Makiškom polju, što je, kako kaže, deo radova koji se izvode za metro, čime je omogućeno da radovi na metrou počnu u novembru, kako je i obećano.

Pored toga, obezbeđeno je više od 258 miliona dinara za izgradnju nadvožnjaka u Batajnici koji povezuje Batajnicu i Šangaj i oko 520 miliona dinara za finansiranje projektovanja druge linije metroa.

Vesić je rekao da je oko 14 odsto povećano izdavanje za kapitalne investicije - opremanje kompleksa buduće autobuske i železničke stanice u Bloku 42, fabriku vakcina, metro sistem i sve drugo što je neophodno.

Istakao je da je više od milijardu i sto miliona dinara odvojeno za finansiranje boravka dece u predškolskim ustanovama, kao i sredstva za novih sto ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju, čime će ih u Beogradu ukupno biti 600, te podsetio da 2013. godine nije bilo nijednog ličnog pratioca.

Obezbeđena su, dodao je Vesić, i sredstva za besplatne izlete za 50.000 beogradskih penzionera.
Odluka o osnivanju Fondacije za decu i mlade Beograda

Osim rebalansa budžeta, pred odbornicima će se naći i Odluka o osnivanju Fondacije za decu i mlade Beograda, rekao je Vesić i dodao da će to biti fondacija koja će prikupljati novčana sredstva i pomagati porodicama koje nisu prepoznate u socijalnom sistemu.

To su, naveo je, uglavnom višečlane porodice sa samohranim majkama koje imaju male plate i nemaju dovoljno sredstava da izdržavaju svoju decu tako da će se, dodao je, putem te fondacije obezbeđivati ishrana za decu u restoranima, školski pribor, odeća, prekvalifikacija i radna mesta za njihove staratelje.

- Na taj način ćemo omogućiti da ta deca imaju apsolutno iste uslove života kao i sva druga deca i da ni na koji način ne budu zapostavljena zato što žive u porodicama čiji roditelji nemaju dovoljno novca - rekao je Vesić i dodao da veruje da će ta fondacija privući mnogo kompanija koje će biti spremne da ulažu u nju.

Vesić je rekao da će na dnevnom redu sednice, na njegov i predlog novinarke Olivere Miletović, biti odluka da kraljica Draga Obrenović dobije ulicu u Beogradu.

Naveo je da se o toj srpskoj kraljici na veoma ružan način pisalo u istoriji, a da je ona veoma značajna kraljica koja je spasila Hilandar i o kojoj se danas sa velikim poštovanjem govori u tom manastiru.

Dodao je da će se raspravljati i o odluci da se leva obala Save, od Brankovog mosta do Gazele, nazove Obala jasenovačkih žrtava, uz napomenu da je to predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vesić je rekao da će se pred odbornicima naći i odluka da se Žumberačka ulica preimenuje u ulicu čuvenog sportskog novinara Marka Markovića.

Odbornici će raspravljati i o Predlogu odluke o određivanju bližih tehničkih i drugih uslova za ugostiteljske objekte koji se nalaze u stambenim zgradama kojom će, rekao je Vesić, biti rešen problem pare i mirisa u tim objektima.

Dodao je da to znači da će biti zabranjeno postojanje otvorenog plamena u zgradama, što znači da nema više roštilja, restorana koji imaju ćumur.

- Na taj način ćemo zaštiti veliki broj ljudi koji se osećaju ugroženo. Mora da se zna red. Ne možete u stambenoj zgradi da otvorite restoran, a da pritom ne obezbedite zaštitu od pare i mirisa te da tako maltretirate ljude koji žive u toj zgradi - rekao je Vesić.

Na dnevnom redu današnje sednice su i izmene Odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština, određivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama u 2021. godini.

Izmena Odluke o lokalnim administrativnim taksama

Pred odbornicima će se naći i izmena Odluke o lokalnim administrativnim taksama, Predlog odluke o zaduženju Grada Beograda za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o raspodeli neto dobiti iz 2020. godine za jedan broj komunalnih preduzeća.

Odbornici će razmatrati izmene i dopune Plana detaljne regulacije dela Vračarskog platoa između Katanićeve, Makenzijeve, Čuburske, unutrašnje granice parcele duž parne strane Šumatovačke, Braničevske, Rankeove, Nebojšine, Skerlićeve i Bore Stankovića, za deo Bloka 137 između Braničevske, Stojana Protića, Podgoričke i Dubljanske ulice, Predlog plana detaljne regulacije naselja "Radiofar", kao i predloge odluke o izradi više planova detaljne regulacije važnih za razvoj grada.

Na dnevnom redu su izmene i dopune Plana mesta za postavljanje plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji grada Beograda, izmene Odluke o osnivanju "Slobodne zone Beograda", Predlog rešenja o davanju saglasnosti na konačni nacrt aneksa 3. ugovora o javno-privatnom partnerstvu Grada Beograda u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada.

Odbornici će razmatrati i Predlog akcionog plana politike za mlade za grad Beograd za period 2022-2026. godine, kao i Predlog odluke o uspostavljanju saradnje između Grada Beograda i Vlade Sankt Peterburga.

Sednica će biti održana u Velikoj sali zgrade Narodne skupštine Srbije u Ulici kralja Milana, uz poštovanje preporuka Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd o preventivnim merama u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti Kovid-19.Stanovnica Cvijiceve

25.10.2021. 10:46

Hoćete li te pare, gospodine Vesicu upotrebiti i da Beograd bude čistiji? Ne samo centar već i periferija. Hoće li te pare biti dovoljne da Gradska čistoća bar jednom u mesec dana opere i neparnu stranu Cvijiceve ulice. Hoće li asfalt na taksi stanici na uglu Cvijiceve i Zdravka Čelara konačno biti popravljen. Ono više nisu rupe, ono su krateri. I, najvažnije, hoće li grad ikada odvojiti novac iz budžeta da sredi fasade paviljona u Cvijicevoj ulici dok blokovi koji otpadaju nisu nekog ubili. Narod nema para da to učini. Naročito sada kada su mnogi zbog korone izgubili posao ili privatni biznis. Da Vas podsetim g.Vesicu, Cvijićeva je u centru grada. Ona kao da je zaboravljena. Ona pripada Profesorskoj koloniji, pa kao da na nju ne treba obraćati pažnju. Nekada, ona je bila najlepša ulica u gradu. Danas, ona je jedna od najružniji i najzapustenijih.


ZN

25.10.2021. 13:31

Pošto ste napunili budžet od naknade za zemljište u izgradnji hiljade stanova "udenutih" između postojećih stanbenih objekata (građenih po ranije normalnim DUP-ovima) i oduzeli nam zelene površine, igrališta, trotoare, zakrčili ulice kolima, usmrdeli celi grad jer ni dašak vetra ne može da prođe ulicama (pa sada na Vračaru alge u vodenim bazenima treba da proćišćavaju vazduh), od Novog Beograda opet pravite spavaonicu (oko X-og doma zdravlja kod starog meraktora (decenijama nije proširivan) u polukrugu od 150-200 m udenuli ste četiri ogromna stanbena objekata (od kojih je jedan izgrađen na mestu srušenog muzeja "Ikarus"), sa hiljadama novih stanara, pa nas kod lekara upućuju kilometrima daleko (blok 45, ili KBC Bežanijska kosa), prepolovili ste jedinu pijacu u kraju, u starom merkatoru, da biste napravili nove garaže tik iznad preostale pijace na spratu koja će "upijati" sve smradove iz auspuha garaže, a da pritom ništa u infrastrukturu nije uloženo, pa celi kraj zaudara na fekalije iz kanalizacije koja, naravno, nije proširivana, itd, itd. ... zar ne mislite da bi red bio da uložite nešto u opremanje neke sasvim čiste, sasvim nove lokacije na obodu grada?


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.